Alkuperäinen nimi: 
La piel que habito
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
119
Iho jossa elän (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ti, 20/03/2012 - 00:00

Elokuva
Pedro Almodóvarin moderni Frankenstein-tarina Iho jossa elän tuo klassiseen juonikudelmaan kokonaan uudenlaisia piirteitä ja ohjaajalle ominaisen tummia sävyjä. Kellarissa kasatun hirviön sijaan uhri on tällä kertaa kuvankaunis nainen (Elena Anaya), joka on vangittuna arvostetun plastiikkakirurgi Robertin (Antonio Banderas) hulppeassa kartanossa. Traagisen menneisyyden vuoksi Robertin elämäntyö on ollut kehittää täydellinen keinoiho omansa menettäneille ihmisille, mutta hyvää tarkoittavan ajatuksen taakse kätkeytyy kammottava salaisuus.

Thierry Jonquet’n romaani Mygale kääntyy Almodóvarin käsissä ohjaajalle ominaiseksi kauneuden ja kauheuden osoitukseksi. Maalauksellisten kuvasommitelmien takaa paljastuva mysteeri soljuu hiljaa eteenpäin kuin kaunis painajainen, joka ahdistuksen sijaan lumoaa kokijansa. Almodóvarille tyypillinen rikas mutta harkittu värien käyttö tuo lämpöä muutoin kovin kylmäävän maailmaan, ja elegantti kameratyöskentely sointuu kauniisti riidassa juonen synkkyyden tahtiin.

Tarinankertojana Almodóvar tietää, kuinka vietellä katsoja mukaansa. Katalyyttinä toimiva mysteeri on yksinkertainen, ja sen kiehtovuus syntyy ohjaajan tavassa esittää tarina. Vähäeleinen ja kysymyksiä herättävä pohjustus tuntuu puolivälin suunnan kokonaan muuttavan takaumavaiheen aikana lähes valheelliselta ja suorastaan töksähtelevältä, mutta hiljalleen Almodóvarin ja veljensä Agustínin kirjoittaman käsikirjoituksen nerokkuus asettaa viimeisetkin palaset kohdalleen. Kaiken takana toistuu ohjaajalle ominaiset teemat, mustan huumorin sävyt ja suoranaiset perversiot, jotka eivät kuitenkaan nouse milloinkaan tarinankerronnan edelle.

Espanjalaisauteurin vision tukena pääosakaksikko Elena Anaya ja Antonio Banderas onnistuvat monitulkintaisissa rooleissaan erinomaisesti. Etenkin Banderas valjastaa taitonsa äärimmilleen ja tulkitsee ristiriitaisen hahmonsa koko tunnekirjan vakuuttavalla tenholla, minkä vuoksi on sääli nähdä näyttelijän lahjat hukattavan rapakon takaisissa tusinatuotannoissa. Elena Anaya tuo nimettömään kaunottareen herkkyyttä ja tarinaan sen tarvitseman salaperäisyyden. Kaksikon väliset kohtaukset eivät jää myöskään vajaaksi kipinöivästä latauksesta, eikä kyse ole ainoastaan sanan seksuaalisessa merkityksessä. Pääroolien ohella tärkeissä rooleissa nähdään myös Almodóvarin luottonäyttelijä Marisa Paredes ja Jan Cornet.

Tekniikka
Erinomainen teräväpiirtosiirto toistaa Almodóvarin kauniit visiot rikkaina ja terävinä. Värikylläinen kuva herkuttelee detaljien paljoudella säilyttäen silti filmimäisen luonnollisuuden. Syvyysvaikutelma on kauttaaltaan onnistunut, ja syvät mustan tasot tuovat elokuvan tummempiin hetkiin ulottuvuutta.

DTS-HD MA 5.1 -raita pääsee oikeuksiinsa elävien sävellysten kautta, vaikka muu äänimaailma pysyy maltillisena. Etukanavapainotteinen miksaus on siitä huolimatta dynaaminen ja selkeä. Tilaerottelu tuo muutamiin kohtauksiin mukavasti eloa mutta tukee ennen kaikkea Alberto Iglesiasin paikoin tarinankertojan rooliin nousevaa musiikkia. Uhmakasta scorea avittavat muhkeat matalat taajuudet.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä minkäänlaista lisämateriaalia.

Yhteenveto
Iho jossa elän on kaunis mutta samaan aikaan sisimmän kylmäävä painajainen, jonka sulosanaisesta kerronnasta ja ikimuistoisesta vaikutuksesta pystyy vastaamaan ainoastaan Pedro Almodóvar.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016