Haastattelussa Michael Bay
J. Pikkarainen, Ti, 20/12/2011 - 00:00

FilmiFIN julkaisee yksinoikeudella Michael Bayn haastattelun koskien miehen uusinta Transformers 3: Kuun pimeä puoli -elokuvaa. Vastikään DVD:llä ja Blu-raynä ilmestynyt elokuva jatkaa valtavien robottien välistä sotaa. Lue mitä ohjaajalla oli sanottavaa elokuvasta.

Lue myös Jussi U. Pellonpään kirjoittama elokuva-arvio.

Michael Bay

Kysymys: Hei Michael. Transformers 3: Kuun pimeä puoli ilmestyi vastikään DVD:lle ja Blu-raylle. Mikä tekee tästä osasta erilaisen kahteen aiempaan elokuvaan verrattuna?

Vastaus: Nostimme panoksia joka osa-alueella. Ensinnäkin näyttely on parempaa. Ensimmäisestä päivästä lähtien sanoin Shia LaBeoufille, että aiomme panostaa näyttelyyn. Aloitin valitsemalla parhaimman mahdollisen köörin tuotantoon. Etsin todellisia luonnenäyttelijöitä. Siksi halusin John Malkovichin ja Frances McDormandin. Patrick Dempsey on yksi parhaimmista näyttelijöistä televisiossa ja elokuvissa. Ken Jeong on sensaatio, ja tahdoin työskennellä hänen kanssaan nähtyäni ensimmäisen Hangover-elokuvan. Saimme myös Leonard Nimoyn esittämään Sentinel Primen ääntä. Siitä fanimme varsinkin pitivät. Lisäksi meillä on uusia Decepticoneja, kuten Shockwave, jolla on valtava pora. Se paljastui olevan toinen hyvä uudistus.

K: Megan Fox ei ole tässä elokuvassa, mutta valitsit korvaajaksi Rosie Huntington-Whiteleyn. Miksi? Tuntuiko sinusta, että valinta oli riski, ottaen huomioon, että kyseessä oli hänen ensimmäinen roolinsa?

V: Ei, ei tietenkään. Tiesin, ettei siinä ollut riskiä. Tapasin Rosien ensi kertaa Victoria’s Secret -mainoksessa, jonka tein muutama vuosi sitten ja tiesin, että hän pystyisi esiintymään myös elokuvassa. Minulla ei ollut siitä epäilystäkään. Hänellä on sitä jotain, mitä ohjaajat etsivät. Kun hän tuli koeharjoitukseen, kaikki oli sitä mieltä, että hän oli erilainen, eikä hän pettänyt. Rosie tuli kohtauksiin ja oli peloton. Hän oli valmis mihin vain.

K: Kuinka monta näyttelijätärtä pyrki rooliin?

V: Noin 500 naista kävi luonamme, mutta kuten sanoin, Rosiessa oli jotain erikoista. Rakastan hänen englantilaista aksenttia. Hän on lumoava, viisas ja peloton. Rosiella oli kaikki tarvittavat ominaisuudet, joita etsimme.

K: Katkaisitte Chicagon keskeisen liikekadun liikenteeltä muutamia toimintakohtauksia varten. Oliko helppoa taivutella kaupungin päätöksentekijät tähän?

V: Chicagolaiset ovat loistavaa väkeä. Tapasin pormestarin ja hänen lähipiirin, ja meistä tuli välittömästi ystäviä. He lupasivat antaa käyttöömme 12 korttelia, mikä oli aivan mieletöntä. Los Angelesissa he eivät edes halunneet meitä. Chicagossa he vastaanottivat meidät avoimin käsin. He antoivat meille luvan katkaista Michigan Avenue, mikä on historian aikana tapahtunut tasan kaksi kertaa. Ensin Oprah Winfreylle ja nyt meidän elokuvalle.

K: Mutta eivätkö Chicagon asukkaat olleet tyytymättömiä siihen, että Hollywood-elokuva aiheuttaa liikenneruuhkia ja katkoo kulkuyhteyksiä?

V: Me teimme kokemuksesta erinomaisen kokemuksen niin paikallisille kuin kaikille kaupungissa oleville turisteille. Se oli keskellä kesää, joten liikkeellä oli paljon turisteja. Päästimme heidät lähelle kuvauksia. He pystyivät näkemään räjähdyksiä. Meillä oli tuhansia ihmisiä katsomassa kuvauksiamme, he pääsivät todelle lähelle toimintaa. Luulen, että se liennytti mahdollisia ongelmatapauksia.

K: Olet tunnetusti innokas tekemään toimintakohtauksia elokuvissasi, mutta Transformers 3:ssa ylität itsesi. Elokuvassa on monta mieleenpainuvaa kohtausta, mutta ehkäpä mielettömin on BASE-hyppy ja sen jälkeinen liitäminen Chicagon halki. Ellen ole ymmärtänyt väärin, palkkasit maailman kovimpia BASE-hyppääjiä tekemään tämän stuntin? Kyse ei ole tietokonetehosteista, vaan ihmisistä. Aidosta stuntista.

V: Kyllä, olet oikeassa. Muistan katselleeni 60 Minutes -ohjelmaa eräs ilta ja heillä oli juttu norjalaisista BASE-hyppääjistä. Kuvamateriaali oli aivan uskomaton. Etsin aina jotain tuoretta, jotain mitä ei ole tehty ennen, ja tiesin välittömästi kuinka hyödyntää heitä. Kutsuin heidät luokseni katsomaan. He suostuivat. Kerroin heille mitä haluan tehdä, eli hypätä helikopterista ja liitää läpi kaupungin 150 mailin tuntivauhdilla. He suostuivat välittömästi. Luulin, että vaikeinta olisi ollut saada kaupungin lupa stunttiin, mutta hekin olivat suostuvaisia sen suhteen. He antoivat meidän hypätä Sears Tovwersista. *naurua* En vieläkään voi uskoa sitä.

K: Toista Transformers-elokuvaa kritisoivat niin kriitikot kuin fanitkin. Oliko se mielestäsi oikeutettua, ja luuletko kolmososan vievän franchisen taas oikeille urille?

V: Ymmärrän edellisosan saaman kritiikin. Olimme vaikeassa jamassa. Transformersien teko on valtava operaatio. Käsikirjoittajien lakko vaikutti suuresti meidän projektiin. Kaikki alkaa käsikirjoituksesta, ja meillä se myöhästyi. Sitten meidän piti kuroa menetetty aika kiinni, toisin sanoen saada käsikirjoitus nopeasti kasaan, mikä ei ole koskaan hyvä juttu. Kolmatta osaa varten meillä oli paljon enemmän aikaa suunnitella tarinaa.

K: Shia on ollut avoin teidän välisestä suhteesta. Se kuulostaa miltei viha-rakkaus-suhteelta. Te kunnioitatte toisianne, teillä on riitoja kesken kuvausten ja sovitte kaiken lopulta. Pystytkö puhumaan asiasta?

V: *naurua* Paras tapa kuvailla sitä on sanoa meidän olevan kuin veljeksiä. Minä olen isoveli, Shia pikkuveli. Veljet rakastavat toisiaan, he kinastelevat, mutta lopulta he rakastavat toisiaan.

K: Shia sanoi, ettei hän tee neljättä Transformers-elokuvaa. Mikä on mielipiteesi asiasta?

V: Kannatan mitä ikinä hän päättääkin tehdä.

K: Transformers: Kuun pimeä puoli kuvattiin 3D:nä. Mitä mieltä olet siitä?

V: Steven Spielberg sanoi toistuvasti, että meidän pitää kuvata tämä 3D:nä. En ollut itse niin varma. Jim Cameron sanoi minulle, että tämä pitää kuvata 3D:nä. Olin edelleen skeptinen. Minut on todistettavasti kuultu sanovan, että 3D on luultavasti vain ohimenevä vaihe. Menin katsomaan Jimin Avatarin muutaman kerran, ja 3D toimi loistavasti siinä, mutta en ollut edelleenkään varma. Olen vanhan koulukunnan miehiä itse. Käytän oikeita stunttimiehiä aidoissa stunteissa. Mitä tein, oli kompromissi. Kuvasin monet lähiotokset 35 mm kameralla ja laajakulmat 3D:nä.

K: Kiitos Michael haastattelusta.

V: Kiitos.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016