Alkuperäinen nimi: 
Lincoln
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
151
Lincoln
Jussi U. Pellonpää, To, 24/01/2013 - 00:00

Elokuva
Tammikuussa 1865 Amerikan sisällissota on kestänyt jo neljä vuotta ja presidentti Abraham Lincolnin (Daniel Day-Lewis) uudelleenvalinnasta kansakuntansa johtoon on kulunut kaksi kuukautta. Yrittäessään lopettaa niin pohjoisen Unionin ja etelän Konfederaation välisen verisen sodan kuin saada läpi perustuslain 13. lisäyksen, joka lopettaisi vallalla olevan orjuuden, Lincoln saa huomata oman hallituksensa vaikutusvaltaisimpien ministereiden kääntyneen häntä vastaan.

12 Oscarin ehdokas, Steven Spielbergin Lincoln, on lavea ja eeppinen kuvaus Yhdysvaltain dramaattisista syntyhetkistä ja yhden miehen työstä ja päätöksistä, jotka muokkasivat maailmaa ja vaikuttavat vielä tänäkin päivänä. Palkitun Tony Kushnerin käsikirjoitukseen ja Doris Kearns Goodwinin kirjaan perustuva suurelokuva etenee kuin parhaat poliittiset trillerit ja on muutenkin kaikin puolin spielbergilaista elokuvaa: Teknisesti äärimmäisen taitavaa ja pienimmätkin yksityiskohdat huomioon ottavaa rekonstruktiota historiallisista tapahtumista ja faktoista.

Spielbergin pitkäaikaisten takuumiesten, kuvaaja Janusz Kaminskin, leikkaaja Michael Kahnin ja säveltäjä John Williamsin, saumaton yhteistyö luovat kokonaisuuden, joka imaisee ensi hetkestään mukaan maailmanhistoriaa muokanneisiin tapahtumiin. Yhtä lailla kuin Lincolnin suuruuden takana on ohjaajansa tinkimätön taito ja tapa luoda äärimmäisen komeaa ja autenttista elokuvataidetta, kokonaisuutta kannattelee myös pääosassa tapansa mukaan huippuunsa hallitun ja häkellyttävän sisäistetyn roolityön tekevä Daniel Day-Lewis.

Pienimpiäkin yksityiskohtia myöten esikuvakseen muuntuva Day-Lewis saa erinomaista tukea sivuosamiehityksestä, johon Spielberg on koonnut näyttävän joukon alansa parhaita ammattilaisia. Niin kongressissa kuin taistelukentilläkin akkuraattia ajankuvaa tukevat mm. Tommy Lee Jones, David Strathairn, James Spader, Hal Holbrook, John Hawkes, Jared Harris ja Jackie Earle Haley. Sally Field on Lincolnin vaimo Mary ja Joseph Gordon-Levitt poika Robert.

Yhteenveto
Vaikka Spielbergin ja Day-Lewisin täydellisyyttä hipovat taidot ovat kiistämättömät, Lincoln kärsii aavistuksen kerronnan hitaudesta ja poliittiseen valtapeliin keskittymisestä, vaikkei se vähennäkään elokuvan arvoa mahtavana muotokuvana suurmiehestä ja hänen teoistaan. Todellinen suurelokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016