Alkuperäinen nimi: 
The Hundred-Foot Journey
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
122
Herkullinen elämä
Jussi U. Pellonpää, To, 28/08/2014 - 00:00

Elokuva
Intian Mumbaissa menestyksekästä perheravintolaa pitänyt Papa Kadam (Om Puri) pakenee kotimaansa epävakaita oloja Eurooppaan ja päätyy suuren perheensä kanssa lopulta pieneen ja pittoreskiin Saint Antoninin kylään, lähelle Ranskan ja Sveitsin rajaa. Omapäinen Papa päättää siltä istumalta perustaa paikkakunnalle intialaisia herkkuja tarjoavan ruokapaikan, vaikka kyläläisiä hemmotteleekin jo valmiiksi yksinvaltiaan ottein Madame Malloryn (Helen Mirren) johtama, Michelin-tähdilläkin huomioitu ja ranskalaisiin gourmetiin erikoistunut ravintola. Kun kulinaristiset kulttuurit törmäävät, kylän ruokarauha rikkoutuu ja alkaa kokkisota, jonka kiehuntaan tempautuvat mukaan myös Papan lahjakas kokkipoika Hassan (Manish Dayal) ja Malloryn söpö sous chef Marguerite (Charlotte Le Bon).

Jos Lasse Halströmin elokuvat olisivat musiikkia, sävelet olisivat easy listening-tyyppistä loungejazzia kipakoilla juoksutuksilla ja nokkelilla irtiotoilla höystettynä. Samaa kaikille passelia tyylisuuntaa edustaa myös Ruotsista Hollywoodiin jo 1990-luvun alussa emigroituneen Halströmin uusin elokuva, nätisti näytelty, kauniisti kuvattu ja universaaleja opetuksia tulviva draamakomedia Herkullinen elämä.

Päälle päin Halströmin varmakätisesti ohjaama elokuva käsittelee kulttuurieroja humoristisin keinoin ravintoloitsijoiden käydessä ensin jekkuhenkistä taistelua ihmisten vatsoista, mutta synkemmät draaman pilvet seilaavat taivaalle, kun hassuttelu saa äkisti muukalaisvihan piirteitä ja polttopullotkin ilmestyvät sytykkeiksi eskaloituvaan selkkaukseen. Yhtenä pääraaka-aineena on myös rotu- ja kulttuurierot ylittävä rakkaus, Hassanin ja Margueriten makumaailmojen kohdatessa maukkain tuloksin, eikä leskeksi jääneen Papan ja vain ja ainoastaan ravintolansa kautta elävän Madame Mallorynkaan nahistelu jää ilman amorin aromeita. Richard C. Moraisin romaanin pohjalta elokuvan on käsikirjoittanut ansioitunut Steven Knight (Dirty Pretty Things (2002), Eastern Promises (2007), Locke (2013)).

Pitkän ja ansioituneen uran tehnyt Om Puri on maanmainio karhu, itsepäinen ja kekseliäs Papa, jolle Helen Mirrenin riemastuttavan jäykkä Madame Mallory tarjoaa hyvän vastapelurin, ja nuoremman kaartin Manish Dayal ja Charlotte Le Bon tekevät niin ikään kivan aidot roolityöt. Hilpein ilmestys on Michel Blanc kylän ruokaa rakastavana pormestarina, joka joutuu pahaan välikäteen toisiaan mitä kekseliäimmillä valituksilla piinaavien ravintoloitsijoiden taistelussa.

Yhteenveto
Mauiltaan miellyttävä ja mausteiltaan kipakka, mutta myös lempeä, kaikin puolin hyvin halströmiläinen Herkullinen elämä ei lopeta sotia tai paranna sairauksia, mutta sympaattisena ajanvietteenä arvokkailla ajatuksilla höystettynä se passaa pöytään yhtä hyvin kuin kuuden herkun kattaus paremmassakin paikassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016