Alkuperäinen nimi: 
Homefront
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
100
Homefront
Jussi U. Pellonpää, Ke, 15/01/2014 - 00:00

Elokuva
Hoideltuaan huumekauppaa prätkäjenginsä kanssa johtaneen Danny T:n (Chuck Zito) telkien taakse teurastukseksi menneen poliisioperaation jälkeen, niin Interpolin kuin DEA:nkin ykkösnyrkki Phil Broker (Jason Statham) päättää vetäytyä eläkkeelle. Elämä New Orleansin kupeessa nuoren tyttären Maddyn (Izabel Vidovic) kanssa saa kuitenkin käänteen tuhon tielle, kun Maddyn ojentaman koulukiusaajan Teddyn (Austin Craig) äiti, Cassie Bodine (Kate Bosworth), metamfetamiinilla päänsä polttanut hornanhenki huutaa kostoa ja kertoo tapahtuneesta veljelleen Gatorille (James Franco), joka jakaa sellissään Brokerin vertaa vaativan Danny T:n kanssa muutakin kuin ammatin.

Jännäreiden parissa koko valkokangasuransa toimineen ohjaaja Gary Flederin CV pitää sisällään sellaiset genrekukat kuin esikoinen, tarantinolaisen elokuvan perusteoksia Denverin keikka (Things to Do in Denver When You're Dead, 1995) ja ensimmäinen Alex Cross-trilleri Jäähyväiset tytöille (Kiss the Girls, 1997), mutta sittemmin työ on pitänyt miehen kauempana onnistumisista ja lähinnä tv-sarjojen parissa.

Homefront on sekin peruskauraa yksioikoisten trillereiden pitkässä marssissa, jonka erottaa sadoista halpisserkuistaan ainoastaan sen tavallista nimekkäämpi miehitys ja käsikirjoittaja, päätähti Jason Stathamin kanssa kohta jo kolmannen kerran The Expendables -sarjan palkkasotureina hävitystä levittävä Sylvester Stallone. Fleder tuntuu ohjaavan inspiroituneesti ainoastaan elokuvan monet julman väkivaltaiset toimintakohtaukset ja suvantovaiheissa antavan vain junttikonniensa kiroilla, ryypätä ja vetelevän huumeita ilman sen suurempia ambitioita.

Chuck Loganin Phil Broker-sarjaan perustuvan Homefront on kaikin puolin ammattimaisesti tehtyä nykyaikaista toimintaelokuvaa, mutta sen vahvan hikinen kasarihenki tekee siitä kuitenkin vanhahtavan nykykilpailijoidensa seurassa. Kuinka monissa tarinoissa onkaan väkivaltaan kyllästynyt oikeuden puolustaja joutunut vielä kerran palaamaan kehiin, varsinkin kun paha levittää lonkeronsa aivan kotipihaan asti.

Phil Broker ei ole tässä tapauksessa mikään poikkeus ja miehen mielenliikkeet tietää jo ennalta, ilman ensimmäistäkään ääneen sanottua solvausta tai ulkoista uhkaa. Samaten tarinan käänteet ja lopputulos on katsojalle selvä jo paljon ennen kuin sankari kohottaa ensimmäisen kerran kätensä, kääntämättä kristusmaisesti toista poskeaan. Stallone osti Loganin romaanin oikeudet suunnitellessaan siitä mahdollista jatkoa Rambo -saagalleen, mutta hanke ei koskaan edennyt ajatusta pidemmälle. Stathamin käyttöön herra sitten adaptoi tarinan suoraviivaisen vakavaksi, tuottaen kaikki kliseet sisältävän punaniskasaippuan, jolle tuskin kuitenkaan saadaan koskaan jatkoa, vaikka Broker jakaakin oikeutta jo kuudessa eri kirjassa.

Äijien äijä Jason Statham tekee minkä parhaiten osaa vain muutamalla luonteenpiirteellä rasitettuna Brokerina, mutta miehen faneille roolityö tarjoaa kyllä vastinetta rahoille. Särmemmin toimitaan kuitenkin lain ulkopuolella, kun varsin laaja-alaiseksi tulkiksi osoittautunut James Franco saa riehua hulluna Gatorina ympäri pitäjää, mutta ne psykoottisimmat ilmestykset löytyvätkin hameväen puolelta.

Kate Bosworthin umpi-ikävä Cassie ja Winona Ryder Gatorin umpihulluna tyttöystävänä Sheryl Mottina, jonka sadistisuutta ja verenjanoa kavahtavat seutukunnan kovimmatkin kundit, tuovat muuten varsin maskuliiniseen trilleriin kieroa kiihkoa ja uhkaa. Pienemmissä sivurooleissa Clancy Brown on paikkakunnan muhkea sheriffi, vilkkusilmä Pruitt Taylor Vince vinkeä Werks, maailman keinotekoisimmasta tv-sarjasta CSI Miamista tuttu Omar Benson Miller paikkakunnan mukavin mies Teedo ja Frank Grillo Danny T:n hanslankari Curys Hanks.

Yhteenveto
Hikisen veristen kostojännäreiden ystävät lienevät viihtyvän teattereissa adrenaaliniannoksen vaatimat 100 minuuttia, mutta omaperäisyyttä niin tarinalta kuin henkilöhahmoiltakin haluavat valinnevat jonkun toisen elokuvan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016