Kids Are All Right. The
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/09/2010 - 00:00

Elokuva
Nic (Annette Bening) ja Jules (Julianne Moore) ovat olleet naimisissa jo hyvän kaksikymmentä vuotta ja perheonnen on kruunannut kaksi lasta, teinipoika Laser (Josh Hutcherson) ja juuri täysi-ikäiseksi tullut tytär Joni (Mia Wasikowska). Lapset ovat keinohedelmöitetty saman spermanluovuttajan osakeannilla, joten nuoret ovat oikeastikin siskopuolia toisilleen. Aikuisiän tuomalla oikeudella Joni haluaa kuitenkin nyt selvittää isänsä henkilöllisyyden ja pienten tutkimusten jälkeen herra löytyykin. Paul (Mark Ruffalo) on omaa orgaaniseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa pyörittävä jälkihippi, elämän arvoiltaan pehmeän vihreä ja muutenkin mukava mies, jolle lasten yhteydenotto tulee täysin puun takaa, sillä nuorena tehty siemenien luovutus ei ole kuulunut miehen muistilistalle enää aikoihin. Yllätyksekseen Paul kuitenkin huomaa pitävänsä nuorista suunnattomasti ja pian hän jo kuuluukin vakivieraisiin Julesin ja Nicin illallispöydissä. Ydinperheen kemiat kuitenkin häiriintyvät, kun Paul tunkee liian likelle toista äitiä ja saa aikaan kriisin, josta selvitäkseen on kaikkien puntaroitava mennyttä ja tulevaa uusin aattein ja näkokannoin.

Parilla kivalla indiellä (High Art (1998) ja Laurel Canyon (2002)) ilahduttaneen Lisa Cholodenkon The Kids Are All Right on suorasanainen ja suloisen kitkerä draamakomedia perheestä ja sen jäsenistä. Komiikaltaan aidosti ilahduttava, mutta kepeän pinnan alla myös tummempia tuntoja tutkiva ja fiksusti tulkitseva slaissi elettyä elämää, jonka voima on erinomaisissa näyttelijäsuorituksissa. Cholodenkon ja Stuart Blumbergin käsikirjoitus puhuu asioista niiden oikeilla nimillä ja osaa antaa jokaiselle henkilölle tarvittavan ajan esitelläkseen kaikkien motiivit ja tarkoitusperät psykologisesti totuudenmukaisesti. Samalla se kysyy myös tiukkoja kysymyksiä elämän oikeudenmukaisuudesta ja summaa ihmismielen kummia koukeroita sekä sen viettien voimaa.

Annette Bening ja Julianne Moore soittavat täydellisesti samaa nuottia vuosikymmenet kylki kyljessä kulkeneena pariskuntana, joiden puutarhaan ei luikertelekaan käärme, vaan vallan jotain muuta. Nic on hyvätuloinen ja korkeasti koulutettu lääkäri, selkeä isähahmo, jonka tehtävänä on hoitaa toimeentulo ja arjen tuomien vaatimusten täyttäminen. Jules taas on taiteellisesti lahjakas individualisti, jolle suhde Niciin on tuonut turvan ja ankkuri arjen ahdistukseen. Kuin yhden ja saman henkilön mieli ja sydän, kahdessa eri kehossa, mutta hyvässä symbioosissa.

Raikaskasvoinen Mia Wasikowska, joka nähtiin viimeksi Liisana Tim Burtonin ihmemaassa (2010), on ehdottoman tervetullut ilmestys nuorten naisnäyttelijöiden katraaseen. Taitavan, herkän ja tarkkavaistoisen nuoren neidin kehon- ja ilmeidenkieli on vailla vertaa ja hän kantaakin ison osan sympaattisen elokuvan viehättävyydestä.  Tulevaisuuden nimi on myös Josh Hutcherson, jonka rooli nimensä vuoksi kiusaamiselle alttiina Laserina täydentää kirpeän perhekeskeisyyden kitkerillä kommenteilla ja satiirisilla heitoilla. Mark Ruffalo piirtää niin ikään hilpeän, mutta myös tarkkaan mietityn kuvan nuoruuden tekosistaan vasta myöhään vastuuseen joutuvana rentoreiskana, joka ällistyksekseen huomaakin jääneensä paitsi siltä, mitä on elämässään eniten kaivannut.

Kovan kolmikon, Carter Burwellin, Nathan Larsonin ja Graig Wedrenin, kimppascore on independenteille leffoille tyypillistä mukavaa ja kevyttää fiilistelyä, josta puuttuu kuitenkin kaikki rasittavuudet turhine taiteellisuuksineen ja spesialiteetteineen. Metka musa soljuu eteenpäin kuin itse elämä ja pitää suupielet mukavassa hymyssä läpi koko kivan, mutta melankolisenkin retken. Sattumuksia ja terävämpiäkin yhteenottoja kehystelevät myös mm. David Bowie (Win ja Black Country Rock), Joni Mitchell (All I Want), Leon Russell (Out In The Woods), kitaraguru Gabor Szabo (Galatea`s Guitar) sekä Little Dragonin iki-ihana Fortune. Elokuvalle nimen antanutta The Whon biisiä The Kids Are Alright ei soundtrackilla kuulla.

Yhteenveto
Rento ja välitön elämänviipale vakuuttaa loistavilla roolitöillään ja sen aurinkoinen olemus jää mieleen pitkäksi aikaa. Elokuva, joka saa katsojan hymyilemään.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016