Alkuperäinen nimi: 
Burnt
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
100
Liekeissä
Jussi U. Pellonpää, Ke, 02/12/2015 - 00:00

Elokuva
Vielä jokunen vuosi sitten Pariisissa tähtenä ravintolamaailman huipulla liihotelleella amerikkalaisella keittiömestari Adam Jonesilla (Bradley Cooper) meni hyvin, mutta kaksi huippuhimoittua Michelin-tähteä taidoillaan ansainneen keittiön kauhukakaran ego, addiktiot ja suu kasvoivat liian suuriksi ja rakettimaista nousua seurasi nopeasti tuho. Pohjakosketuksen jälkeen alansa kiistaton mestari aloittaa alusta, kokoaa ympärilleen joukon entisiä työkavereitaan ja päättää hommata uralleen kruunun, sen kolmannen tähden. Teoriassa suunnitelma onkin mahdollista toteuttaa, mutta sekunnissa hella kutosella kiehuva kokki tahtoo ajaa kaikki muut hetkessä hulluuden partaalle, sillä keittiössä kiehuu kastin ja keittojen lisäksi myös kapina.

Kokit ovat in, ovat olleet jo jonkin aikaa. Kuten kaikki suuret taitelijat, myös parhaat makunystyröitä manipuloivat mestarit ovat eksentrisiä luovia hulluja, jotka ovat kuin varkain nousseet yhtä lailla tähdiksi kuin maalarit, muusikot ja elokuvan tekijät. Parhaat esimerkit lienevät liki jokaisella tv- kanavalla pyörivät kokkiohjelmat, jotka ovat esitelleet maailmalle mm. lautasia paiskovan rankkasuun ja apukokkeja murskaavan Gordon Ramsayn (joka on toiminut elokuvan konsulttina) ja lakonisen havainnoitsijan Anthony Bourdainin, joista on kasvanut ruuanlaittotaitojensa ohella myös kelpo viihdyttäjiä. Kotimaasta kaikki tuntevat nykyään ainakin itseriittoisten Harri Syrjäsen ja Jyrki Sukulan, jotka tosin käyttävät nimikkosarjoissaan vieläkin samoja vitsejä, kuten tekivät jo läpimurtosarjassa Kokkisota (1999-2004). Myös kulinarismin yhdistäminen elokuvakerrontaan tuntuu olevan jälleen muodissa, josta viime aikojen todisteina ovat vaikkapa Lasse Halströmin kiva Herkullinen elämä (2014) ja Jon Favreaun terävä Chef (2014).

Pitkän ja menestyksekkään uran tv:n puolella (Teho-osasto (1994-2009), Hädän hetkellä (1999-2005), West Wing (1999-2006)) tehneen John Wellsin (Perhe - August: Osage County, 2013) Liekeissä on pirteästi poriseva sekametelisoppa, draamakomedia, jonka rennossa reseptissä sattumina kiehuvat mainiot henkilöhahmot, terävästi maailmaa huomioiva huumori ja iso prikallinen psykologisesti tarkkoja havainnointeja oman erinomaisuutensa maanistamista ihmisistä. Meiningissä on paljon tyylillisiä muistumia ohjaajan menestysarjoista, ihmisiä läheltä seuraava ja keittiössä alituiseen liikkuva kamera (puikoissa Adriano Goldman) ja napakka leikkaus (Nick Moore), joka tekevät suussasulavan sapuskan synnyttämisestä herkullisen hektistä teatteria.

Wells luottaa ihan aiheesta monipuolista menua muistuttavaan käsikirjoitukseen, jonka tarinan takana on Michael Kalesniko (Howard Sternin intiimit osat (1997), Iron Sky (2012) ja adaptoijana palkittu Steven Knight (Eastern Promises (2007), Locke (2013)). Tarina kattaa aidosti oman nerokkuutensa vangiksi jäävän ihmisen kasvun ja maanisuutta hipovan kilpailuvietin addiktoivan adrenaalin, sekä mielisairaalaa muistuttavan köökin kätköissä syntyvät ateriat, joilla on suora yhteys katsojaan siinä määrin, että hiukopalan hakeminen heti leffan jälkeen muodostuu lähes pakolliseksi.

Jo kolmasti peräkkäin Oscar-ehdokkuuden roolitöistään aivan oikeutetusti ansainneelle (Unelmien pelikirja (2012), American Hustle (2013), American Sniper (2014)) Bradley Cooperille ei keittiö ole vieras paikka, sillä mies tähditti vain yhden kauden (2005-2006) kestänyttä tv-sarjaa Kitchen Confidential, joka perustui em. huippukokki Anthony Bourdainin kohumuistelmiin. Kuin varkain ammattinsa huipulle kohonnut Cooper hallitsee keittiötään mestarillisesti ilman falskia jälkimakua, vaikka kompleksisen Adamin kaikki kasvun käänteet eivät aivan kliseevapaita olekaan. Cooperin pääruuan ohella tärkeinä osasina ruokalistalla ovat myös persoonallisesti kirjoitetut sivuroolit ja niitä esittämään valitut mainiot näyttelijät. Ranskalainen Omar Sy (Koskemattomat (2011), Jurassic World (2015)) on kastikokki Michel, Sam Keely herkkä tulokas David, Sienna Miller Cooperin Adamissa muutakin kuin tähteitä lämmittävä Helene ja Daniel Brühl hovimestari Tony. Kattilassa kiehuvat myös Emma Thompson Adamin psykoterapeuttina tohtori Rosshildena, Uma Thurman ruokakriitikko Simone Forthina,  Alicia Vikander Adamin syöksykierteen todistaneena Anne Mariena sekä tv:n tämän hetken terävimmästä jännityssarjasta The Americans tuttu Matthew Rhys pahimpana kilpailijana ja vihamiehenä Reecena.

Yhteenveto
Vauhdikas, fiksu ja hirtehisen humoristinen draamakomedia ei ole pikaruokaa, vaan ajan kanssa kypsytelty kasvukertomus, kelpo kattaus, joka sisältää niin alkupalat, pääruuan kuin jälkkärinkin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016