Alkuperäinen nimi: 
Jackie Chan: My Story / Jackie Chan: My Stunts
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1998
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
167
Jackie Chan: My Stunts & My Story
Vesa Jalkanen, Ke, 20/10/2004 - 00:00

Elokuva:


Hong Kong Legendsin julkaisemalla levyllä on kaksi Jackie Chan dokumenttia: Jackie Chan: My Story ja Jackie Chan: My Stunts. My Story kertoo Jackien elämänkerran alkaen nuoruusvuosien kiinalaisen oopperan opinnoista ankaran kurin omaavassa oppilaitoksessa ja päättyen hänen dokumentin tekoajanhetkellä uusimpaan tuotantoon Mr. Nice Guyhin. Dokumentissa My Stunts Jackie Chan on suurimmaksi osaksi äänessä kertoen, kuten dokumentin nimestä voi päätellä, monien elokuviensa stunteista ja miten ne tehtiin. Mukana on myös monia dokumenttia varta vasten tehtyjä demonstraatiojaksoja, joissa Jackie yhdessä stunt-tiiminsä kanssa näyttää monia temppujaan.

 

My Story

 

- "You see a wonderful actor with this just innocence and charm and suddenly this wonderful physical activity going on, and how many people can do that?"
Arthur Hiller

 

Jackie Chan: My Story kertoo lyhyesti Jackie Chanin elämäntarinan, vaikka hänen yksityiselämästään ei juurikaan puhuta varhaisia lapsuusvuosia lukuun ottamatta. Hong Kong Legends tarjoaa dokumentista kansainväliseen levitykseen tarkoitetun englanninkielisen version. Dokumentti on suunnattu yleisölle, joka ei tiedä Jackie Chanista juuri mitään. Alussa näytetään muutaman sekunnin vilahduksia Jackien TV-esiintymisistä USA:ssa ja amerikkalaiset tähdet hokevat kehuvia lauseita. Onpa mukana muutama tunnettu hongkongilainenkin kasvo. Kunhan turhan pitkistä alkumuodollisuuksista päästään eteenpäin, aletaan kertoa Jackien lapsuusvuosista. Tästä edetään Jackien elokuvauran alkuun. Mukana on myös Sammo Hung kertomassa, kuinka he elivät, opiskelivat ja työskentelivät yhdessä lapsuudessa. Samo Hung puhuu haastattelussaan kiinaa, mutta valitettavasti dokumentin tekijät ovat päättäneet tehdä englanninkielisen version vaikka väkisin. Siis monotoninen lukija dubbaa kaikki kiinankieliset haastattelut englanniksi. Alkuperäinen haastateltavan ääni on vaimennettu lähes kuulumattomiin. Jackie sentään puhuu itse omat osuutensa englanniksi. Lisäksi otsikot on toteutettu varsin omalaatuisella tavalla, mutta niihin on sentään helpompi tottua kuin haastateltavien päälle puhumiseen.

 

Dokumentissa keskitytään suurimmaksi osaksi työasioihin ja Jackien elokuviin. Jackie aloitti elokuvauransa jo 7-vuotiaana saadessaan lapsirooleja kiinalaisen oopperakoulunsa kautta, jossa hän opiskeli yhdessä Samo Hungin, Yuen Biaon ja monien muiden kanssa. Tästä edetään stuntmiehen töistä Bruce Leen elokuvissa, mainitaan lyhyesti Lo Wein parissa vietetyt vuodet ja edetään elokuvien Snake in the Eagle's Shadow ja Drunken Master kautta menestyksen vuosiin. Mukana on runsaasti näytteitä Jackien elokuvista pitkän uran varrelta. Tosin Disney-konsernin yhtiöiden omistamista elokuvista, kuten Drunken Master 2, ei ole sekuntiakaan. Suurin osa filminäytteistä on p&s versioina 4:3 kuvasuhteella. Ainoastaan muutama lyhyt pätkä on letterboksattuja laajakangasversioita.

 

Mukana on myös top-10 lista Jackien suurimmista onnettomuuksista ja loukkaantumisista. Näitä videopätkiä on nähty Jackien elokuvien lopputekstien outtakes-osioissa ja nyt ne on kerätty dokumenttiin. Samalla listataan vaurioituneet ruumiinosat ja Jackie kertoilee omin sanoin siitä, mitä meni pieleen.

 

Pohjimmiltaan dokumentti ei tarjoa paljoakaan uutta tietoa Jackie Chan faneille, sillä kaikki on ollut luettavissa internetissä fanisivuilla, mutta se voi toimia oivana tapana tutustua hänen tuotantoonsa. Lisää tietoa janoavien kannattaa lukea kirja Jackie Chan: My life in Action. Dokumentin parasta antia lienee lukuisat näytteet hänen elokuvistaan, varsinkin uran alkuajoilta on tarjolla harvinaisia näytteitä. Lisäksi mukana on harvinaisia kohtauksia elokuvista The Protector ja Heart of the Dragon (aka First Mission). The Protector oli eräs Jackien varhaisia yrityksiä päästä kansainvälisille markkinoille, mutta James Glickenhausen ohjaamasta poliisithrilleristä ei ollut menestyjäksi. Jackie oli lopputulokseen tyytymätön ja hän tekikin Hongkongiin päästyään siitä oman versionsa, jossa toimintajaksot ovat huomattavasti nopeampia, energisempiä ja monimutkaisempia. Dokumentissa vertaillaan rinnakkain amerikkalaisia Clickenhausin ohjaamia kohtauksia Javkie Chanin myöhemmin Hongkongissa uudelleen tekemiin versioihin. Protectorin Hongkong versio on varsin helposti löydettävissä jopa DVD-levyllä, mutta Heart of Dragonin alkuperäistä pitkää versiota ei ole yhtä helppoa löytää. Siksi näitä lyhyitä poistettuja kohtauksia on vaikea löytää muualta.

 

Universen julkaisemalla levyllä on myös dokumentin aasialainen versio. Se on sisällöltään hyvin erilainen ja huomattavasti informatiivisempi. Onhan se suunnattu lähinnä Aasian markkinoille, missä Jackie Chanin nimi on kaikille tuttu, joten dokumentissa kerrotaan Jackien tarinaa tarkemmin ja syvällisemmin. Mukana on myös huomattavasti enemmän kuvamateriaalia Jackien elokuvista ja kuvauspaikoilta. Elokuvien lisäksi dokumentti sivuaa nopeasti myös Jackien musikaalista puolta ja laulajan uraa. Jackie puhuu tarinaansa paljon sulavammin ja luonnollisemmin kiinan kielellä. Myös Sammo Hung saa sanottua asiansa selkeällä kiinankielellä ilman kiusallisia dubbaamisia. Myös monet muut Jackien parissa työskennelleet ja muutoin hänen kanssaan tekemisissä olleet kertovat omia näkemyksiään Jackiestä, hänen tavastaan työskennellä ja hänen elokuvistaan.

 

Suurimpana ongelmana on, että elokuvanäytteiden yhteydessä elokuvien ja haastateltavien ihmisten nimet ovat ruudussa ainoastaan kiinaksi. Myöskään tekstityksessä ei elokuvista käytetä tunnettuja englanninkielisiä nimiä, vaan kiinalaisten nimien mukaan länsimaisin aakkosin kirjoitettuja nimityksiä. Tämä selkeästi vaikeuttaa dokumentin seuraamista. Mutta ongelmista huolimatta aasialainen versio on huomattavasti informatiivisempi ja on suuri sääli ettei Media Asia ole antanut kenenkään julkaista sitä Aasian ulkopuolella. Ja poissa ovat kansainvälisen version teennäiset ja suorastaan ärsyttävät väliotsikot. Tilalla on selkeästi tyylikkäämmät, mutta vain kiinankieliset vastineet. Lopputekstien ohessa on tuttuun tapaan epäonnistuneita otoksia, jotka osoittavat ettei repliikkien muistaminen ole aina lasten leikkiä edes kiinaksikaan, varsinkin kun mandariinikiina ei ole Jackien äidinkieli.

 

My Stunts

 


-"If You're interested in movies, or want to become an action choreographer, or a stunt man, this information may be helpful. I'll try my best to show you everything." Jackie Chan

 
Nimensä mukaan My Stunts keskittyy nimenomaan Jackien elokuvissaan nähtäviin stuntteihin. Aluksi hän demonstroi perinteistä martial arts -taistelutyyliä sekä aseettomana että perinteisin kiinalaisin asein. Hän esittelee monia eri kamppailutekniikoita ja stuntteja, kuten kiipeämiset ja putoamiset. Aivan My Storyn tapaan myös tässä väliin näytetään esimerkkikohtauksia, missä Jackie on käyttänyt kulloinkin esittämäänsä tekniikkaa. Jackie myös esittelee lyhyesti omaa ja stuntryhmänsä fyysistä harjoitusohjelmaa. Jotkut heille aivan yksinkertaiset perusliikkeet, kuten putoamiset, tekevät kipeää jo pelkästään katsellessa. Jakso, jossa Jackien oman stunttiryhmän jäsenet kilpailevat voitosta antaa hyvän kuvan siitä, mihin nämä miehet kykenevät. Tämän lisäksi mukana on varta vasten dokumenttia varten koreografioitu toimintakohtaus. Tästäkin näytetään lukuisia epäonnistuneita otoksia samalla selittäen mikä meni pieleen.

 

Jackie käy uudelleen Hongkongissa paikoilla, missä hän kuvasi kahdeksankymmentäluvun puolivälissä erinäisiä kohtauksia toimintakomediaklassikkoon Police Story. Jackie näyttää, että bussin ulkopuolella roikkuminen sateenvarjon varassa onnistuu vieläkin. Autenttisilla kuvauspaikoilla Jackie kertoo kuvauksista omia muistikuviaan. Mukana on myös joitain muistelmia kahdesta jatko-osastakin. Mukana on myös varsin pitkät jaksot kulissien takaista materiaalia dokumentin tekohetkellä uusimmista Jackie Chan elokuvista Who Am I? ja Rush Hour. Making of Who Am I? -dokumenttia ei ole tietääkseni koskaan julkaistu englanninkieliselle yleisölle, joten tässä tarjoutuu mainio tilaisuus tutustua katolla käydyn taistelukohtauksen kuvaamisen vaiheisiin.

 

Aasialaisille tarkoitettu My Stunts on sisällöltään erilainen. Esimerkiksi Who Am I? elokuvasta aasialaisessa versiossa on hieman enemmän kulissien takaista materiaalia ja pidennettyjä jaksoja on pitkin matkaa. Käsikirjoitus on muutenkin erilainen. Ero versioiden välillä ei kuitenkaan ole läheskään yhtä suuri kuin My Story -dokumentissa. Kansainvälinenkin My Stunts on todella kiinnostava kokonaisuus, jota katsoo mielellään.

 

 


Kuva:


Televisiolle tehdyt dokumentit ovat kumpikin normaalilla 4:3 kuvasuhteella. Kuva on laadultaan ihan OK. Värit käyttää luonnollisilta, eikä mainittavia pakkausvirheitä ole. Mukana on myös näytteitä Jackie Chanin elokuvista vuosikymmeniä kestäneen uran ajalta ja varsinkin vanhimpien elokuvien kohdalla laadussa on toivomisen varaa, mutta sinällään on pieni ihme, että näistä elokuvista on ylipäätään filmikelat tallessa. Uudemmissa elokuvissa laatu on selkeästi parempaa tasoa. Osa elokuvanäytteistä on myös 4:3 muodossa, mutta muutamista on laitettu letterboksattua formaattia olevaa kuvaa. Vertaillessa HKL ja Universe julkaisuja keskenään kuvan laadussa ei ole nähtävissä eroja. Kaiken kaikkiaan kuva on aivan hyvä molemmissa dokumenteissa ja molemmissa levyissä. Aivan katseltavaa tavaraa, ei enempää eikä vähempää.

 


Ääni:


HKL-levyllä molemmissa dokumenteissa on DD2.0 -äänet. Takakanavissa ei juurikaan ollut havaittavaa toimintaa, mutta se ei vähennä dokumenttien katseluarvoa. Ääni on riittävän selkeä, jotta puheesta saa selvää. Tämä on luonnollisesti erityisen tärkeää, kun tekstityksiä ei ole valittavissa avuksi mahdollisien epäselvien kohtien tulkkaukseen.


Hongkongissa julkaistu My Stunts sisältää 5.1 äänet, mutta eipä nekään kovin paljoa eroa HKL-version 2.0 äänistä. Siispä pelkästään äänten vuoksi ei ole välttämätöntä hankkia Universen versioita. Dokumenttien sisällölliset erot ovat paljon suurempia. Silti olisi toivonut että HKL olisi saanut DD 5.1 ääniraidan levylleen, kun varsin toimiva sellainen on olemassa.

 


Lisämateriaali:


Kahden dokumentin lisäksi levylle on saatu haalittua muutakin lisukkeeksi, tosin anti jää varsin vähäiseksi. Eräänä valituksen aiheena mainittakoon kaikkiaan useamman minuutin kestävät alun Media Asia ja Hong Kong Legends logot sekä copyright huomautukset, jotka pakkosyötetään levyn alussa. Ne on pakko katsella läpi sillä en ole vieläkään keksinyt keinoa niiden ohittamiseen. Sama ongelma on läsnä kaikissa Hong Kong Legendsin julkaisuissa. Levy on kaksoiskoodattu eli eurooppalaisen kakkosalueen lisäksi mukana on myös Australian neloskoodi. Vastaava ongelma on myös Universen levyissä eli niillä usein pakkosyötetään Mesia Asia -trailerin lisäksi Dolby Digital -esittelytraileria.


Honf Kong Legends:

 

Bey Logan Interview (18 min) Hong Kong Legendsin julkaisuissa asiantuntevana kommentaattorina viime aikoina esiintynyt Bey Logan, joka työskenteli molempien dokumenttien käsikirjoittajana, kertoilee haastattelussa kokemuksistaan My Story dokumentin valmistusprosessissa kuin myös Police Story filmin kuvauksessa ilmenneistä vaikeuksista jne. Valitettavasti tämä 18 minuuttinen haastattelu on ainoa lisämateriaali, joka aidosti jaksaa kiinnostaa vielä kertakatselun jälkeen.

 

The Photo Gallery poikkeuksellisen kiinnostava valokuvagalleria, joka sisältää 58 valokuvaa. Kuvat ovat pääsääntöisesti kulissien takaa otettuja tai lehdistöä varten tehtyjä poseerauksia, eikä mukana juurikaan ole elokuvista kaapattuja still-kuvia. Kunpa HKL jatkossakin haalisi kuvagallerioihinsa tämän kaltaisia hieman harvinaisempiakin otoksia, jotka aidosti tuovat jotain uutta lisäystä varsinaisen elokuvan rinnalle.

 

The Jackie Chan Trailer Gallery on kokoelma Hong Kong Legends trailereita Jackie Chan -elokuvista: Miracles, City Hunter, Armour Of God ja Battle Creek Brawl. Eli nämä samat trailerit löytyy myös muita HKL-julkaisuja esittelevästä osiosta. Lisänä on myös Jackie Chan: My Story traileri.

 

The Outtake Montage: Lopputekstien alla pyörivät outtakes eli pieleen menneet otokset ovat tulleet erääksi Jackie Chanin tavaramerkiksi. Mukana olevat otokset elokuvista Armour of God, Miracles ja Police Story 3 ovat niin ikään tuttuja kyseisten elokuvien lopuista. Meneehän nämä tässä paremman puutteessa, mutta eikö todellakaan mitään harvinaisempaa tai peräti ennen näkemätöntä materiaalia ollut saatavana.

 

Operation Condor Featurette (3.42): Lyhyehkö video elokuvasta Armour of God 2: Operation Condor yhdistelee näytteitä elokuvasta ja kulissien takaisesta materiaalista. Ei tätä voi kutsua dokumentiksi tai edes erityisen kiinnostavaksi. Lähinnä kyseessä on mainospätkä.

 

Mukana on jälleen kerran muiden HKL-julkaisuiden trailereita.

 

 

Universe

 

My Story

 

Yllättäen Universe on löytänyt levylle jotain lisämateriaalia dokumentin lisäksi. Jackie Chanin musiikkivideo (4.15) osoittaa selvästi, että Jackie todellakin on hyvä laulaja. Valitettavasti en nyt osaa sanoa esitetyn laulun nimeä, mutta kyseinen video on lisämateriaalin parasta antia. Mukana oleva Jackie Chan: My Story traileri on lähinnä kuriositeetti; koostevideo jonka mukanaoloa ei voi käsittää. Media Asia Presents esittelytraileri eli kooste joka esittelee varhaisia Media Asia / Mega Star DVD-julkaisuja (kesto 2.38). Tämä koostevideo oli mukana kaikissa Mega Starin varhaisissa DVD-julkaisuissa. Lisäksi mukana on kiinaksi tekstiä Jackie Chanista, biografia ja filmografia ja infoa dokumentista. Menut ja kaikki tekstit löytyvät ainoastaan kiinaksi. Varmaankin kiinnostavaa luettavaa niille, jotka osaavat. Toki kaikki tämä on katettu englanniksi levyn kääntöpuolella, missä on englanniksi dubattu versio.

 

My Stunts

 

Levyn aasialaisella puolella menut ovat myös tällä levyllä kiinankieliset, samoin muutamat sivulliset tekstiä. Mukana on myös My Stunts traileri ja Media Asia esittelytraileri. Kuten Universen My Story levyllä, myös tässä on aasialainen traileri yhdellä puolella ja kansainvälinen toisella puolella dokumentin vastaavien versioiden kanssa. Dolby-traileri on mallia City, jossa helikopteri kiertelee kaupungin yllä.

 


Yhteenveto:


Jackie Chan -faneille dokumentteja voi kutsua pakkohankinnoiksi ja erittäin suositeltavia ne on myös martial arts -elokuvista tai niiden tekemisestä kiinnostuneille. Eihän nämä tietenkään mitään 'kuinka teen erinomaisen ensimmäisen kungfu-elokuvani' oppaita ole, mutta voi tästä joitain ideoita löytää omaankin projektiinsa. HKL-julkaisu tarjoaa molemmat dokumentit samassa paketissa varsin kohtuulliseen hintaan.

 

Toisaalta Hongkong versiot tarjoavat sisällöllisesti enemmän. Jotkut nettikaupat myyvät molempia koodivapaina, mutta varoituksen sana on paikallaan. Itselläni oleva Universen My Stunts levy on koodattu vain viidelle alueelle ja tietenkin puuttuva koodi on Euroopassa ja Japanissa käytössä oleva 2. Tällä järjestelyllä ilmeisesti haluttiin turvata kalliin japanilaisen R2-levyn menekkiä. Uusi hongkongilainen painos saattaa hyvinkin olla koodivapaa.
 
Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alun perin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Bonukset: 
Bey Logan haastattelu kuvagalleria Jackie Chan trailerigalleria outtake montaasi Operation Condor feature
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016