Alkuperäinen nimi: 
Mortdecai
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
106
Mortdecai
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/01/2015 - 00:00

Elokuva
Charlie Mortdecai (Johnny Depp) on lipevä ja viinaan menevä huijari, joka tekee leipätyökseen bisnestä taidemaailmassa.  Britannian salaisen palvelun MI5:n agentti Alastair Martland (Ewan McGregor) kiristää vilunkiveikon vaaralliseen tehtävään jäljittää varastettu Goyan maalaus, johon on piilotettuna numerosarja, jonka avulla pitäisi pääsemän kauan sitten kadonneen natsiaarteen jäljille. Martlandia tosin kiinnostaa missiossa enemmänkin entinen nuoruuden ihastuksensa, Mortdecain vetävä vaimo Johanna (Gwyneth Paltrow), joka aloittaa kohelluksen edetessä oman operaationsa jäljittää arvoaksa artefakrti ja pelastaa perheensä perikadolta.
Uskollisen palvelijansa Jockin (Paul Bettany) avulla Mortdecai törmää monenmoiseen hämärähemmoon, joihin kuuluu niin terroristeja, mafiamiehiä kuin muuten vaan kipeämmän päädyn aatelisia.

Paremmin käsikirjoittajana tutuksi tulleen David Koeppin (Jurassic Park (1993), Carlito`s Way (1993), Mission: Impossible (1996), Panic Room (2002), War of the Worlds (2005)) kahdeksas kokopitkä ohjaustyö, Mortdecai, on falski ja vaatimaton pelleily, jossa nimekkäät näyttelijät tuntuvat taantuneen marjapensaan tasolle. Eric Aronsonin laaduton käsikirjoitus pohjaa vuonna 1985 edesmenneen, ja määrätyissä piireissä kovasti juhlitun kulttikirjailijan Kyril Bongiglionin Mortdecai -sarjan ensimmäiseen kirjaan Don`t Point That Thing at Me, mutta mitään romaanin kekseliäitä tasoja ei rankalla kädellä nykyaikaistettuun filmatisointiin ole onnistuttu mukaan mahduttamaan.

Huonoimmillaan Mortdecai onkin vaivaannuttavan tylsää törmäilyä ja ala-arvoista, mutta ylinäyteltyä farssia, joka kierrättää samoja huonoja viiksivitsejä vartin välein. Parempina hetkinään elokuva ryntäilee vanhoja slapstick-komedioita plagioiden, ja vaikka muutamat toimintajaksot ovatkin teknisesti nokkelia, innovatiivisuuden puute tekee kokonaisuudesta tylsän ja puuduttavan. Varsinkin verbaalisia vitsejä toistetaan kyllästymiseen asti.

Johnny Deppin mittavassa hahmogalleriassa Charlie Mortdecai edustaa jotain Karibian piraattien Jack Sparrow`n ja Gonzo-legenda Hunter S. Thompsonin mutantoitunutta jälkikasvua, vahvalla Austin Powers -otteella tuunattuna. Jokaiselta vastaantulijalta kaiken ilman ja tilan vievän Deppin ennen niin uniikit temppuilut ja maneerit menevät täysin haaskoon kliseisen ja pahasti puskaan karrikoidun venkulan kanssa, jonka tefloniseen pintaan ei ole jäänyt yhtäkään rönsyä, josta ottaa kiinni.

Yhtä lailla hukassa on Ewan McGregor lemmenkipeän agentti Martlandin roolissa, kun taas ne pienet plussat raapii kokoon Paul Bettanyn yrmy, mutta monitaitoinen Jock. Eniten tilaa Deppin rinnalla saa Gwyneth Paltrow, kun taas sivummalla taitojaan hukkaavat mm. Jeff Goldblum, Ulrich Thomsen ja kuin suoraan vanhasta menestysarjastaan The Fast Show kloonattu, entinen tv-tähti Paul Whitehouse.

Yhteenveto
Harmiton, mutta auttamattoman hölmö ja höveli törmäilukomedia on silkkaa lahjojen ja rahojen tuhlausta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016