Alkuperäinen nimi: 
Tangled
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
102
Kaksin karkuteillä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/02/2011 - 00:00

Elokuva
Koko valtakunnan hurmaavin rosvo Flynn Rider (Zachary Levi) päätyy pakomatkallaan salattuun laaksoon ja tapaa siellä yllätyksekseen Tähkäpään (Mandy Moore), todella pitkähiuksisen nuoren naisen, jonka tämän äitinä esiintyvä Gothel (Donna Murphy) on sulkenut ikiajoiksi torniin. Perässään niin Flynnin vohkimaa kruunua jahtaavat valtakunnan viranomaiset ja supertehokas poliisihevonen Maximus, näppejään nuolemaan jätetyt rikoskumppanit (Ron Perlman, Jeffrey Tambor, Brad Garrett) kuin näiden kanssa kimpaan lyöttäytynyt, ikuisen nuoruutensa menetystä pelkäävä Gothelkin, kaksikko pakenee laaksosta ja joutuu vieläkin suurempaan seikkailuun.

Perinteet ovat kunniassa ja talla pohjassa Disneyn vauhdikkaassa, fiksussa, modernissa ja hillittömän hauskassa animaatiossa Kaksin karkuteillä. Ohjaajapari Byron Howardilla ja Nathan Grenolla on tieto ja taito hallussaan ja herrat pukkaavatkin sen suurimman vaihteen silmään heti ensimmäisestä ruudusta lähtien. Digitaalisesti luodut ja kolmannella ulottuvuudella tarkasti tehostetut kuvat muistuttavat suuresti Disneyn klassikkoja, käsityönä tehtyjä animaatioita, ja sukkela tyylien sekoitus tuokin aivan omanlaisensa viehätyksen eläväisen elokuvan ulkomuotoon. Kaksin karkuteillä säihkyy, loistaa ja säkenöi upeasti.

Dan Fogelmanin käsikirjoittama versiointi Grimmin veljesten satuklassikosta Tähkäpää (alkup. Rapunzel) saa uutta potkua maanmainosta konnakatraasta, prinssin sijaan valitusta sankarista, energiseksi heittäytyvästä Tähkäpäästä sekä aivan mahdottoman hauskasta eläinkaksikosta, kameleontti Pascalista sekä hevosesta nimeltä Maximus.

Paluun Mikkihiiritehtaan suojiin tekee myös jo kahdeksan kertaa Oscarin musiikeistaan Disney-elokuviin (Pieni merenneito (1989), Kaunotar ja hirviö (1991), Aladdin (1992) ja Pocahontas (1995)) voittanut elokuva- ja näyttämösäveltäjä Alan Menken. Myös Menkenin lauluissa ja scoressa soi mennyt maailma sulassa sovussa modernimpien äänimaailmojen ja soinnutusten kanssa. Tapansa mukaan Menken on myös tänä vuonna ehdolla Akatemian palkinnolle, tällä kertaa parhaasta laulusta (I See the Light), jonka on sanoittanut Glenn Slater ja jonka esittää pääpari Mandy Moore ja Zachary Levi.

Lähinnä tv-töistään (mm. Greyn anatomia) tuttu Mandy Moore on energinen sankaritar Tähkäpää, jolta luonnistuu laulukin tarpeen niin vaatiessa. Hänen varjoonsa ei jää niin ikään tv:stä tuttu (toimintakomediasarja Chuck) Zachary Levikään, joka antaa reteälle Flynnille oikean kuuloisen äänen. Karismaattisesti kähisevä konnajengi koostuu toinen toistaan äijemmistä karhuista, joista pääosan varastavat karhea Ron Perlman, matalalta muriseva Brad Garrett sekä vuosien takaa James Bondin rautahampaisena ykkösvihollisena Jawsina muistettava Richard Kiel.
Suomenkielisessä jälkiäänityksessä kuullaan Tähkäpäänä Maria Ylipäätä, Flynninä Elonkerjuu-mies Lauri Tähkää, Gothel-äitinä Sari Ann Moilasta ja konnakaartin pomona, Kelmilän veljeksenä, Tommi Korpelaa.
Originaalin tapaan myös kotimaan versiossa ääninäyttelijät esittävät elokuvan lukuisat laulut.

Yhteenveto
Romantiikkaa, remellystä ja hillitöntä hupaa tarjoava perinteitä kunnioittava animaatio yllättää iloisesti monella rintamalla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016