Alkuperäinen nimi: 
Ice Cube: The Making of a Don
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
52
Ice Cube: The Making of a Don
Saul Ahola, To, 07/10/2004 - 00:00

Elokuva:


Ice Cube, syntymänimeltään O'Shea Jackson, on ollut yli kymmenen vuotta yksi maailman menestyksekkäimmistä ja arvostetuimmista rap-artisteista. Cube tuli 80- ja 90-luvun taitteessa tunnetuksi yhtenä N.W.A-ryhmän (lyhenne, joka tulee tyhjentävästä ilmaisusta Niggas With Attitude) jäsenenä. Poikien hittejä olivat muun muassa Boyz N the Hood, Fuck the Police sekä tietenkin Straight Outta Compton. Nykyään mies tunnetaan myös näyttelijänä ja hän on esiintynyt jo yli kahdessakymmenessä elokuvassa. Yhä rap-musiikin parissa pakertava monitaituri on tunnettu siistimättömistä sanoituksistaan, jotka kohdistetaan milloin Yhdysvaltojen hallitusta, milloin naapurikaupungin kukkoilevia räppäreitä kohtaan. 90-luvun puolenvälin levyillään Ice Cube oli kaiketi aidosti poliittisimmillaan. Nykyään miehen ura on edennyt yhä viihtellisempään muotoon. Miksipä sitä turhaan pitäisi kitistä, jos pihassa on kuusi autoa - eikä niitä tarvitse edes itse ajaa.


Kaikki edellä mainittu käydään läpi vuonna 2003 valmistuneessa Ice Cube: The Making of a Don -julkaisussa. Valitettavasti DVD ei tee tippakaan oikeutta miehen uralle. High school -kurssityötä muistuttava kyhäelmä on onnettomasti editoitu, ilmaisia lähteitä hyväksikäyttävä ja rakenteeltaan surkea kokonaisuus. DVD-kiekko on pyörivä todiste siitä, miten rap-musiikkia hyväksikäyttämällä saadaan nykyään myytyä aivan mitä tahansa.


Surkuhupaisa DVD käy ensimmäisen puolituntia läpi Ice Cuben uran alkuvaiheita sekä miehen poliittisia näkemyksiä. Tämän jälkeen se jumittuu aivan käsittämättömällä tavalla The Good Life -ryhmän (ainoat kolme ihmistä, jotka on saatu haastateltavaksi) historian setvimiseen, ainoana tarkoituksenaan tähdentään miten muun muassa Ice Cube käytti urallaan The Good Lifen kehittelemiä artikulointi-tyylejä hyväksi. Ainakin The Good Life -poikien mielestä. Loppuaika esitellään liukuvana promootiokuva-listana Cuben elokuvia sekä haastatellaan muutamaa miehen fania.


DVD-kooste on suorituksena suoraan sanottuna ala-arvoinen. Paljon kertoo se, että itse Ice Cubelta ei ole herunut tippaakaan käytettävää materiaalia, mikä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että DVD:llä ei kuulla yhtä ainutta Ice Cuben kappaletta. Parit liikkuvat kuvat miehestä on kaivettu ties mistä arkistosta, Cuben puhuessa auditoriossa mustille opiskelijoille. Myös yhdeltä live-keikalta on pari videopätkää, missä Cube jakelee solvauksia kappaleiden välissä (itse kappaleiden esityksiin ei nähtävästi ollut oikeuksia). Muuten DVD koostuu todella huonolaatuisista still-kuvista sekä parista fanihaastattelusta, unohtamatta tietenkään aneemista kertojaääntä.


DVD tarjoaa kieltämättä paikoitellen mielenkiintoista tietoa etenkin miehen uran alkuvaiheilta. Totetuksen kuitenkin ollen näinkin hirvittävä, on vaikea kaivaa julkaisusta edes paria hyvää sanaa. Rakenteeltaan sekainen kiekko on surullinen esimerkki siitä, mitä helposti saatavilla oleva tietokonetekniikka pystyy luomaan sen päätyessä vääriin käsiin.
Kuva:


DVD:n kuva (1,33:1) on laadultaan kertakaikkisen surkea. DVD ei tarjoa yhtä ainutta täysin mustaa kuvaa, vaan koko vajaan tunnin aika liikutaan haalistuneen harmaissa taustoissa vilautellen pikselöityneitä still-kuvia, joiden asettelu käy malliesimerkistä, miten editointia ei pidä suorittaa. Kaikenkaikkiaan kuvasta ei löydy mitään hyvää sanottavaa.
Ääni:


Äänipuoli jatkaa samaa surkeaa linjaa DVD:n kuvan kanssa. Paikoitellen käytetty musiikki särkee, mahdollisesta puheesta on vaikea saada selvää ja kertojaäänen äänentaajuus pomppii miten sattuu. Kertakaikkisen masentava tapaus.
Lisämateriaali:


Ei mitään, luojan kiitos.
Yhteenveto:


Ice Cube: The Making of a Don -DVD on kaikin puolin pysäyttävän surkea tapaus. Vaikkakin DVD saattaa tarjota muutaman mielenkiintoisen tiedonjyväsen, ei ole epäilystäkään, etteikö näitä informaatioiskuja pystyisi onkimaan jostain vähemmän hermoja raastavasta lähteestä. En kykene suosittelemaan DVD:tä kenellekään.

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
LPCM Audio 48kHz 16bit
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016