Alkuperäinen nimi: 
Secret In Their Eyes
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
131
Katseeseen kätketty
Jussi U. Pellonpää, Ke, 16/03/2016 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2002 ja Yhdysvallat elävät 9/11-iskujen jälkeistä, pelkojen ja vainoharhojen hallitsemaa aikaa. Los Angelesissa FBI:n terrorismin vastaisen yksikön tutkijan Ray Kasten (Chiwetel Ejiofor) ja syyttäjäviraston Jess Cobb (Julia Roberts) saavat uuden kollegan, kun kylmänviileä Claire Sloan (Nicole Kidman) aloittaa apulaissyyttäjänä. Kolmikolla on kuitenkin synkka kohdillaan ja varsinkin Rayta Clairen läsnäolo viehättää suuresti. Ympäröivän maailman todellisuus iskee kuitenkin lähelle, kun Rayn terroriyhteyksistä tutkiman moskeijan takaa löytyy brutaalisti raiskatun ja murhatun nuoren naisen ruumis, joka osoittautuu Jessin tyttäreksi Carolineksi. Epäilty onnistutaan kaivamaan esiin, mutta tämän yhteydet korkealle vallan portaille ja uuvuttava byrokratia estävät läpimurron. Kolmetoista vuotta myöhemmin Ray pitää yhä kiinni lupauksestaan Jessille löytää murhaaja, ja kun puuttuva palanen makaaberista pelistä vihdoin löytyy, salaisuudet alkavat aueta, mutta ne eivät olekaan sitä, mitä kukaan olisi aluksi uskonut.

Käsikirjoittaja Billy Ray on tullut tutuksi yksityiskohtaisen taitavasti rakennetuista tarinoitaan kuten journalismia tutkinut Väritetty totuus (2003), CIA:n koukeroita aukonut Breach (2007), politiikan likaisia saleja putsannut State of Play (2009) ja suurimpana meriittinään erinomaisesti nykyaikaista merirosvousta Somalian rannikolla tutkinut Captain Phillips (2013). Katseeseen kätketty on Rayn kolmas ohjaustyö ja se perustuu argentiinalaiseen vuonna 2009 parhaan ulkomaisen Oscarin voittaneeseen, Juan Jose Campanellan ohjaamaan ja Eduardo Sacherin kirjoittamaan tunnelmalliseen jännäriin El secreto de sus ojos.

Siinä missä elokuva on napakka ja tarkka jännäri tutkimusproseduureineen ja johtolankojen etsimisineen, se on myös vahva kuvaus menetyksestä ja toivosta, surusta ja selviytymisestä, kompromisseista ja kostosta, ja erityisesti tulevaisuudesta irti menneisyyden painolasteista. Kahdessa aikatasossa liukkaasti liikkuva trilleri vaatii katsojalta tavallista enemmän tarkkaavaisuutta Rayn ripotellessa vihjeitä ja viitteitä pitkin matkaa, mutta katsomossa tehty työ palkitaan lopulta kokemuksella, joka ei vähennä originaalin elokuvan erinomaisuutta, vaan nostaa sen versioinnin omaksi, toimivaksi kokonaisuudekseen.

Mietitysti henkilöidensä motiiveja analysoiva psykologinen trilleri pelittää pitkälti erinomaisten näyttelijätöiden voimalla. Chiwitel Ejioforin Ray on pakkomielteisen etsinnän ruumiillistuma, mutkia oikova luonnonvoima, jolle Nicole Kidmanin äärimmäisen kunninahimoinen, pykäliin ja lakiin turvautuva Claire antaa hyvää kaikupohjaa. Julia Roberts tekee vähintään yhtä vakuuttavaa työtä surun kalvamana äitinä, jonka tuskalle ei tunnu löytyvän loppua. Sivuosissa nähdään myös pätevää sakkia. Dean Norris ja Michael Kelly ovat etsivät Bumpy Willis ja Reg Siefert, Alfred Molina yleinen syyttäjä Martin Morales ja Joe Cole pääepäilty Marzin.

Yhteenveto
Paikoin aavistuksen mekaaninen, mutta silti hyvin omillaan toimeentuleva amerikaannos laadukkaasta latinotrilleristä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016