Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
Maps to the Stars
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
111
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Maps to the Stars
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/12/2014 - 00:00

Elokuva
Hollywood, Los Angeles. Ikääntynyt ex-tähti Havana Segrand (Julianne Moore) kärsii ahdistuksesta, mutta suunnittelee silti siinikkäästi kuvaavansa uudelleen edesmenneen äitinsä tähdeksi tekemän elokuvan Stolen Waters. Havanaa terapoi ökyrikas ja arvostettu tv-psykiatri, tohtori Stafford Weiss (John Cusack), jonka oma elämä kulissien takana on vähintään yhtä hajalla kuin tämän asiakkaidenkin. Äitinsä Christinan (Olivia Williams) manageroima, teinitähtenä kahisevaa kahmiva poika, Benjie (Evan Bird), juoksee katkolta toiseen ja perheen tytär, Agatha (Mia Wasikowska), on ollut jo vuosia suljettuna mielisairaalaan pyromaamisten taipumustensa vuoksi. Kun Agatha palaa yllättäen Enkelten kaupunkiin, ja soppaan sekoittaa itsensä vielä limokuskina vuokrarahoja tienaava näyttelijä Jerome Fontana (Robert Pattinson), kauniiden ja rohkeiden tiet risteävät traagisen kammottavin seurauksin.

David Cronenebergin Maps to the Stars on armoton ultraääni menestyneiden pintaliitäjien ja ihailtujen ikonien elämästä parrasvalojen pimeämmällä puolella. Rankka ja raadollinen lähikuva viiltää syvälle ihmismielen hauraaseen psyykeeseen, ja vaikka esimerkkitapauksina ovatkin Hollywoodin kerma, karmeat kohtalot voisivat olla tempaistu minkä tahansa ammattikunnan yksityiselämästä. Vaikka Cronenebergin tavaramerkit, metamorfoosit ja ihmisruumiin ruma runtelu, ovatkin Maps to the Starsista sivussa, yleisvaikutelma ja tunnetilat ovat silti yhtä mestarismiehen aiempien elokuvien suhteen. Toki mukaan mahtuu yksi äärimmäisen julma ja graafinen väkivallanteko, mutta pääpaino Bruce Wagnerin kirjoittamassa elokuvassa on tutkia ja syväluodata ihmismielen eri puolia. Cronenbergin uralla Maps to the Stars edustaa kuitenkin selvää jatkumoa, johon voi syventyä tutkailemalla ohjaajan elokuvia alusta tähän päivään. Retrospektiivinen Long Live the New Flesh: David Cronenbergin elokuvat -artikkeli löytyy kätevästi tästä.

Tapansa mukaan Cronenberg saa hirmuiset tehot irti erinomaisesta näyttelijäryhmästään. Cannesissa viime kesänä parhaasta naispääosasta palkittu Julianne Moore tekee huikean ja hurjan roolisuorituksen pahasti balanssinsa hukanneena Havanana, jonka kautta kaikkien muidenkin kohtalot kulminoituvat. Toinen vahva läsnäolo tulee aina erinomaiselta Mia Wasikowskalta, jonka Agatha on hauraan herkkä sielu, mutta yhtä aikaa pelottava, valon ja varjon rajalla kulkeva ilmestys. John Cusack raivoaa napakasti julkisivuaan kaikin keinoin suojelevana tohtori Weissina, jonka rinnalla Olivia Willams kärsii aidon oloisesti. Tv:stä vakuuttavalla loikalla valkokankaalle ponnistava Evan Bird piirtää tarkoin vedoin rankan muotokuvan ihaillusta, mutta moniongelmaisesta teinitähdestä, jonka käsissä on monen muunkin ihmisen tulevaisuus, ja Twilighteista onnistuneesti vallan toisiinlaisiin elokuviin siirtynyt Robert Pattinson osuvan oloinen, hanttihommilla itseään elättelevä näyttelijä Jerome.

Yhteenveto
David Cronenberg ei petä. Miehen ensimmäinen Yhdysvalloissa kuvattu elokuva on armoton peilaus palvottujen pahasta maailmasta, alueilta, jonne suuri yleisö harvemmin saa kurkistaa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016