Alkuperäinen nimi: 
Mommy
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
138
Mommy
Jussi U. Pellonpää, Ke, 14/01/2015 - 00:00

Elokuva
Kun Diane ”Die” Després (Anne Dorval) saa kuulla teini-ikäisen poikansa Steven (Antoine Olivier Pilon) lentävän ulos koulukodista, pelastaakseen tämän joutumasta nuorisovankilaan, ottaa hän pojan luokseen opettaakseen sen mitä elämässä pitää pärjätäkseen tietää. Ja jos poika on ADHD-diagnosoitu, täysin arvaamaton hornanhenki, joka voi räjähtää väkivaltaan minä hetkenä hyvänsä, kanssaihmisille helppo ei ole äitikään, hetkessä hermostuva ja viiltävän terävällä kielellä varustettu leski. Vaikka kaksikon arki on yhtä ailahtelua kummankin kilahdellessa vuoron perään, elämään on löytymässä myös uusi kieli, jonka tulkkina auttaa naapurin puhevikainen Kyla (Suzanne Clément), virkavapaalla oleva opettaja. Dien opetusmateriaalina on vain ja ainaostaan äidin rakkaus lastaan kohtaan, mutta kuinka pitkälle sekään riittää, jos ongelmia kasaantuu liikaa?

Kanadan kauhukakaran, Xavier Dolanin Cannesissa Juryn palkinnon napannut Mommy on villi ja erikoinen elokuva, erilainen kuin mikään muu näkemäsi. Se on yhtä aikaa raastava ja rankka, ahdistava ja aidosti kipuileva, mutta myös täynnä suurta inhimillisyyttä ja aitoutta. Yhtä lailla dialogi on rankkaa ja rupista, mutta myös todellista ja elämältä maistuvaa. Dolan vie kameran lähelle henkilöitään ja kaivaa esiin tulisia tunnetiloja tavalla, joka tuntuu katsomossa paikoin jopa häiritsevän tunkeilevalta. Kuva-alalla kikkailu tuntuu ensin alkuun päälleliimatulta tehokeinolta, mutta ratkaisu palvelee pitkässä juoksussa kokonaisuutta ajatuksekkaasti. Yhtä lailla kun Mommy on kertomus Diesta ja tämän pojasta Stevestä, se on kertomus myös Kylasta, jolle naapurin kauhukaksikko avaa oven omien tunteidensa tulkitsemiseen.

Parasta Mommyssa on hurja ja rosoisen realistinen näyttelijäntyö. Anne Dolan, Antoine Olivier Pilon ja Suzanne Clément tekevät jokainen uskomattoman intensiiviset suoritukset, todelliset voimaroolit, jotka voimistavat uskaliaan ja uniikin elokuvan emotionaaliset täsmäiskut tavallista tykimpään luokkaan.

Yhteenveto
Vahvasti vaikuttava, loistavilla näyttelijäsuorituksilla kruunattu rankka ja ravisteleva elokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016