Alkuperäinen nimi: 
Monsters University
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
103
Monsterit - Yliopisto
Jussi U. Pellonpää, To, 01/08/2013 - 00:00

Elokuva
Jo pienestä pitäen Matias ”Masi” Pallopää (Billy Crystal) on halunnut toimia kotikaupunkinsa Monsterilan energiayhtiössä, keräämässä ihmisiltä pelkoa, jolla on monen monituisia käyttötarkoituksia. Tie huippuyritykseen edellyttää kuitenkin kovaa opiskelua, ja koulutusta toimeen tarjoaa Monsterit Yliopisto, mistä uralle tosissaan pyrkivä Masi saa alituista harmia kovasta kilpailijasta Tarmo ”Tare” Karvasesta (John Goodman), jolle kampus on ensisijaisesti paikka, jossa pitää hauskaa. Monenlaisten kommellusten jälkeen kumpaisenkin jatko koulussa riippuu lopulta oppilaskuntien välillä käytävistä pelkopeleistä, kiihkeästä kilpailusta, jossa ei kaihdeta mitään keinoja voittoa tavoiteltaessa.

Pixarin vuoden 2011 hittielokuvan, Monsterit Oy (Monsters Inc.), esiosa, Monsterit - Yliopisto, on tuotantoyhtiölleen tuttuun tapaan kekseliäs ja mielikuvituksellinen animaatioseikkailu, tuhansia detaljeja tulviva ja kymmenittäin riemastuttavia kulttuurikoukkuja sisältävä riemuralli, jonka seurassa viihtyy ihan jokainen, ikään, rotuun ja sukupuoleen katsomatta. Dan Scanlonin ohjaama ja Daniel Gersonin sekä Robert L. Bairdin kanssa käsikirjoittama Monsterit Yliopisto irrottelee hilpeää huumoria opiskelijaelämää kuvanneiden teinikomedioiden kuluneimmistakin kliseistä, uuttaen mukaan tarkkanäköisiä huomioita niin ystävyydestä ja itseensä uskomisesta kuin myös siitä, miten hyväksi ihmiseksi, tai monsteriksi, erilaisuudestamme tai lähtökohdistamme huolimatta, lopulta kasvamme.

Jo kahdentoista vuoden takaisessa Monsterit Oy:ssä riemastuttaneet Billy Crystal, John Goodman ja Steve Buscemi uusivat jo legendaariset roolinsa ehtymättömällä energialla pitäen vauhdikkaan leffan huikean hyvässä liikkeessä. Helen Mirren on hyytävä dekaani Varjomaa, Alfred Molina professori Kantti, Nathan Fillion kilpailevan oppilaskunnan myrkyllinen sarvipää johtaja Jonni ja Joel Murray muita pikkuisen vanhempi opiskelija Don. Masin ja Taren nörttijengin jäseninä kuullaan muun muassa Sean Hayesia, Dave Foleyta ja Charlie Dayta.

Myös kotimaan käännöstyössä luotetaan kokemuksen voimaan, kun vuonna 2001 rooleissa debytoineet näyttelijät palaavat rooleihinsa. Masina stressaa Antti Pääkkönen, Tarena meuhkaa muheva Jussi Lampi ja Taisto Oksanen on kiero Räähkä Poks. Heidi Herala antaa äänensä koulun johtajalle, dekaani Varjomaalle, ja Pertti Sveholm professori Kantille ja Ilkka Villi on Jonni.

Yhteenveto
Takuuvarmaa ja taianomaista koko perheen viihdettä tarjoileva Monsterit Yliopisto toimii kuten esi/jatko-osien kuuluukin: Se ei kierrätä vanhoja vitsejä, vaan rikastaa originaalia omaperäisesti olematta sen halpa kopio.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016