Haastattelussa Sid Haig
Jarmo Hänninen, Su, 20/03/2005 - 00:00

Sid Haig -haastattelu

 

KUKA?

Sid Haig syntyi 14.6.1939 Kalifornian Fresnossa. Tämä lähes kaksimetrinen näyttelijä esiintyi lukuisissa blaxploitaatio- ja exploitaatio-elokuvissa, joista suurimman osan ohjasi alan pioneeri Jack Hill. Haig on myös ollut Jackie Brown-tähti Pam Grierin vastanäyttelijänä, eli Jack Hill -elokuvien pahana poikana, yli viisi kertaa. Päärooli hänellä on Rob Zombien ohjaamassa House of 1000 Corpses -leffassa ja joskus vuonna 2005 julkaistavalla The Devil's Rejects -tuotannossa. Tarkkaavaisimmat tunnistavat miehen pikkurooleistaan Jackie Brown -elokuvan tuomarina ja Kill Bill Vol. 2 -leffan baarimikkona.


 

FilmiFIN: Olet työskennellyt urasi aikana useiden eri ohjaajien kanssa. Kenen ohjaajan kanssa on ollut kaikkein kiinnostavinta ja opettavaisinta työskennellä?

Sid Haig: Heitit pahan... Richard Fleischer, jonka kanssa työskentelin Che!-elokuvassa opetti minulle erittäin paljon työtavoista ja kommunikoinnista ohjaajan kanssa. Opin hyödyntämään "nokkimisjärjestystä" saaadaksi näkemykseni perille Oscar-tason ohjaajalle, ollessani itse vasta aloittelija. Opin mikä merkitys on oikean tyyppisellä kommunikoinnilla. Hän on ollut merkittävin vaikuttajani.

FilmiFIN: Millä tavoin (jos millään) uskot näyttelijän ammatin muuttuneen urasi aikana?

Sid Haig: Ei-näyttelijöiden esiinmarssi, esimerkiksi ihmisten, jotka ovat kunnostautuneet urheilijoina tai lavakoomikoina. Tässä ammatissa ei toimi työssä oppiminen. Baseball-sankarin kiinnittäminen elokuvan keskeiseen rooliin on osoittautunut katastrofiksi, joka on tuottanut suuria tappioita studioille. Lisäksi se on aiheuttanut kaunaa Screen Actors Guild:in jäsenten keskuudessa.

FilmiFIN: Olet työskennellyt ohjaaja/muusikko Rob Zombien kanssa kauhuelokuvassa House of 1000 Corpses. Minkälainen ohjaajapersoona hän todella on työstäessään elokuvia? Ihmiset eivät oikein tunne kaveria.

Sid Haig: Robin kanssa on helppo tulla juttuun niin kauan, kun teet työsi kunnolla - minkä ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Tarkoitan, että eikö se ole periaate, jolla sen luulisi toimivan? Hän kommunikoi oikein hyvin. Hänen kanssaan on helppo työskennellä. Hän ei ärsytä muita, mutta ei myöskään halua itse tulla ärsytetyksi. Hän ei ole vain kaveri, jonka kanssa haluaa työskennellä, hänen kanssaan viettää mielellään aikaa myös siviilissä.

 

FilmiFIN: Entä Jack Hill, mies jonka kanssa olet työskennellyt eniten?

Sid Haig: Jack Hill ei ole ainoastaan suurenmoinen ohjaaja, hän on myös suurenmoinen ystävä. Tämä kaveri on pitänyt minut minut elossa. Hän on aina ollut apuna yhdessä jos toisessakin projektissa ja pelkkänä ystävänäkin henkilö, jolle voi puhua omista asioistaan. Hän on vaikuttanut suuresti elämääni, ja toivottavasti olen vaikuttanut häneen samoin.

FilmiFIN: Mitä elokuvaa / projektia et ole vielä päässyt toteuttamaan?

Sid Haig: Haluaisin näytellä Rasputinia, paljastaa kaikki minua piinaavat peikot ja riivaajat, ja päästä niistä lopullisesti eroon - elokuvassa.

FilmiFIN: Henkilökohtaisesti, suurena Quentin Tarantino -fanina kiinnostaisi tietää miten päädyit mukaan elokuviin Jackie Brown ja Kill Bill Vol. 2 ja millainen kokemus oli olla mukana niiden tekemisessä?

Sid Haig: Minun piti työskennellä Quentinin kanssa jo Pulp Fictionissa, itse asiassa myös Reservoir Dogsissa, mutta aikataulujen tai jonkun muun syyn takia se ei onnistunut. Kun hän teki elokuvan Pam Grierin kanssa tuntui enemmän kuin loogiselta, että hän tarjosi minulle roolia elokuvassa, sillä olen työskennellyt yhdessä Pamin kanssa viidessä elokuvassa. Mitä tulee kysymyksen loppuosaan, minulla on aina hauskaa kulloisenkin projektin kanssa. Piditkö sinä näkemästäsi?

FilmiFIN: Uusin elokuvasi on nimeltään The Devil's Rejects. Voitko kertoa meille hieman siitä?

Sid Haig: Sen voin kertoa, että se on paljon ilkeämpi ja häijympi elokuva kuin House of 1000 Corpses. Se on myös realistisempi, siinä ei ole vain fyysistä, vaan myös psykologista kauhua. Eräs Lion's Gaten johtajista kertoi, että The Devil's Rejects saa House of 1000 Corpsesin näyttämään Finding Nemolta. Se kertoo aika hyvin mistä on kyse.

FilmiFIN: Olemme kuulleet huhupuheita Spider Babyn ja Foxy Brownin uudelleenfilmatisoinneista. Mikä on sinun mielipiteesi näistä hankkeista

Sid Haig: Eiköhän olisi parempi keksiä jotakin uutta ja omaperäistä! Kaikki! Käykää toimeen!

 

FilmiFIN: Kuinka päädyit näyttelijän uralle?

Sid Haig: Aloitin urani jo lapsena, tanssijana. Minut laitettiin tanssitunneille, koska olin kömpelö lapsi, ja ensimmäisellä kerralla yleisön edessä ajattelin: "Aha, ok. Tästä on siis kyse". Olen viettänyt viihdeteollisuuden parissa suurimman osan elämästäni. Tanssista siirryin musiikin pariin, näyttelijäksi, ohjaajaksi, tuottajaksi. Sitä teen elääkseni.

FilmiFIN: Millaisena näet elokuvateollisuuden tilan nyt kun on ajauduttu tilanteeseen, jossa studiot haluavat kontrolloida kaikkea. Tehdään uusintafilmatisointeja ja elokuvia jotka pohjautuvat peleihin ja sarjakuviin. Mitä hittoa oikein on meneillään?

Sid Haig: Kaaos! Kun elokuvateollisuus päätyi lakimiesten ja penninpyörittäjien haltuun, kaikki alkoi mennä päin helvettiä. Nykyään ollaan kiinnostuneita vain voitoista ja tappioista. Taloudellinen menestys on aina ollut tärkeätä, mutta se ei ole aina ollut ainoa merkitsevä seikka. Studioiden olisi aika tajuta se tosiasia, ettei riitä, että otetaan pari tusinaa tähtinäyttelijää, istutetaan heidät elokuvaan, ja odotetaan, että kaikki ylistävät lopputulosta: "Voi veljet, tämä on mestariteos", ja kääritään parisataa miljoonaa taalaa voittoa. Se vaan ei toimi näin. Studioilla on menossa merkittävä kasvuprosessi, josta ei luultavasti tule yhtään mitään. Joten pidä varasi: joku huuhteli juuri vessanpöntön, ja sinä joudut vastaanottamaan sen sisällön.

FilmiFIN: Onko sinulla idoleita tai ihmisiä, joita ihailet elokuvateollisuudessa?

Sid Haig: Ihailen jokaista, joka pystyy viemään minut tarinan sisälle ja saamaan minut unohtamaan edes hetkeksi näyttelevänsä kyseistä roolia. Ajatus idoleista ei ole mieleeni, sillä ennemmin tai myöhemmin se johtaa pettymykseen. Niinpä minä vain nautin niiden ihmisten työstä, jotka pystyvät viemään minut mukaan luomaansa maailmaan.

FilmiFIN: Jack Hill on lähiaikoina FilmiFINin haastateltavana. Haluatko välittää viestin hänelle?

Sid Haig: Hei! Kuis pyyhkii?

FilmiFIN: Mitä tulevaisuudella on tarjota Sid Haigille?

Sid Haig: Minulla ei ole aavistustakaan. Kaikki mitä on tapahtunut vuoden 2000 jälkeen, on tullut minulle täydellisenä yllätyksenä. En ole siitä suinkaan pahoillani. Enkä väitä, ettenkö nauttisi siitä, koska minä nautin. On hauskaa olla haastateltavana. On hauskaa kun ihmiset tunnistavat minut eri puolilla maailmaa. Se ei ole minusta lainkaan vastenmielistä. En hakkaa valokuvaajia. Paitsi jos joku yrittää kuvata minua istuessani paskalla.

FilmiFIN: Mitä haluaisit sanoa FilmiFIN:in lukijoille ja faneillesi täällä Suomessa?

Sid Haig: Luokaa jotain. Joka päivä, luokaa jotakin. Laita kaksi tikkua nippuun, keksi sille nimi ja ripusta seinälle, mitä tahansa. Luokaa jotakin elämässänne. Se innostaa sinua ja antaa sinulle energiaa. Se auttaa sinua ymmärtämään kuka olet, ja mikä sinua ympäröi.

 


Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016