Inside Out - Mielen sopukoissa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/08/2015 - 00:00

Elokuva
Kun 11-vuotias Riley (Kaitlyn Dias) joutuu isän (Kyle MacLachlan) uuden työn perässä perheineen muuttamaan Minnesotasta San Franciscoon, uusi asuinpaikka ei vaikuta tyttöön pelkästään ulkoisesti. Se järisyttää myös Rileyn aivojen komentokeskusta, päämajaa, jossa viisi tunnetta työskentelevät urakalla selvittääkseen päivittäiset tapahtumat kunnialla. Elämänmuutoksen aiheuttamia kuohuja tyynnytellessään Ilo (Amy Poehler) ja Suru (Phyllis Smith) tempautuvat vahingossa syvälle Rileyn mielen sopukoihin, ja jättävät Pelon (Bill Hader), Inhon (Mindy Kaling) ja Kiukun (Lewis Black) vastuuseen tytön hurjasti ailahtelevasta käytöksestä. Samalla kun Riley muuttuu radikaalisti, tämän sisällä Ilo ja Suru aloittavat pitkän ja vaikean matkan takaisin päämajaan palauttaakseen tytön takaisin omaksi itsekseen.

Aatelisen animaatiotalon, Pixarin, uusin laatuleffa, Inside Out - Mielen sopukoissa, on täysosuma, fiksulla filosofisella ulottuvuudella kullattu mahtava koko perheen seikkailu, jossa hauskanpidon ja jännän ohella on myös opettavaisuutta ja aikuisten oikeasti tärkeitä sanomia. Pete Docterin (Monsterit Oy (2001) ), Up - Kohti korkeuksia (2009)) yhdessä ensikertalaisen Ronnie del Carmenin kanssa ohjaama, ja Meg LeFauven ja Josh Cooleyn kanssa kirjoittama Inside Out - Mielen sopukoissa löytää täysin uuden näkökulman aiheeseensa, ja tekee saman kuin esimerkiksi Toy Story - Leluelämää (1995): saa katsomaan asioita paitsi uudella tavalla, myös uudesta näkökulmasta.

Ihmismielen monimutkaisia käyttäytymismalleja ja minuuttamme määrittäviä tunteita ei liene koskaan tulkitun yhtä valloittavan hauskalla ja vaivattomalla, mutta myös viisaalla tavalla. Tarina ja sen taitava kerronta ovat täydellisessä balanssissa keskenään. Samalla elokuva osuu useampaankin hermopäätteeseen, kuvatessaan mielen maiseman muuttumista iän myötä ja lapsen kasvua alkavaan aikuisuuteen. Rileyn sisäinen maailma on mielikuvituksellinen tunne- ja muistosaarineen, joiden perustuksia vahingosta alkaneet muutokset järisyttävät. Teknisesti Inside Out - Mielen sopukoissa on Disneyn suursatsauksena luonnollisesti parasta ja komeinta jälkeä, mitä kunnon budjetilla nykypäivänä saa.

Originaalit ääninäyttelijät, Ilona joukkoa johtava Amy Poehler eturintamassa, ovat Pixarin tapaan täysin ajan tasalla ja tekevät työnsä suurella ammattitaidolla. Ilon rinnalle nousevat myös Rileyn vanha, ja kauan kateissa ollut mielikuvitussystävä Bing Bong (Richard Kind), sekä Phyllis Smithin sininen Suru, joka hänkin löytää lopulta sen todellisen tarkoituksen olemassaoloonsa. Parastaan tarjoavat myös aina huippu Bill Hader Pelkona ja Lewis Black syystäkin äkkipikaisena Kiukkuna.

Kotimaan dubissa ääneen pääsevät mm. Minka Kuustonen (Ilo), Tiina Weckström (Suru), Kari Ketonen (Pelko), Turkka Mastomäki (Kiukku) ja Pamela Tola (Inho). Rileyna kuullaan Seera Alexanderia, Leevi & Leavingsin plagioinnista itselleen uuden uran rakentanut Arttu Wiskari on Rileyun isä ja originaalia Diane Lanea Rileyn äitinä tuuraa suomeksi Rebecca Viitala. Peik Stenberg on Bing Bong ja Alitajunnanvartijoina tv:n itseriittoisimmat talkshow-hostit Tuomas Enbuske ja Aki Linnanahde.

Yhteenveto
Kekseliäs, jännittävä, hauska ja koskettava, ihan koko perheen elokuva. Vuoden ehdoton animaatiotapaus.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016