Alkuperäinen nimi: 
Sen to Chihiro no kamikakushi
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
125
Henkien kätkemä
J. Pikkarainen, Ke, 19/07/2006 - 00:00

Elokuva

Chihiro perheineen matkaa kohti uutta kotia, kunnes tie päättyy mystisen tunnelin eteen. Tunnelin takaa avautuu hylätyltä vaikuttava teemapuisto. Todellisuudessa paikka on kaikkea muuta kuin hylätty, minkä nuori Chihiro pian huomaakin. Hänen vanhempansa syövät epäkunnioittavasti jumalille tarkoitetun ruuan kuin siat, joiksi he muuttuvat illan saapuessa. Ilta herättää myös kaupungin asukkaat, lukuisat henki- ja eläinolennot, eloon ja kaukaisuudesta lipuva laiva tuo lisää moninaisia olentoja yhtäkkiä saareksi muuttuneeseen kaupunkiin. Chihiro tempautuu keskelle mystistä ja pelottavaa satumaailmaa, josta selviytyminen vaatii omien pelkojensa kohtaamista ja nujertamista.

Henkien kätkemä on maineikkaan Studio Ghiblin kahdestoista elokuva, jonka käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa seitsemän aiempaa Ghibli-animaatiota tehnyt Hayao Miyazaki. Maestron kädenjäljen huomaa heti kättelyssä. Mielettömään satumaailmaan uppoutuu välittömästi, ja paikan maagisuus leijailee vielä pitkään elokuvan loppumisenkin jälkeen. Lamppulyhdyin valaistu henkikaupunki on täynnä mitä eriskummallisimpia otuksia. Useat heistä ovat sympaattisen näköisiä tallaajia, jotka tuovat muuten melko synkkään tarinaan ripauksen lapsenomaista iloa.

Tarinaltaan Henkien kätkemä onkin kasvukertomus rohkeudesta. Perheen pienimmille alku saattaa olla jopa hieman pelottavakin. Kymmenvuotias Chihiro joutuu heti elokuvan alkajaisiksi täysin yksin tuntemattomaan maailmaan. Hänen avukseen saapuva nuori poika Haku johdattaa hänet oikeaan suuntaan, mutta Chihiron on kuljettava tie yksin. Linnan muurin ikivanhat kulkutiet kuvastavat konkreettisesti pelon nujertamisen ensiaskelmia, mutta työn pyytäminen hirveältä Yubaba-noidalta ja varsinainen työn tekeminen kasvattavat Chihiroa myös henkisesti.

Maailman hahmokirjo on jälleen suoraan kuin lasten saduista. Itämaisen jumalkulttuurin eri jumalat ovat valtaisia ankkoja, mursuja ja muita omituisia otuksia, jotka kuitenkin jäävät lähinnä statistien rooliin. Chihiron ympärillä pyörivät otukset sen sijaan ovat nekin omaperäisyydessään hulvattomia. Lukemattomat pienet nokikikkareet työskentelevät monikätisen Kamajin verstaassa, tuottaen kuumaa vettä yläpuolella sijaitsevaan kylpylään. Yubaba-noita on puolestaan hieman epäsymmetrinen ison päänsä kanssa, jääden kuitenkin toiseksi hänen monimetrisen vauvansa rinnalla. Hauskan hahmogallerian kruunaavat loppupuolella mukaan tarrautuvat pikku hiirulainen ja itikka, jotka nostavat hymyn huulille koko loppukeston ajaksi. Henkien kätkemä onkin varmaan maailman ensimmäinen elokuva, joka saa normaalisti äärimmäisen ärsyttävän itikan ininän kuulostamaan sympaattiselta.

Studion tavaramerkiksi muodostunut yksityiskohtaisuus ja pikkutarkkuus näkyvät myös Henkien kätkemässä. Monet pikkudetaljit saavat haukkomaan henkeä, kuten kylpylän japanilaiset seinämaalaukset. Illan saapuessa saarelle ja henkien täyttämän kaupungin herätessä eloon, rikas värimaailma pääsee oikeuksiinsa. Lyhdyin varustellut kadut täyttyvät moniväristen ja -muotoisten otusten kulkuvirran alle, ja kauniit laajaotokset valoin täytetystä kaupungista ovat salpaavia.

Kuva
Anamorfinen 1.85:1-suhteinen kuva on erinomaista jälkeä. Värikylläinen maailma toistuu kaikessa rikkaudessaan. Mustan taso ja hämärätoisto ovat myös kiitettäviä. Ainoastaan alituinen limittäytyminen haittaa muuten varsin onnistunutta siirtoa. Tämä näkyy lievänä värinänä liikkuvien esineiden ympärillä, pahimmassa tapauksessa kokonaisina haamukuvina.

Ääni
Julkaisu sisältää japaninkieliset Dolby Digital 2.0 -, 5.1- ja DTS-raidat, sekä ruotsinkielisen dubin Dolby Digital 5.1 -miksauksena. Suomenkielisen dubbauksen poisjättäminen hieman ihmetyttää.

Ääniraidat toistavat elokuvan maagisen äänimaailman moitteetta. Outoja otuksia vilisevä satukaupunki on täynnä mitä moninaisimpia ääniä, jotka tuodaan onnistuneesti esille. Miyazakin hovisäveltäjän Joe Hisaishin tekemä score sointuu elokuvaan sopivalla volyymilla ja taidolla, luoden satumaisuutta entisestään.

Lisämateriaali
Ensimmäiseltä levyltä löytyy erilaisia trailereita Henkien kätkemästä. Loput lisämateriaalista on sijoitettu kakkoslevylle.

Making of Spirited Away (47:23) – Pitkähkö dokumentti kuvaa Studio Ghiblin elämää Henkien kätkemän tekemisen yhteydessä. Iloja, suruja ja herra Miyazakin kokkauksia sisältävä osio käy läpi myös perinteiset kysymykset tarinan ja henkilöhahmojen synnystä, elokuvan teosta ja ääninäyttelystä.

Storyboard (133:02) – Pitkä kesto selittyy sillä, että koko elokuva näytetään kuvakäsikirjoitusten muodossa läpi. Osion voi katsoa myös suomenkielisten animaatiodubbausten ohjausvastaava Pekka Lehtosaaren ja Helsingin Kabuki-ravintolan pitäjä Yoshiaki Takayaman kommenttiraidan kera. Lehtosaari on suuremman osan ajasta äänessä, mutta ajoittain kaksikko ryhtyy kaksinpuheluihin lähinnä erilaisista kulttuurieroista.

Yhteenveto
Ghibli-studion kahdestoista elokuva, Henkien kätkemä, on Hayao Miyazakin taattua kädenjälkeä. Jälleen yhdistyvät yksityiskohtainen piirrosjälki, omaperäiset ja hauskat hahmot, opettavainen tarina ja lumoava satumaailma täydelliseksi kokonaisuudeksi, jota ei voi kuin ihailla haltioituneena. Julkaisu on teknisesti erinomainen.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0, DTS
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016