Alkuperäinen nimi: 
Minuscule - La vallée des fourmis perdues
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
89
Minisankarit - Ruohonjuuritasolla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/08/2014 - 00:00

Elokuva
Ranskalaisessa luonnonpuistossa perheestään eksynyt ja siipensä satuttanut nuori leppäkerttu joutuu keskelle kahden muurahaisheimon, mukavien mustien ja pahojen punaisten, kiistaa retkeilijöiltä metsään jääneestä peltirasiasta täynnä sokeria. Taistelu makeasta mammonasta eskaloituu pian täydeksi sodaksi, jossa ei keinoja ja jonka ratkaisussa niin leppäkertulla kuin myös mukavalla hämähäkillä on oma osansa.

Minisankarit - Ruohonjuuritasolla on, kuten tv-sarjakin, täysin perinteisestä dialogista vapaa esitys, hyönteisten ja muiden metsän eläinten kommunikoidessa erilaisin murahduksin, piipityksin, vinkaisuin ja surinoin. Hahmot ovat yksinkertaisuudestaan huolimatta hauskan persoonallisia, pyöreäsilmäinen leppäkerttu jo kaukaa kiva, kuten myös tämän kanssa ystävystyvä, mustien murkkujen päällikkö. Sotaisten punaisten muurahaisten lisäksi harmia sankareille tuovat kikattavat kiusankappaleet kärpäset. Hélène Giraudin ja Thomas Szabon luoma, kansainväliseksi hitiksi kasvanut omaperäinen ja kekseliäs konsepti hyönteisistä varsin inhimillisten tapahtumien keskellä luottaa ihan aiheesta itseensä, eikä edes pyri laajentamaan ilmaisua suurempaa yleisöä kosiskellakseen.

Vauhti ja likipiti-tilanteet riittävät vaivatta täyttämään puolitoistatuntisen, jossa vuoristoratamaisten ja hillittömän kekseliäiden toimintakohtausten tasapainoksi meiningissä piisaa myös sanomaa ja opetuksia. Heimojen ja rotujen on aina mahdollista, ja kaikkien hyvinvoinninkin kannalta parasta edes yrittää tulla toimeen keskenään, koska sodassa kärsii aina kumpikin osapuoli.

Kokonaisuus on mitä mainiointa koko perheen viihdettä sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta aivan porukan pienimmille sitä ei silti rohkene suositella, sillä touhussa on monta jännempääkin vaaran paikkaa ja sanaton seikkailu vaatii myös tavallista lastenleffaa enemmän keskittymiskykyä.

Yhteenveto
Visuaalisesti komea ja teknisesti upea elokuva, jokaista tehostettaan myöten tarinaa tukevaa kerrontaa ja erinomainen esimerkki siitä, että elokuva ei onnistuakseen aina tarvitse sanoja.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016