Alkuperäinen nimi: 
Flight
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
138
Lento
Jussi U. Pellonpää, To, 07/02/2013 - 00:00

Elokuva
Kun lentokapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) onnistuu tekemään hurjan pakkolaskun ohjaamallaan jumbojetillä ja pelastamaan kymmenien ihmisten hengen, häntä juhlitaan kansallissankarina. Myös kuolonuhreja vaatineen onnettomuuden tarkempi tutkinta paljastaa kuitenkin tapahtumista ja varsinkin Whipista asioita, jotka eivät ohjaamon kuulu, ja Whitaker saa huomata, kuinka nopeasti sankaruus ja mainen kunnia voi muuttua syytöksiksi.

Yksi Hollywoodin tuotoissa laskettuna menestyksekkäin ohjaaja, Robert Zemeckis, palaa live-action-elokuvien pariin vuoden 2000 elokuvien, Cast Away - tuuliajolla ja Salaisuus pinnan alla (What Lies Beneath), jälkeen. Väliin jäävien kahdentoista vuoden aikana Zemeckis kun keskittyi vain ja ainoastaan liikkeenkaappaus- eli Mocap-tekniikalla tehtyihin kolmeen komeaan animaatioon, Napapiirin pikajuna (The Polar Express, 2004), Beowulf (2007) ja Saiturin joulu (A Christmas Carol, 2009).

Lento on kaikin puolin komea paluu, Zemeckisille ominaista huippudraamaa, jossa tekninen tietotaito hipoo nerokkuutta yhdistyen erinomaisesti kirjoitettuihin henkilöhahmoihin ja näitä persoonallisuuksia esittäviin taitaviin näyttelijöihin. Startin huikea pakkolaskukohtaus ylittää intensiivisyydessään jopa Cast Awayn vastaavan ja on aerofobisille puhtainta painajaisten ainesta. 2011 mukavan Real Steel -elokuvan kirjoittaneen John Gatinsin käsikirjoitus kasvaa onnettomuustutkinnasta monimuotoiseksi kertomukseksi joukosta erilaisia ihmisiä, joita kaikkia kuitenkin yhdistää yksi ei-niin-toivottu piirre: halu paeta todellisuudesta ja äärimmäiskokemusten hankkiminen laittomien stimulanttien avulla. Lento onkin yhtä aikaa paitsi intensiivinen toimintajännäri ja kireäksi viritetty oikeussalidraama, myös analyyttinen ultraääni ihmisistä heikkouksineen, mutta ennen kaikkea muuta, se on koskettava tutkielma addiktioista ja  vastuun ottamisesta teoistaan.

Totuttuun tapaan Denzel Washington tekee roolinsa jämäkän varmalla otteella, rakentaen Whipistään kiehtovan monitahoisen hahmon, joka osaa hurmata ja shokeerata samalla sekunnilla. Washingtonille pääosasuoritus Whip Whitakerina toi jo kuudennen Oscar -ehdokkuuden, joka voi hyvinkin tuoda herralle kolmannen pystin kahden jo voitetun palkinnon, Glory (1990) ja Training Day (2002), rinnalle. Sivurooleissa erittäin vahvaa työtä tekevät myös Kelly Reilly heroiinikoukussa kituvana narkkarina, Don Cheadle Whipin asianajajana sekä huikean hyvä John Goodman lentokapteenin henkilökohtaisena alihankkijana. Tärkeissä rooleissa nähdään myös Melissa Leo onnettomuuslautakunnan NTSB:n päätutkijana ja Bruce Greenwood lentäjäliiton edustajana.

Yhteenveto
Elokuva-alan todellisten ammattilaisten vahva ja vaikuttava näyttö, armoton ja avoin läpivalaisu yhdestä nykyaikamme pahimmista vitsauksista, mutta myös herkkä ja hallittu kuvaus ihmisistä ongelmineen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016