Alkuperäinen nimi: 
Madagascar: Escape 2 Africa
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
91
Madagascar 2
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/11/2008 - 00:00

Elokuva
New Yorkin Keskuspuiston eläintarhan asukit, rehvakka leijona Alex (Ben Stiller), aina mihin tahansa valmis seepra Marty (Chris Rock), luulotautinen kirahvi Melman (David Schwimmer) ja tyttöenergiaa pursuava virtaheponeito Gloria (Jada Pinkett Smith), päätyivät vinhojen kommandopingviinien pakomatkan yhteydessä Madagascarin luonnonvaraiselle saarelle. Vaikka elo trooppisessa paratiisissa onkin uusien ystävien kanssa ollut yhtä juhlaa, koti-ikävä kaihertaa jokaisen ihmisten hellässä huomassa kasvaneen seikkailijan sisintä. Tehokkaan kersantti Kowalskin (Chris Miller) johdolla militanttipingviinit onnistuvat korjaamaan vanhan lentokoneen hylyn ja tarjoavat sankareillemme mahdollisuutta paluuseen eläintarhan auvoisaan arkeen. Lento loppuu kuitenkin lyhyeen ja sekalainen seurakunta villejä ja vähemmän villejä elikoita putoaa keskelle mustinta Afrikkaa, missä vastaan tulee rotuveljiä, sukulaisia, turisteja ja salametsästäjiäkin.

Ykkösosasta tuttu ohjaajakaksikko Eric Darnell ja Tom McGrath lisäävät vettä myllyyn ja tulta hellaan, sillä Madagascar 2 lähtee liikkeelle kuin ammuttuna, eikä vauhtia sittemmin hiljennetäkään. Fantastisen omaperäisesti fabrikoitu fauna jaksaa yhä huvittaa paikoin surrealistisillakin piirteillään ja kaavan mukaan myös viitteitä muihin leffoihin, ja populaarikulttuuriin yleensäkin paiskotaan antaumuksella.

Ääninäyttelijät ovat vähintään yhtä vinhassa iskussa kuin ensimmäisessäkin seikkailussa. Ben Stillerin röyttyävä jalopeura Alex retostelee ja läpättää sydämensä kyllyydestä, saaden hyvää sivustatukea moottoriturpa Chris Rockilta. David Schwimmerin hypokondrian kourissa kituvassa Melmanissa on enemmän kuin ripaus Frendien natisevaa Rossia ja Jada Pinkett "Willin vaimo" Smithissä kuvia kumartelematonta, femiinistä uhmaa. Ali G/Borat/Brunona paremmin tunnettu Sacha Baron Cohen varastaa ykkösosan malliin kaiken tilan hyperenergisenä Maki-johtaja Julienina. Muita talentteja taitavassa laumassa ovat mm. pitelemätön Alec Baldwin syntymäikävänä Makunga-leijonana, Bernie Mac Alexin isänä ja Black Eyed Peasin hittinikkari will.i.am kiimaisena virtahepo Moto Motona. Kotomaan kamaralla rooleissa jatkavat tutut ja turvalliset spiikkitaiturit Petteri Summanen, Mikko Leppilampi, Janne Reinikainen ja Laura Voutilainen, extroinaan jo ennen enskariakin runsaasti uutispeittoa saanut HIM-hoilaaja Ville Valo, joka tulkitsee suomeksi will.i.amin rouhea hippopotamuksen Moto Moton.

Hans Zimmerin score on yllättävänkin anarkistinen kokoelma uutta musiikkia ja vanhoja leffatunnareita, joihin pumpataan tehoja vauhkoilla sovituksilla. Ennio Morriconen legendaarinen The Good, The Bad And The Ugly ja Frank Sinatran kuolemattomaksi tekemä New York, New York saavat kyytiä pinkeinä polkkina, ja Reel 2 Realin ikiärsyttävä I Like To Move It rennosti keikkuvan r&b-versionnin. Muita lainoja ovat mm. Barry Manilown vieläkin lantioon iskevä calypsoinen Copacapana (At The Copa) ja Bostonin jo vuosia sitten puhkikuultu powerballadi More Than Feeling. Itse elokuvaan sävelletyistä kappaleista intron Once Upon A Time In Africa, Volcano, Monochromatic Friends sekä finaalin veikeä Best Friends ovat zimmeriläisen mahtipontisia, mutta samalla leikkisiä esityksiä, joista löytyy kaikki ne tutut tavaramerkit, jotka yleensäkin ovat saksalaissyntyiseen soundtrack-Jumalaan liitetty. Madagascar 2:n soundtrackilla on sormensa vahvasti pelissä niin will.i.amilla, joka hoitaa vokalisoinnit, myös Zimmerin orkesterinjohtajana uransa aloittaneella Gavin Greenawaylla, jonka polkkasovituksia kuuntelisi mielellään enemmänkin.

Yhteenveto
Reipas, rento ja ennen kaikkea hauska vauhtianimaatio, jonka seurassa ei tarvitse kelloa vilkuilla. Jo alkukuvana nähtävä, tuotantoyhtiö Dreamworksin logoon liittyvä episodi saa nauramaan ääneen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016