Alkuperäinen nimi: 
Maria's Lovers
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1984
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
104
Marian rakastajat
Jari Tomppo, To, 21/04/2005 - 00:00

Elokuva

Eräs Michael Ciminon ohjaaman Kauriinmetsästäjä-elokuvan mainioista oivalluksista oli keskeisten tapahtumien sijoittaminen sotatantereen lisäksi Pennsylvanian maaseudulle. Muusta maailmasta eristäytynyt, pääosin itä-eurooppalaisten emigranttien asuttama hiljainen yhteisö tarjoaa oivallisen mahdollisuuden eristyneisyyden kuvaamiseen. Lieneekö sitten puhtaasti sattumaa, että Neuvostoliitosta USA:han siirtyneen Andrei Konchalovskyn onnistuneimpiin ohjauksiin kuuluva Marian rakastajat sijoittuu samoihin maisemiin. Yhtäläisyyttä Kauriinmetsästäjään korostaa myös John Savagen näkeminen pääosassa, sodan arpia sielussaan kantavana miehenä, jolle kotiinpaluu ei olekaan pelkkää juhlaa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1946. Toinen maailmansota on juuri päättynyt. Savagen näyttelemä Ivan Bibic vietti vuosia japanilaisten sotavankina ankeissa olosuhteissa. Hän pysyi järjissään vain muistelemalla nuoruuden rakastettuaan Mariaa (Nastassja Kinski), ja haaveilemalla yhteisestä elämästä tämän kanssa. Vapauden koittaessa Ivan palaa kotiinsa, Robert Mitchumin karhean vakuuttavasti tulkitseman isänsä luo. Ivanin ja Marian jälleennäkeminen on koskettava, sillä Ivan yllättää Marian Vincent Spanon näyttelemän kapteeni Al Grisellin kiihkeästä syleilystä. Rakkaus kuitenkin voittaa esteet ja pian kylässä juhlitaan Ivanin ja Marian häitä.

Nuorenparin onni ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä sodan traumatisoima mies ei pysty tyydyttämään vaimoaan seksuaalisesti. Mitään fyysistä vikaa Ivanissa ei ole, koska naapurin rouvan kanssa hommat kyllä sujuvat. Vaikka Ivan ja Maria ovat syvästi rakastuneet toisiinsa, johtaa sukupuolisen kanssakäymisen puute heidän erilleen kasvamiseen, kuten suosittu ilmaisu kuuluu. Kuvaan astuu vielä Keith Carradinen näyttelemä kiertelevä trubaduuri ja naistennaurattaja Clarence Butts, joka iskee silmänsä Mariaan. Ahdistuksen kiusaama Ivan puolestaan kamppailee paitsi jokapäiväisen toimeentulonsa myös vaimonsa epäilysten kanssa.

Marian rakastajat on kohtalaisen puhutteleva, vaikkakaan ei järin omaperäinen kuvaus sodan rikki repimästä miehestä. John Savage onnistuu hyvin roolissaan miehenä, jonka sota ei päättynyt aselevon solmimiseen. Nastassja Kinski ei ole mikään suuri luonnenäyttelijätär, mutta tässä elokuvassa hän tekee mainion roolisuorituksen, luoden Mariasta hahmon, joka on yhtäaikaa enkelimäisen viaton ja vamppimainen viettelijätär. Keith Carradinen kiertelevä häntäheikki on käsikirjoitettu yliampuvan itsevarmaksi ja röyhkeäksi hyypiöksi. Hyvin Carradine roolista suoriutuu, vaikka hahmo ei järin uskottava olekaan. Keith Carradinea paremmin nuoremmat elokuvien ystävät taitavat nykyisin tuntea hänen veljensä, Kill Bill -elokuvista tutun David Carradinen.

Kuva
Kuva on anamorfinen ja oikeassa kuvasuhteessa. Siinä olivat hyvät uutiset. Kuvassa esiintyy filmimateriaalista peräisin olevia roskia ja naarmuja hieman enemmän kuin vuonna 1984 valmistuneelta elokuvalta odottaisi. Lisäksi kuvan terävyys jättää hieman toivomisen varaa.

Ääni
Takakannessa luvatun stereoäänen sijasta levyllä on kahteen etukanavaan taltioitu monoääniraita, joka toistaa elokuvan dialogin kohtalaisen selkeästi. Mistään tilavaikutelmasta tai stereoerottelusta ei tietenkään kannata edes puhua.

Lisämateriaali
Tarjolla on vain tekstimuotoiset esittelyt, joiden kohteiksi ovat valikoituneet Nastassja Kinski, John Savage ja Andrei Konchalovsky.

Yhteenveto
Marian rakastajat ei häikäise omaperäisyydellään, mutta on kuitenkin suhteellisen toimivaa ihmissuhdedraamaa vailla turhaa siirappisuutta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Tekstitys: 
Bonukset: 
- Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016