Alkuperäinen nimi: 
The BFG
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
222
IKJ - Iso kiltti jätti
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/07/2016 - 00:00

Elokuva
Orpokodissa Lontoossa ankeita aikoja viettävä 10-vuotias Sohvi (Ruby Barnhill) herää yöllä outoihin ääniin ja huomaa kauhukseen varjoissa kulkevan jättimäisen hahmon, joka kaappaa hänet mukaansa. Alkujännityksestä selvittyä Sohvin IKJ:ksi, isoksi kiltiksi jätiksi nimeämä, hassuja sanoja käyttelevä mahtimiekkonen (Mark Rylance) osoittautuukin vallan mukavaksi kasvissyöjäksi, jonka tehtävänä on öiseen aikaan kerätä unimaailmasta kauneimmat ajatukset ja levitellä ne ihmisten uniin. Kaksikko ystävystyy, mutta uhkaavia pilviä ilmestyy taivaanrantaan kun IKJ:n kollegat, tosin vielä tätäkin paljon suuremmat, ihmislihaan mieltyneet jättiläiset, kuten Luunmurskaaja (Daniel Bacon), Verenjuoja (Bill Hader) ja porukan pomo Läskinlappaaja (Jemaine Clement) haistavat Sohvin läsnäolon maailmassaan.

Brittiläisen menestyskirjailijan Roald Dahlin (1916-1990) paikoin makaaberitkin fantasiatarinat ovat kääntyneet elokuviksi vaihtelevalla menestyksellä. Viimeisimpinä yrittäjinä Tim Burton elokuvallaan Jali ja suklaatehdas (2005), Wes Anderson hienolla nukkeanimaatiollaan Fantastic Mr. Fox (2009) sekä Dearbhla Walsh tv-elokuvallaan Herra Hoppyn salaisuus (2015)


Steven Spielbergin
vuosikausia himoitsema projekti tehdä elokuva Roald Dahlin vuonna 1982 julkaiseman kirjan IKJ - Iso Kiltti Jätti pohjalta on kaikkea sitä, mitä Spielbergin elokuvilta voi odottaa, tekniikaltaan huippu upeaa kerrontaa ja mahtavia efektejä,  Spielbergin samana vuonna Dahlin originaalin kanssa päivänvalon nähneen hittielokuvan E.T. The Extra-Terrestrialinkin kirjoittaneen, viime vuonna edesmenneen Melissa Mathisonin käsikirjoitus on pitkälti tarinalle uskollinen, mutta filmatisointina IKJ jää kuitenkin aavistuksen tasapainottomaksi kokoelmaksi hassuja sattumuksia, uhkaavia tilanteita ja hömppää pieruhuumoria. Pienestä paikallaan poljennasta huolimatta IKJ on kuitenkin kelpo fantasia, elokuva, jollaisen oikeastaan vain ja ainoastaan Steven Spielberg olisi voinutkaan tehdä.

Spielbergin edellisestä elokuvasta Vakoojien silta (2015) Oscarin parhaasta sivuroolista napannut Mark Rylance on mies paikallaan Mocap-tekniikalla taltioidun jättiläisen nahoissa, sillä karisma puskee läpi paksuimmankin diginahan. IKJ on ilmestys, uuden ajan tekniikan riemuvoitto, jonka kasvot ovat äärimmäisen elävät ja ilmeikkäät, ilman yleensä tietokoneella luotujen hahmojen sieluttomuutta. Pieni Ruby Barnhill on esikoisroolissaan passelisti pippurinen Sohvi, joka pärjää varsin hyvin jättiläistenkin keskellä. Penelope Wilton on Englannin kuningatar Victoria, Rebecca Hall tämän henkilökohtainen avustaja Meeri ja Rafe Spall hovimestari Puuppo.

Yhteenveto
Mielikuvituksellinen maailma monen monituisine otuksineen on taattua Spielberg-laatua, E.T.:n hengessä suurella sydämellä kerrottu tarina yksinäisyydestä ja yllättävästä ystävyydestä. Harmi, että visuaalinen briljanssi vie kuitenkin osan tarinan syvimmästä kauneudesta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016