Alkuperäinen nimi: 
Ensemble, c'est tout
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
97
Kimpassa
J. Pikkarainen, To, 11/10/2007 - 00:00

Elokuva
Ranskalaisen romanttisen draaman, Kimpassa, juonikuvio seuraa anorektikkoa siivoojaa, Camillea (Audrey Tautou), joka päätyy pyytämään alakerrassa asuvaa hiljaista naapuriaan (Laurent Stocker) lounaalle. Tästä ystävällisestä eleestä käynnistyy tapahtumaketju, joka mullistaa lopulta neljän ihmisen elämän täysin. Ihmissuhdekuvioiden kaksi muuta osapuolta ovat Guillaume Canetin näyttelemä kokki sekä hänen herttainen äitinsä, Paulette (Françoise Bertin).

Claude Berrin ohjaama Kimpassa ei tarjoa genrensä tunteville yllätyksiä, mutta poikkeaa normihömpästä siinä määrin, että se on aidosti viihdyttävä ja sympaattinen. Juonikuvio seuraa tuttuakin tutumpaa polkua vastoinkäymisineen ja yllätyksettömine loppuineen, mutta tunnelma säilyy alusta loppuun saakka mieluisana. Se ei edes pyri poikkeamaan massasta, vaan tyytyy kiltisti kokoamaan genrensä aineksista hyväksi havaitut keinot yhdeksi maukkaaksi suupalaksi. Sellaiseksi, josta kaikki nauttivat, mutta jota kukaan ei nostaisi sen erityisemmin korokkeelle - vähän niin kuin jauheliha.

Elokuva seuraa yllämainittua nelikkoa, joille jokaiselle on siunaantunut jonkinasteinen sivujuoni tai -juonet. Käytännössä ottaen keskitytään kuitenkin pääkaksikkoon Tautou-Canet, mikä on lopulta ihan hyvä veto. Se nimittäin toimii yksinkertaisesti parhaiten. Osasyynä tähän ovat paitsi näyttelijälahjakkuudet, myös yksinkertaisesti se, että sille pyhitetään eniten aikaa. Stockerin näyttelijäura pikakelataan lyhyillä harjoittelukohtauksilla ja Paulette jää puolivälin lyhyttä episodia lukuun ottamatta vain herttaiseksi rouvaksi taustalla. Heidän tunteita ja syvintä olemusta ei sen kummemmin selitetä, mikä näkyy ehkä pahiten Pauletten ja hänen kokkipoikansa Franckin kohdalla. Toisaalta Kimpassa perustuu Anna Gavaldan reilu kuusisataa sivuiseen romaaniin, jonka tiivistäminen puolitoistatuntiseksi filmatisaatioksi on varmasti vaatinut veronsa.

Positiivisen tunnelmansa lisäksi elokuvan päänelikko pelaa erinomaisesti yhteen. Tautou poikkeaa hieman ylisöpörooleistaan ja kantaa tällä kertaa hieman tummempaa sävyä yllänsä. Ei se kuitenkaan näyttelijättären söpöyttä täysin karista, mikä on vain hyvä juttu. Vastapelurinaan kaunokaisella on Ranskan ykkösnäyttelijöihin lukeutuva Guillame Canet sekä alun jälkeen hieman sivuun jäävä Laurent Stocker. Jälkimmäinen toimii juonen tarvitsemana katalyyttinä, mutta uppoutuu lopulta sivujuoneen, jota ei katsojille sen kummemmin selvitetä. Canet on puolestaan oma charmikas itsensä hieman renttumaisena kokkina. Elokuvan kannalta kriittinen pääparin välinen kemia toimii moitteetta. Suloinen vanha rouva, Bertinin näyttelemä Paulette, jää puolestaan Stockerin hahmon lailla hieman taka-alalle, mikä on veteraaninäyttelijättären haaskausta. Onnekseen Bertin hoitaa roolinsa kuitenkin kunnialla.

Yhteenveto
Kimpassa seuraa romanttisen draaman genresääntöjä pilkulleen, ollen jälleen yksi viihdyttävä ja hyväntuulinen elokuva muiden samankaltaisten joukossa. Elokuvan eduksi sen päähenkilöiden välinen kemia toimii ja tunnelma on kepeän ranskalaista, minkä takia se on keskivertoa parempi genrensä tuote.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016