Alkuperäinen nimi: 
The Lion King in 3D
Valmistusvuosi: 
1994
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
90
Leijonakuningas 3D
Jussi U. Pellonpää, Ti, 17/01/2012 - 00:00

Elokuva
1994 Disney toi ensi-iltaan piirretyn elokuvansa Leijonakuningas, josta tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä animaatioista.

Nuoren leijonanpennun Simban matka eläinkunnan kuninkaaksi on klassisten seikkailujen parhaimmistoa, täynnä jännitystä, draamaa, koskettavia kohtaloita sekä valloittavaa huumoria. Setänsä Scarin juonittelun kohteeksi joutunut prinssi Simba löytää matkallaan kuninkuuteen kavereikseen mitä mainioimman parivaljakon, pahkasika Pumban ja mangusti Timonin, joiden tuella nuori herra onnistuu palaamaan Jylhäkalliolle ja kostamaan isänsä, leijonakuningas Mufasan, kuoleman.

Roger Allersin ja Rob Minkoffin ohjaama Leijonakuningas on toiseksi eniten lipputuloja tuonut animaatio kautta aikain ja sen edelle on kiilannut ainoastaan Toy Story 3. Samalla se on timanttinen osoitus siitä, että hyvät ja hyvin tehdyt elokuvat kestävät ajan hampaan nakerruksen, sillä Leijonakuningas ei ole näiden kuluneen kahdeksantoista vuoden aikana vanhentunut yhtään.

Alunperin ainoastaan Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettu rajoitettu 3D-julkaisun motiivit voisivat ensin alkuun tuntua George Lucasin Star Warsien tapaiselta voitonmaksimoinnilta, sillä herra on vuosien varrella lisäillyt elokuviinsa pieniä ja usein myös vallan epäolennaisia pätkiä sekä hionut tekniikkaa, ja jälleen julkaissut koko setin lompakot avoimina odotelleille fanilaumoille. Leijonakuninkaan tapauksessa ei onneksi näin ole, vaan kyseessä on aivan oikeutetusti uudelle teatterikierrokselle tuotu mestariteos, joka kuuluukin uusien sukupolvien saada nauttia alkuperäisessä muodossaan, ja nyt siis vielä taitavasti syvyyttää ja elinvoimaisuutta lisäävällä stereokuvalla varustettuna.

Leijonakuningas muistetaan tietenkin myös musiikistaan, joista Oscareilla palkittiin Hans Zimmerin säveltämä score sekä Elton Johnin ja Tim Ricen laulu Can You Feel the Love Tonight. Muita elämään jääneitä esityksiä hienossa kokonaisuudessa olivat Carmen Twillien esittämä Circle of Life, Timonin ja Pumban alkuperäisten esittäjien Nathan Lanen ja Ernie Sabellan iloittelu Hakuna Matata sekä nuorten pääosaonesittäjien yhdessä laulama I Just can`t Wait to Be King.

Originaali on jäänyt elämään myös erinomaisten ääninäyttelijöidensä ansiosta: Jeremy Ironsin uhkaavasti muriseva Scar ja James Earl Jonesin syvällä äänellään tulkitsema Mufasa ovat molemmat kuuluneet jo vuosia dubbausten parhaimmistoon ja ottaneet paikkansa elokuvahistoriassa. Sama kunnia kuuluu myös Nathan Lanelle ja Ernie Sabellalle, joiden Timon ja Pumba saivat roolit paitsi elokuvan jatko-osissa, myös oman suositun tv-sarjansa.

Erinomainen asia on myös käyttää Pekka Lehtosaaren alkuperäistä dubbausta, jossa nuori Paavo Kerosuo on seikkailunhalua uhkuva Simba ja Esa Saario auktoriteettia uhkuva Mufasa. Myös Pekka Laihon ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Pumba ja Timon menivät samaan kategoriaan kuin Vesa-Matti Loirin legendaarinen dubbaus Lampunhenkenä Disneyn Aladdinissa 1992. Erinomainen oli, ja on yhä, myös Jukka-Pekka Palon Scar. Vaikka julkaisun ensi-illan aikoihin monista tv-visoista tuttu mies ei Jeremy Ironsin originaalin antagonistin röyhkeään murinaan ylläkään, teki Palo yhtä ikimuistettavan myrkyllisen tulkinnan tarinan ilkeimpänä eläimenä.

Yhteenveto
Erinomainen elokuva, klassikko, joka jokaisen kuuluu nähdä ainakin kerran elämässään.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016