Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Levittäjä: 
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Gnomeo & Julia
Jussi U. Pellonpää, To, 03/03/2011 - 00:00

Elokuva

Verona Driven varrella asustavat neiti Montaque (Julie Walters) ja herra Capulet (Richard Wilson), jotka eivät tule toimeen keskenään. Naapurusten välit ovat tulehtuneet niin pahoiksi, että kummankin pihoilla majailevat puutarhatontutkin pitävät vihaa aidan takana asustelevia sukulaisia kohtaan. Herra Punatiilen (Michael Caine) johtamat punaiset nurmikko-ornamentit suunnittelevat alituiseen kommandoiskuja toista pihaa asuttavien rouva Sinikellon (Maggie Smith) joukkoja vastaan. Pahimpana pukarina on punaisten Thybold (Jason Statham), joka ei vasallinsa Peuran (Ozzy Osbourne) kanssa kaihda mitään kierouksia nöyryyttääkseen sinisten parasta kuskia Gnomeota (James McAvoy) alituisissa ruohonleikkuriralleissa. Sotatilaksi kääntyvä reviirinpuolustaminen saa kuitenkin uusia kierroksia, kun Gnomeo tapaa yhdellä tihukeikallaan punaisten hurmaavan Julia-neidon (Emily Blunt), eikä pariskunta malta sen jälkeen pitää näppejään erossa toisistaan, silläkään uhalla, että molempien suvut tuhoutuisivat.

Puutarhatontut, demonisesti virnistelevät keraamiset kiusankappaleet, joita joko vihaa tai rakastaa, eivät aivan ensimmäiseksi tule mieleen elokuvan tähdittäjiksi, mutta yllättävän taipuisasti nuo groteskit elintasonkohottajat hoitavat homman himaan Kelly Asburyn hilpeässä animaatiossa Gnomeo ja Julia. William Shakespearen Romeo & Julia -klassikkoa on ollut käsikirjoitukseksi muokkaamassa monipäinen joukko kynäilijöitä ja kuin ihmeen kaupalla suruttomasta sekoituksesta saadaankin sympaattinen, hauska ja veikeästi virnistelevä koko perheen kivafilkka. 3D:stäkin saadaan kivasti tehoja irti monissa toiminnallisissa kohtauksissa, joista monet ovat hymyilyttäviä kunnianosoituksia actionelokuvien ikimuistettavimmille jaksoille. Myös tonttujen ilmeikkyys hoidetaan esimerkillisesti, ilman, että niitä olisi elävöitetty tai ehostettu liikoja.

James Newton Howardin score seurailee tuttuja romanttisen komedian sointukulkuja kevein ottein, vaikka pääpaino elokuvan soundtrackilla onkin tuottajanakin toimineen Elton Johnin monet hittilaulut. Howard versioi Eltonin teemoja, lempeästi sekoittelee meininkiin jännäriteemojakin aina Lalo Schifrinin legendaarisesta Mission Impossiblesta ja kuorruttaa kokonaisuuden suuren orkan harmonisella soitolla. Scoren ulkopuolella vauhdikkaita ja surullisiakin, mutta aina silti niin hassuja sattumuksia tahdittavat mm. Crocodile Rock, Saturday Night`s Alright (for fighting), Your Song, Rocket Man (I Think Its going To Be A Long Long Time), Tiny Dancer ja Bennie and The Jets.

James McAvoy ja Emily Blunt ovat tasavahva pääpari kaiken keskiössä epätoivon vimmalla rakastavana kaksikkona, Maggie Smithin ja Michael Cainen tuodessa rooleihin arvokkuutta ja jylhyyttä. Sydämensä kyllyydestä irrottelevat mm. toimintastarbana tunnettu karhunpuolikas Jason Statham iki-ilkeänä Thyboldina ja entinen Star Trek -komentaja Patrick Stewart Bill Shakespearen näköispatsaana, jonka mielestä ainoa oikea lopetus rakastavaisten tarinalle on tuplakuolema. Kaikkien hörhöjen esi-isä Ozzy Osbourne natsaa napakasti tolkunhäivän puutarhapeuran rooliin, entinen painijasuuruus Hulk Hogan on itsensä kuuloinen mainosääni ja Jim Cummings rennolla aksentilla haasteleva flamingo Featherstone.

Suomeksi dubatussa versiossa kuullaan tavan mukaan eturivin näyttelijöitä ja muitakin median lemmikeitä. Rooleissa ovat mm. Mikko Leppilampi (Gnomeo) ja Pamela Tola (Julia) sekä Sinikka Sokka, Jukka Voutilainen, Antti Pääkkönen, Kari-Pekka Toivonen, Marjatta Leppänen ja Jone Nikula.

Yhteenveto

Erikoisuutensa voimavaraksi kääntävä animaatio, jonka vahvuus on mietityissä henkilöhahmoissa ja sen sydämellisyydessä originaalia klassikkoa kohtaan. Toimii mainiosti myös opetusmateriaalina pienemmille kirjallisuusfaneille matkalla kohti painetun sanan mahtavaa maailmaa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016