Up - kohti korkeuksia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/10/2009 - 00:00

Elokuva

Aika on ajamassa ohi Carl Fredricksenista (Ed Asner). Lapsuuden ystävästä aina vaimoksi asti Carlin rinnalla elämän tuulet ja tuiskut kestänyt Ellie (Elie Docter) on jo poissa, ja nyt kehitys uhkaa jyrätä alleen vielä Carlin kotitalonkin. Carl käy keppinsä kanssa epätoivoista taisteluaan suurta rakennusyhtiötä vastaan, ja aivan kuin se ei vielä riittäisi, ovelle kolkuttaa henkeen ja vereen kaikkeen valmis partiolainen. Auttamisinnossaan todellinen kiusankappale Russell (Jordan Nagai) haluaa itseltään puuttuvan, vanhusten avustamisesta saatavan kunniamerkin hinnalla millä hyvänsä, eikä hyväksy kieltävää vastausta tarjoukseensa. Kun Carlia lopulta uhkaa vielä oikeudenkäynti päällekarkauksesta ja passitus vanhainkotiin, entinen ilmapallokauppias tekee sen, mitä kuka tahansa päähän potkimiseen kyllästynyt entinen ilmapallokauppias tekisi: mies varustaa talonsa tuhansilla kaasupalloilla ja liitelee tiehensä, kohti jo lapsuudesta asti Ellien kanssa haaveilemaansa Etelä-Amerikan mystistä Paradise Fallsia. Harmi vain, että mukaan matkaan päätyy jäniksenä myös Russell.

Hurjan lentomatkan jälkeen eripurainen kaksikko huomaa saapuneensa määränpäähänsä, mutta he eivät olekaan siellä ainoat asukit. Paikalle porhaltaa puhuva koira Dug (Bob Peterson) ja ennen pitkää jo ajat sitten kadonneeksi julistettu tutkimusmatkailija Charles Muntz (Christopher Plummer). Muntz oli suurin syy siihen, että Carl ja Ellie innostuivat jo lapsena kaukomatkoista, mutta vuodet ovat muuttaneet suuresti ennen niin suoraselkäistä miestä, josta on nyt tullut rakastamansa tutkimuskohteen pahin vihollinen. Pian onkin vain Carlin ja Russellin rohkeudesta kiinni, saako monia kummia elämänmuotoja sisälleen kätkevä Paradise Falls säilyä luonnollisessa tilassaan. 

Disney-yhtiöiden kultakimpale Pixar on ollut framilla vasta 14 vuotta, jonka aikana se on valmistanut neljän eri ohjaajan (John Lasseter, Brad Bird, Andrew Stanton ja Pete Docter) kanssa kymmenen elokuvaa, voittanut yhteensä 22 Oscaria ja tuonut taloon yli viisi miljardia dollaria. Nyt Docter, Pixarin jokapaikanhöylä, joka on ohjannut Monsters Inc:in (2001), ja käsikirjoittanut mm. Toy Storyt (1995 ja 1999) sekä huippuhienon WALL•E:n (2008), tekee ohjaajanpallilla jälleen upeaa jälkeä ja todistaa kiistämättömästi, että Pixar on paikkansa maailman parhaana animaatiostudiona ansainnut.

Pixarin 10. animaatio ja ensimmäinen 3D-elokuva Up - kohti korkeuksia on humaani ja hauska, surumielinen ja jännittävä sekä ennen kaikkea mielikuvituksellisen vauhdikas seikkailu, josta tekee entistäkin erinomaisemman sen epätodennäköiset sankarit, vanha pikkumies ja pikkuvanha poika. Se käsittelee lämpimästi suuria teemoja aina vanhenemisesta ja yksinäisyydestä luonnonsuojeluun ja globalisaatioon asti, mutta ei erehdy hetkeksikään opettamaan tärkeitä arvojaan kuivalla kontekstilla. Nostalgisen pastellisävyinen animaatio on muodoltaan paluuta vanhaan, mutta yksityiskohdiltaan ja eläväisyydeltään täyttä tulevaisuutta, jota tarkkaan ja harkiten käytetty kolmas ulottuvuus tehostaa vain entisestään.

Edward ”Ed” Asneria parempaa tulkkia ei kärtylle Carlille voisi edes kuvitella ja samalla kun hahmo herää eloon miehen karheana tulkintana, myös ulkoinen habitus on saanut piirteitä isäntä-ääneltään. Tulevan marraskuun 15. päivänä 80 vuotta täyttävä Asner tekee suorituksensa suurella sydämellä luoden mörkistä murahtelustaan silkkaa taidetta. Upin toinen veteraani, Asneria vain kuukauden nuorempi Christopher Plummer saa Muntziinsa pelottavan annoksen megalomaanista maanikkoa, jonka oikeudentaju on hämärtynyt vuosien saatossa niin pahoin, ettei ukonrehjake enää välitä viiksiäkään törkeiden tempaustensa vaikutuksista. Jordan Nagain kimotus ja alituinen pälätys sopii niin ikään nappiin raivostuttavan, mutta tarpeen niin vaatiessa yllättävänkin monineuvoisen pikkupojan rooliin. Hurjana hurttalaumana kuullaan Bob Petersonin tuplaroolin (Dug / Alpha) lisäksi Jerome Ranftia (Gamma) ja Delroy Lindoa (Beta).

Kotimaisessa dubbauksessa hahmoille ovat äänensä antaneet Antti Litja (Carl), Ismo Kallio (Charles Muntz) ja Aarni Hyökki (Russell / Rasmus). Koiralaumana räksyttävät joka paikassa nykyään nähtävä Heikki Paasonen sekä rymyryhmä Duudsonit (Jukka Hilden, Jarno Leppälä ja HP Parvianen).

Disney / Pixarin uusi suosikkisäveltäjä Michael Giacchino (mm. tv-sarjat Alias ja Lost sekä elokuvat Ihmeperhe (The Incredibles, 2004) ja Ratatouille (2007)) on taikonut Upin taustalle veikeän ja vetävän scoren, joka yhdistelee vanhoja swingrytmejä ja foxtrotteja nykyaikaisempiin teemoihin eksymättä kertaakaan iloisuudesta murheen alhoon. Intron haikean veikeä Up with Titles, mainion pirtsakka Married Life, hulppean inspiroiva Paradise Found ja rehvakkaan heroistinen Giving Muntz The Bird osuvat juuri oikeisiin äänialoihin missaamatta nuottiakaan.
Finaalin kauniit Its Just The House ja The Ellie Badge kruunaavat elämyksellisen elokuvan. 

Yhteenveto

Nykyajan kiireessä lasten ja vanhempien yhteinen laatuaika on kortilla, mutta siihen on nyt löytynyt lääke: Up - kohti korkeuksia on koko perheen elokuva sanan varsinaisessa merkityksessä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016