Alkuperäinen nimi: 
Män som hatar kvinnor
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
154
Miehet jotka vihaavat naisia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/05/2009 - 00:00

Elokuva
Millenium-lehden teräväkielisen journalistin Mikael ”Micke” Blomqvistin (Michael Nyqvist) joulu menee pahasti puihin, kun miekkosen rustaama kohuartikkeli pirullisen pohatan Wennerströmin (Stefan Sauk) hämärähommista kaatuu oikeudessa, ja Mickelle lätkäistään kolmen kuukauden kakku ja kovat korvattavat perusteettomasta kunnianloukkauksesta. Odottaessaan tuomionsa täytäntöönpanoa Blomqvist saa työtarjouksen mahtavan Vanger-konsernin entiseltä johtajalta Henrikiltä (Sven-Bertil Taube), joka haluaa Micken tutkivan veljentyttärensä Harrietin (Ewa Fröling) outoa katoamista sukujuhlista yli neljäkymmentä vuotta sitten, vuonna 1966. Tekniseksi tueksi vilungin tarkkaan haistavalle Blomqvistille löytyy goottipunkkarilta näyttävä Lisbeth Salander (Noomi Rapace), mustalla kajalilla ja lävistyksillä naamansa koristeleva hakkerimimmi, joka kantaa syviä haavoja ja palavaa vihaa sielussaan menneisyydessä kohtaamistaan julmuuksista. Pikkuhiljaa samalle sivulle pääsevä dekkarikaksikko kohtaa matkallaan menneisyyteen rumia murhia, raakoja raiskauksia ja sen perimmäisen totuuden pedosta nimeltä ihminen.

2004 edesmenneen ruotsalaisen Stieg Larssonin megamenestyneen Millenium -trilogian filmatisoinnit aloittava Miehet jotka vihaavat naisia on tyly ja väkivaltainen trilleri, joka paljastaa länsinaapurimme rumat kasvot purkaessaan menneisyyden traumoja, naisvihaa ja hyväksikäyttöä. Tanskalaisen Niels Arden Oplevin ohjauksessa on draivia ja silmää myös yksityiskohdille. Raaka ja rasistinen epookki aukeaa tyylikkäänä ja teknisesti moitteettomana kokonaisuutena, jonka Hollywood-tyylinen mahtipontisuuskin on valjastettu palvelemaan tarkoitusta. Larssonin originaali tarina on polveileva ja monimuotoinen kronikka, joka 2,5 tuntiin puristettuna on menettänyt osan syvyydestään, mutta homma pelittää silti kadehdittavan komeasti. Jatkoakin seuraa, sillä Larssonin trilogian toinen osa, Tyttö joka leikki tulella saa ensi-iltansa ensi syyskuussa ja sarjan päättävä Pilvilinna joka romahti vuonna 2010.

Näyttelijät tekevät kaikki upeaa työtä: Michael Nyqvistin terhakka journalisti Blomqvist on ajatuksella arkisista palikoista rakennettu, vanhan liiton miehinen mies, joka ei välttämättä hallitse uusinta teknologiaa kuten muut, mutta osaa toimia oikealla tavalla tarpeen niin vaatiessa. Noomi Rapacen vihan täyttämä Lisbeth on varsinainen ilmestys, tulella tuleen vastaava moniongelmainen nuori nainen, joka on piilottanut herkkyytensä syvälle uhkaavan ulkomuotonsa taakse. Veteraanivoimaa kuviin tuovat arvokkaasti ikääntynyt Sven-Bertil Taube ja Beck-elokuvista tuttu Peter Haber.

Yhteenveto
Viihdyttävä ja ammattitaidolla rakennettu jännäri, joka osoittaa, että Pohjoismaissakin osataan tehdä universaaleja asioita käsitteleviä ja ennen kaikkea terhakasti toimivia elokuvia.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016