Haastattelussa Rango-elokuvan ohjaaja ja tähdet
Esa Töykkälä, Ke, 20/07/2011 - 00:00

"Rango on tarina kameleontista, joka etsii identiteettiään. Samalla se on kertomus siitä, miten hänestä tulee legenda”, kertoo ohjaaja Gore Verbinski.

 

“Se on sekoitus huumoria, romantiikkaa, tunteita ja yllätyksiä. Rango on elämää suurempi hahmo: hänessä on ripaus sekä Hunter S. Thompsonia että Don Knottsia. Johnny Depp astuu hänen saappaisiinsa päästäen hänet loistoonsa koko komeudessaan”, Verbinski hehkuttaa.

“Tätä elokuvaa tehdessämme kokosimme yhteen poikkeuksellisen joukon näyttelijöitä, taiteilijoita ja animaattoreita, jotka kaikki tekivät todella paljon luovaa yhteistyötä saadakseen suuren joukon hahmoja eloon. Industrial Light & Magic -erikoistehosteyhtiön avulla ja klassisia spagettiwesternejä mukailemalla saimme aikaan täysin uudenlaisen elokuvamaiseman. Se on kunnianosoitus länkkäreille, mutta samalla nurinkurista leikittelyä niiden teemoilla”, Verbinski sanoo. 

Täydellinen – ja ainoa – mies Rango rooliin

Gore Verbinskille Rango – pieni lisko, joka muuttuu panikoivasta lemmikistä suojelevaksi sankariksi – oli alusta asti Johnny Depp. Depp on aikaisemmin ollut Verbinskin ohjattavana kapteeni Jack Sparrow’n roolissa Pirates of the Caribbean -elokuvasarjassa. Viehättävän röyhkeästä ja kapinallisesta merirosvosta tuli yksi elokuvahistorian kekseliäimmistä, ainutlaatuisimmista ja muistettavimmista hahmoista (ja josta Depp sai myös Oscar-ehdokkuuden).

Myös Rango on hieman Jack Sparrow’n tapaan vapaana vaeltava sielu. Hän on pohjimmiltaan näyttelijä, joka rakastaa esiintymistä ja suurenmoisiin rooleihin astumista, mutta ei kuitenkaan ole aivan varma siitä, kuka hän todella on – ja juuri siinä piilee hahmon esittämisen juju. Deppin piti virittäytyä tunnelmaan, joka on samaan aikaan hävytön, liikuttava, vaivalloinen sekä sankarillinen.

“Tiesin, että Johnny olisi täydellinen Rangon roolia varten. Ei pelkästään siksi, että hänessä on jotain liskomaista, mutta myös koska hänessä on tietynlainen sekoitus absurdiutta, sydämellisyyttä, myötätuntoa sekä komiikkaa, joka syntyy kömpelöistä tilanteista. Lisäksi sekä minulla että Johnnylla on myös tapana pyrkiä rikkomaan perinteisiä rajoja”, Verbinski kertoo.

Käsikirjoittaja John Logan jatkaa: “Johnnyn valinta Rangon rooliin haastoi meidät kirjoittamaan mahdollisimman valmiin version hahmosta. Hahmossa on tiettyä tunteellista syvyyttä ja sellaista vinoutunutta, epätavallista huumoria, jota vain Johnny pystyy luomaan tilanteisiin.”

Rango on sankari, johon samaistuvat kaikki

Astuminen kerskailevan ja hermoilevan kameleontin vaihtelevaan nahkaan oli jotain, mitä Depp ei koskaan aikaisemmin ollut tehnyt – ja juuri sellaisista haasteista hän pitää. “Olen aina tuntenut eräänlaista hengenheimolaisuutta ja viehätystä matelijoita kohtaan", Depp kertoo. "Mutta mielestäni Rango on myös pitkälti kuten jokainen meistä: hän vain selvittää, kuka hänen pitäisi olla. Kameleonttina hän pystyy muuntautumaan miksi tahansa, mutta Beansilta ja Dirt-kaupungin asukkailta hän oppii hyväksymään itsensä sellaisena kuin on."

Rango saa ihkaensimmäisen mahdollisuutensa tutkia omia kykyjään, kun hän tallustaa Dirtin kaupunkiin. Depp viehättyi Dirtin omaperäisyydestä heti sen nähtyään. “Kaupungin ja hahmojen muotoilu tuntui minusta joltakin, jonka hahmot ja maailma painuvat hyvin mieleen", Depp selittää. "Se on yksi sellaisista maailmoista, joihin lapset ja aikuiset haluavat astua sisään aina uudestaan ja uudestaan."

“Dirt on eräänlainen mielikuvituksen rajoilla horjuva, rähjäinen lännenkaupunki. Se on täynnä Goren luovia pensselinvetoja. Ja mitä Rangoon tulee, Dirt on paikka, jossa hän viimeinkin löytää yleisön, jonka edessä hän pääsee näyttelemään sankaria”, Depp kertoo.

Depp piti erityisesti siitä, että Rangon sankariteot liittyvät veden tuomiseen rutikuivaan länteen.

“Elokuvan tarinassa on jotain todella ajankohtaista, sillä yhä nykyäänkin vesi on kultaa. Vesi on elämää. Vesi on ravintoa. Ja jopa huolimatta kaikesta siitä teknologiasta jota meillä on, yhä kaikkein yksinkertaisimmat asiat ovat kuitenkin niitä, joita ilman emme voi elää”, hän pohtii.

Rangon yrityksistä ratkaista kaupungin vesiongelma syntyy kaaosta ja komiikkaa, mikä soi Deppille mahdollisuuden näytellä omilla rajoillaan. “Rango kulkee täysin omien vaistojensa ja päätöstensä varassa. Hän heittäytyy täysillä tilanteisiin… ja yrittää sen jälkeen pysytellä pystyssä”, Depp nauraa.

Saavuttuaan Dirtiin Rango törmää johonkin, mitä ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt: toiseen liskoon, ja vieläpä naispuoliseen sellaiseen. Kyseessä on Beans, orpo iguaanilisko ja entisen karjatilallisen tytär, joka puskee Rangoa eteenpäin tämän tehtävässä auttaa Dirtiä sammuttamaan vedenjanonsa.

“Beans on hyvin vankka ja yksimielinen siitä, kuka hän on, ja Rango tietenkään ei ole, mihin heidän vetovoimansa perustuu. Pidin todella kovasti Isla Fisherin kanssa työskentelystä. Hän on tarkka, fiksu, jalat maassa oleva ja fantastisen hauska”, Depp kertoo.

Beans – liskotyttö, jolle ei kettuilla

Fisher – joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen roolistaan Kuokkavieraat-elokuvassa, ja josta on tullut yksi nykyajan monipuolisimmista komedianäyttelijättäristä – sai roolihahmostaan paljon irti. Nähtyään kuvan Beansista Fisher tykästyi heti hahmon maalaisolemukseen ja “kovan tytön” tyyliin.

“Jos minun pitäisi olla lisko, haluaisin olla juuri sellainen kuin Beans!” Fisher nauraa.

“Kun Beans tapaa Rangon ensimmäistä kertaa, hän on vähällä hyökätä tämän kimppuun. Pian Beans kuitenkin huomaa, ettei Rangosta koidu vaaraa, vaan tämä on kuin kala kuivalla maalla. Myös Beansilla on oma tarinansa: hänen isänsä omisti joskus runsaasti maatilaa, mutta katosi jäljettömiin. Ja juuri sitä rakastan tässä elokuvassa – jokaisella hahmolla on oma merkittävä taustatarinansa. Rango ei ole tyypillinen animaatioelokuva. Huumori elokuvassa on välillä paikoin epäsovinnaista, mutta mukana on myös syvällisempiä teemoja”, Fisher sanoo.

Mutta aivan kuten oikeillakin iguaaneilla, myös Beansilla on synnynnäinen ominaisuus: hän lamaantuu uhan alla.

"Milloin ikinä Beans vain ahdistuu, hän ei yksinkertaisesti pysty liikkumaan. Aivan kuin hän ei olisi paikalla, mutta sitten hän tajuaa hyödyntää kykyään Rangoa kohtaan!" Fisher selittää.

Fisher tykästyi nopeatempoiseen sutkautusten vaihtoon Deppin kanssa. "Johnnyn kanssa työskennellessäni minut yllätti se, kuinka hän pystyy olemaan niin keskittynyt ja taitava näytellessään, mutta kuvausten jälkeen niin rento ja hauska omana itsenään", hän sanoo. "Depp on seurallinen henkilö, joka saa kaikki rentoutumaan kohteliaisuudellaan."

Nouseva lapsitähti piskuisena hiirenä
 

Toinen tärkeä hahmo Rangon matkassa on Priscilla, skeptinen pieni hiiri, joka on ensin varuillaan uutta tulokasta kohtaan, mutta päätyy lopulta luottamaan häneen täysin. Little Miss Sunshine -elokuvasta kuuluisuuteen noussut 14-vuotias Abigail Breslin tekee roolissa animaatiodebyyttinsä. Hän ihastui välittömästi Priscillan epätavalliseen huumoriin, jota Gore Verbinski kuvaili "pirullisen suloiseksi."

"Priscillan esittäminen oli hauskaa, koska hän on niin suloinen ulkoapäin, mutta sanoo kaikenlaista odottamatonta. Hän vain sanoo, mitä sylki suuhun tuo”, Breslin kertoo.

Kaikkein mukavinta Breslinistä oli kuitenkin mahdollisuus irrotella roolissaan epätavallisessa ympäristössä, jonka Verbinski järjesti. Elokuvan kohtaukset näyteltiin perinteisellä tavalla, ja ääninäyttely hoidettiin vasta jälkeenpäin.

"Oli mahtavaa saada kaikki näyttelijät samaan huoneeseen omine pukuineen ja hauskoine puhetyyleineen. Ja tietenkin Johnny Deppin kanssa näyttely oli erittäin, erittäin siistiä”, Breslin sanoo. 

Tarinan pahiksena sihisee brittiJos joku Dirtin asukkaista saa kaikkien niskakarvat nousemaan, niin se on Rattlesnake Jake, kirjaimellisesti myrkyllinen kalkkarokäärme, joka luikertelee tiensä kaupunkiin. Elokuvantekijät päätyivät valitsemaan luonnollisen monilahjakkaan brittinäyttelijä Bill Nighyn esittämään terävähampaista ja kanuunahäntäistä lieroa.

Nighy työskenteli Deppin ja Verbinskin kanssa myös Pirates of the Caribbean -elokuvien parissa tietokonemallinnettuna kapteeni Davy Jonesina. Hän kiinnostui Verbinskin Rango-visiosta oitis. Nighyllä on aikaisempaa animaatiokokemusta Nemoa etsimässä -elokuvasta, mutta Rango oli hänen mukaansa aivan toinen tapaus.

"Se on erittäin omaperäinen ja tyydyttävä lopputulos. Tekijät tuntien en yllättynyt lainkaan, että he pystyivät luomaan jotain niin uniikkia. Toisaalta pidän myös siitä, että elokuvassa on tiettyä autenttisuutta”, Nighy sanoo.

Nighy jopa samaistui näyttelemäänsä kalkkarokäärmeeseen, joka ei ole aivan niin kiero kuin ensivaikutelmalta voisi kuvitella. "Rattlesnake Jake vaikuttaa aluksi tyypilliseltä pelottavalta tyypiltä, mutta loppujen lopuksi häneltä löytyy oma niljakas kunniakoodistonsa", Nighy kertoo.

Vaikka hänen hahmonsa on Rangon kimpussa, Nighy oli oikein onnellinen päästessään jälleen näyttelemään Deppin kanssa. "On aina mukavaa työskennellä Johnnyn kanssa", hän kehuu. "Hän on paitsi herrasmies, myös äärimmäisen fiksu ja nokkela näyttelijä."

Konkarinäyttelijä kokeneena kilpikonnana

Muun muassa Toy Story 3:sta tuttu Oscar- ja Golden Globe -ehdokas Ned Beatty esittää elokuvassa Dirtin pormestaria, ikivanhaa aavikkokilpikonnaa, jonka pitkän iän salaisuus on vedessä.

"Hän on luultavasti koko elokuvan ainoa henkilö, joka on ollut alueella aina. Hänhän tokaisee Rangolle olleensa pormestari jo ennen Dirtia. Hänellä on aina ollut valtaa, sillä hänellä on salaisuus”, Beatty kertoo.

Pormestarin poliittinen ura keskittyy kaupungin lailla lupaukseen vedensaannista.  "Vesi on ainoa syy, miksi Dirtissä on elämää, ja pormestari kontrolloi sitä”, Beatty kommentoi.

Beattyn kilpikonna onkin saanut inspiraationsa John Hustonin ikonisesta Noah Cross -hahmosta Chinatownissa. Hän oli ystävällinen vesikauppias, joka punoi kuitenkin miellyttävän ulkokuorensa alla järjestelmää, jossa rikkaat rikastuivat ja köyhät jäivät ilman vettä.

"Hahmossani on selvästi samankaltaisuutta Crossin kanssa. Mielestäni se tuo elokuvaan mielenkiintoisen teeman, sillä vesi on tärkeä kaikelle elämälle," Beatty sanoo.

Teemojen lisäksi näyttelijä rakastui hahmonsa ulkonäköön. "Pormestarilla on valtavan pitkä kaula, jota hän pystyy venyttämään ja katsomaan joka suuntaan. Toivoisin pystyväni samaan!" Beatty naurahtaa. 

Rango on monipuolisten ääninäyttelijöiden juhlaa 

Lisäväriä elokuvan jo ennestään vakuuttaviin näyttelijöihin tuovat englantilainen Alfred Molina Roadkill-vyötiäisenä, Harry Dean Stanton preeriakoirapomo Balthazarina, Ray Winstone ikävänä Bad Billinä sekä Deadwood-sarjassa kannustimet saanut Timothy Olyphant Rangoa auttavana Lännen henkenä.

Moniosaaja Stephen Root näyttelee Rangossa useampaakin hahmoa. Root sanoi mieltyneensä Dirtin maailmaan ensisilmäyksellä. "Se on pieni, outo kylä. Ja rakastan sitä, kuinka kaikki heidän tapansa pyörivät veden ympärillä”, Root sanoo.

Elämän nektaaria pankkiinsa tallettavasta Merrymackista näyttelijä kertoo: "Hän on huolissaan ja aikamoinen pelkuri, mutta hän toivoo Rangon pelastavan kylän kuivuudelta."

Rootin toinen hahmo, pelastusretkelle osallistuva jänis Doc on puolestaan hänen mukaansa "yhdistelmä jokaista 1930- ja 1940-lukujen elokuvajuoppoa, mutta länkkärikuoseissa."

"Osa Rangon viehättävyydestä johtuu siitä, että se on täynnä kaikenikäisille sopivaa huumoria”, Root kiteyttää.

Rango sai FilmiFINiltä täydet viisi tähteä. Lue tästä arvostelusta perustelut.

Elokuvan tekninen puolikaan ei jätä katsojaa kylmäksi. Lue Rangon Blu-ray-arvostelu tästä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016