Alkuperäinen nimi: 
Die xue shuang xiong
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1989
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K18
Kesto: 
111
Killer, The
Jarmo Hänninen, Ke, 02/02/2005 - 00:00

Elokuva

Vuonna 1989 valmistui Hongkongissa eräs John Woon elokuvauran merkkipaaluista, The Killer. Toki mies oli tehnyt vastaavanlaisia tuotantoja aikaisemminkin, mutta The Killer kuuluu niiden Woo-toimintaleffojen joukkoon, jotka saivat runsaasti maailmalaajuista huomiota. Moni näkee Woon elokuvissa vain pinnallisen väkivallan, jota ikään kuin ihannoidaan tyylitellen näyttäen toimintaa aikaa hidastaen. Homman juju ei ole kuitenkaan tässä, sillä pinnan alla piilee vahvoja henkilöhahmoja. The Killerissä, muutamien muiden elokuvien tapaan, kyse on myös hyvityksestä hahmojen pyrkiessä tulevilla teoillaan saamaan anteeksi tekemiään virheitä ja syntejä.

The Killerin päähenkilönä on palkkamurhaaja Jeffrey (Chow Yun-Fat), joka haluaa lopettaa tappajan uransa. Miehen eläköitymissuunnitelmien välissä on enää yksi työtehtävä, joka pitäisi hoitaa kunnialla läpi. Tappajan edellinen keikka meni sikäli pieleen, että se tuotti sivullisen uhrin. Yksinäinen kapakkalaulajatar Jennie (Sally Yeh) menetti näkönsä lähes kokonaan Jeffreyn takia. Jeffrey aikoo käyttää viimeisen keikkansa tulot korjatakseen aiheuttamansa tuskan ja kustantaakseen Jennien silmäleikkauksen, jonka avulla hän saisi näkönsä takaisin. Matkassa on kuitenkin kaksi mutkaa. Miekkosen jäljille päässyt poliisitarkastaja Lee (Danny Lee) ja salaliitto, joka koskee hänen viimeisintä palkkamurhaansa.

The Killer on Woon parhaita elokuvia ja hänen menestyksekkäimpiä HK-julkaisuja ulkomailla Hard Boiledin (1992) ja Bullet in the Headin (1990) ohella. Elokuva on kuitenkin erittäin vaikeasti arvosteltava. Toiselta kantilta se on nerokkaasti rakennettua, tyyliteltyä ja eeppisiin mittoihin kasvavaa toimintaa, mutta toisaalta taas päälleliimattua väkivaltaviihdettä, jonka K18-leima vain houkuttelee raa'an toiminnan ystäviä luokseen.

Elokuvan on tuottanut Tsui Hark, joka vaati improvisaatioon ja impulsiiviseen toimintaan tottunutta Woota tekemään tarkat suunnitelmat elokuvan teosta ja siihen vaadittavista rahallisista kuluista. Woo ei tietenkään ollut tottunut tekemään töitä näin tarkan valvonnan alla ja se myös näkyy verrattaessa The Killeria Woon muihin HK-elokuviin, joita Tsui Hark ei ole tuottanut. Kuten esimerkiksi Hard Boilediin, jonka kohtauksien toteutus näyttää melkoiselta kaaokselta ainakin allekirjoittaneen silmin katsottuna.

The Killer on kuuluu ehdottomasti Woon parhaimpien joukkoon, mutta elokuvan ongelmana on tuotannon yksinkertaisuus, jonka olisi voinut hoitaa kuka tahansa toimintaelokuviin vihkiytynyt ohjaaja. Luonnollisesti kuitenkin ilman Woon tavaramerkkejä, joilla mies on kannuksensa ansainnut.

Kuva

Kuvan laadullinen taso on yhtä pettymystä. Kuva on erittäin pehmeä ja siinä esiintyy lähes kaikki mahdolliset kuvan laatuun heikentävästi vaikuttavat tekijät aina kohinasta pikselöitymiseen. Pahin ongelma ovat kuitenkin roskat, jotka ovat olleet mukana jo lähdemateriaalissa.

Ääni

Dolby Digital 5.1 -ääniraita löytyy kantonin-ja mandariinikiinaksi ja sen taso on samaa luokkaa kuvanlaadun kanssa. Molemmat ääniraidat ovat tukkoisia, eikä ääni toistu kirkkaasti. Dialogin keskittyessä etukanaviin, ampumakohtauksissa väläytellään muidenkin kanavien potentiaalia, mutta vain hetkellisesti.

Lisämateriaali

Elokuvan traileri ja sen kahden pääosan esittäjän (Chow Yun-Fat ja Danny Lee) muutaman tekstiruudun mittaiset biografiat ovat näyttäneet kelvanneen julkaisijalle lisämateriaaliksi. Tiedonjanoisille se ei kuitenkaan ole tarpeeksi.

Yhteenveto

The Killer on John Woon uran merkkipaaluja. Poeettisiin mittasuhteisiin kasvava luotibaletti, jossa haetaan hyvitystä menneille rikoksille ja pahoille teoille. Jos jotain toimintaelokuvaa pitäisi kutsua kauniiksi, on The Killer oikea valinta. Elokuva on vain saanut jälleen kerran osakseen surkean DVD-julkaisun.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016