Alkuperäinen nimi: 
The Nazis: A Warning From History
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1997
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
289
Nazis: A Warning From History, The
J. Pikkarainen, Ma, 20/09/2004 - 00:00

Elokuva

"The greater the power, the more dangerous the abuse."

Vuosi oli 1771, paikka Middlesexin vaalit, ja puhujana brittiläinen poliittinen kirjailija ja valtionmies Edmund Burke (1729–1797). Kyseinen lause on yksi monista kuuluisuuteen nousseista lainauksista, joita voimme tänä päivänä ihailla ja käyttää tarpeen mukaan. Tosin kyseinen lausahdus on myös harvinaisen totta, sillä kuulosti se kuinka kliseiseltä tahansa, niin suurempi valta tarvitsee suuremman vastuun. Suurempi vastuu tuo taas suuremman pelon vallan väärinkäytöstä.

Vallan väärinkäyttöön ei kuitenkaan ole maagista rajaa, vaan se on kullekin ihmiselle eri. Toiselle vähäinen vallanlisäys voi olla toiselle suurikin lisäys ja ajansaatossa jopa vähäiset lisäykset saattavat johtaa kohti ylenmääräistä valtaa. Näin kävi myös vuoden 1889 huhtikuun 20. päivänä syntyneelle maalarinalulle, joka taitojen puutteen takia luopui ammatistaan. Vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan alkaessa kyseinen nuorukainen menestyi viestimiehenä saaden jopa kuuluisan rautaristin urheudestaan sodassa. Kuuluisuuteen mies tuli kuitenkin vasta sodanjälkeisessä Saksassa hyvänä puhujana ja lopulta kansalaissosialistisen työväenpuolueen, tai paremmin tunnetun natsipuolueen johtajana. Kyseinen mies oli Adolf Hitler, joka vallanlisäyksien myötä hallitsi toisessa maailmansodassa suurinta osaa Eurooppaa lähes diktaattorin aikein.

Adolf Hitlerin ohella kuuluisuuteen nousi myös hänen johtamansa natsipuolue, joka on ajan myötä saanut hieman kyseenalaista mainetta aina alun väkivallasta lopun holokausteihin saakka. Uudemmin mainetta on kerätty virallisen puolueen hajoamisen jälkeen nousseiden uusnatsien keskuudessa. Vuonna 1997 ensimmäistä kertaa julkaistu BBC-tuotanto Nazis: A Warning From History keskittyy nimensä mukaan natseihin ja tarkemmin tähän viralliseen puolueeseen, joka hallitsi Saksaa vuosina 1933–1945. Dokumentti ottaa kuitenkin askeleen taaksepäin aina vuosiin 1914–1918, jotka tunnetaan paremmin ensimmäisenä maailmansotana. Natsismin ensimmäiset siemenet kylvettiin 11.11.1918, kun sota päättyi keskusvaltojen tappioon ja Saksan julistamiseen, hieman kyseenalaisesti yksin syylliseksi koko sodan syntyyn.

Dokumentti käsittelee vajaan viiden tunnin kestonsa aikana jotakuinkin kaikki natsi-Saksan tapahtumat synnystä loppuun saakka. Ensimmäinen levy on jaettu kolmeen osioon; Helped Into Power, Chaos and Content ja the Wrong War, jotka käsittelevät Hitlerin nousua valtaan, natsipuolueen toimintaa 30-luvulla, sekä Hitlerin omasta mielestään väärän sodan, eli sodan Englantia vastaan, syntyä. Toinen levy on jaettu myös kolmeen osioon; the Wild East, the Road to Treblinka ja Fighting to the End, joissa käydään läpi Puolan saksalaistaminen ei-arjalaisista, häpeälliset keskitysleirit, sekä loppusodan liittoutuneiden aloittaessa vyörynsä kohti Berliiniä.

Hieman provosoivasta nimestään huolimatta Nazis: A Warning From History on yllättävän objektiivinen näkemys natsi-Saksasta ja sen ajan tapahtumista. Tietenkin asioita kauhistellaan ja päivitellään, mutta itse asioita ei suoranaisesti laiteta vain "ilkeiden natsien" piikkiin. Yleensä asioissa on jokin syy takana, eivätkä kaikki ilkeydet ole pelkästään natsien tekemiä. Kylläpä dokumentissa niitä "hyviä natsejakin" nähdään, kuten Albert Forster, joka ei uskonut Hitlerin lopulliseen ratkaisuun ja jakeli Saksan kansallisuutta - eli käytännössä ainoaa keinoa välttyä keskitysleireiltä - haluaville puolalaisille. Toisenlaista oli viereistä aluetta hallinneen Arthur Greiserin vallan alla, joka "evakuoi" puolalaisia Heinrich Himmlerin oppien mukaan.

Dokumentti on varmasti erittäin mielenkiintoista katseltavaa jokaiselle vähänkään natsi-Saksasta ja sen toimista kiinnostuneille. Arkistomateriaalia suurimmaksi osaksi pyörittävä dokumentti sisältää myös uudempia haastatteluja niin natseilta kuin liittoutuneilta aina siviileihin asti. Dokumentti tarjoaakin mielekästä kontrastia kuhunkin käsiteltyyn asiaan, toisin kuin muut yleisen puolueelliset dokumentit. Mukaan on mahdutettu myös muutamia valokuvia, radiopuheita - pääosin Hitleriltä -, historioitsijoiden näkemyksiä asioista, sekä kuvamateriaalia tietyistä paikoista nykyisellään. Sanomattakin on selvää, että tuon aikainen arkistomateriaali on jokaiselle toisen maailmansodan ajan fanille ehdotonta katsottavaa. Mukaan on saatu myös hieman harvinaisempaa tavaraa kuten "alempirotuisten" teloitus Himmlerin katsoessa vierestä.

Tarjolla olevien haastattelujen takia historian tapahtumat saavat uutta valoa asiaan, sekä mielenkiintoisia näkökulmia suurta osaa Eurooppaa hallinneesta hallinnosta ja sen toimista. Eräiden haastateltavien kohdalla alussa mainitsemani lainaus tulee hyvinkin toteen. Erään teloituksia suorittaneen siviilihenkilön päästessä ääneen, kertomukset ovat kieltämättä rankkaa kuunneltavaa. Kyseinen mieshenkilö sattui saamaan tilaisuuden toimia teloittajana ja hän suostui. Henkilö ei vielä kymmenien vuosienkaan päästä hirveämmin pahoittele tapahtunutta, vaikka myönnettäköön kuitenkin, että mies on silminnähtävästi vaivautunut kyseisestä keskustelusta. Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä asiasta. Toista ääripäätä esittää taas vainojen takia hajonneet perheet vain muutamien kilometrien takia tai erään naishenkilön kertomus äidistä, joka raiskattiin useita kertoja päivässä neuvostoliittolaisten toimesta. Kohtalonsa riuduttama äiti yritti lopulta hukuttaa itsensä ja perheensä läheiseen jokeen. Kyseiset haastateltavat ovat vain muutama esimerkki niistä lukuisista kärsineistä ja sortaneista henkilöistä, jotka saavat puheenvuoron tämän viisituntisen aikana.

Nazis: A Warning From History pyrkii ratkaisemaan arvoituksen siitä, kuinka niinkin kulttuurillinen valtio kuin Saksa pystyi tekemään niin julmia tekoja ja kuinka Hitlerin kaltainen henkilö pääsi johtavaan asemaan maassaan. Tässä se onnistuukin kiitettävästi, vaikka oikeaa totuutta lienee mahdoton saada selville. Dokumentti kuitenkin unohtaa meidän ihmisten inhimilliset puolet kokonaan, keskittyen vain ulkopuolisiin asioihin, kuten lama tai tuolloin vallinneisiin aatteisiin. Syvällä sisimmissämme meillä jokaisella on oma "pahuus", joka odottaa vain sopivaa tilaisuutta vapautua. Dokumentin edetessä paljastuu se karu totuus, että vaikka Adolf Hitler ideoikin suurimman osan tapahtuneista kauheuksista, olivat hänen alaiset aina Gestaposta tavan siviileihin asti ne, jotka sen toteuttivat omien etujen takia.

Edmund Burke sanoi jo ennen Middlesexin vaaleja erään useasti lainatun lauselman, joka pätee aikaisemman tavoin harvinaisen hyvin vielä nykypäivänäkin. Konteksti, jossa kyseinen lauselma sanottiin, on ajan saatossa unohtunut, ja erilaisia variaatioita lauseesta on useampiakin, mutta jokaisen merkitys on suurimmilta osin sama. Valitettavasti lauseen sanominen ja sen ylistäminen on huomattavasti helpompaa kuin itse lauseen noudattaminen.

"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing."

Kuva

Dokumentti on kuvattu televisiota varten ja on täten luonnollisesti 1.33:1 suhteessa. Kuten arvostelussa käy ilmi on suurin osa kuvamateriaalista sodanaikaista arkistomateriaalia, joka ei laadulla loista. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että suurin osa materiaalista lienee saanut jonkinasteisen restauroinnin, sillä verrattuna muihin sodanaikaisiin kuvamateriaaleihin on kuvanlaatu yllättävän hyvää. Toki kuvassa on roskaa vaikka muille jaettavaksi, värit haalistuvat tai ovat liian kirkkaita, pehmeys vaivaa jokaista framea ja artefakteja löytyy joka toisesta framesta. Kokonaisuudessaan kuvanlaatu on kuitenkin yllättävän hyvää ja asioista saa tarpeeksi hyvin selvää.

Ääni

Äänen suhteen voisi jotakuinkin sanoa samat sanat kuin kuvanlaadullekin. Turha odottaa mitään maata tärisyttävää. Dokumentti on tallennettu Dolby Digital 2.0 -muodossa ja se tärkein asia, eli puhe, on kristallin kirkasta ilman minkäänlaisia säröjä tai kohinoita. Puhetta kuullaan niin englanniksi, saksaksi kuin puolaksikin, riippuen haastateltavasta. Ja mikäli tämä ei riitä, voi dokumentin katsoa englanninkielisen tekstityksen kera, jolloin mahdolliset epäselvyydet voi oikaista helposti lukemalla alla näkyvää tekstiä.

Koko viiden tunnin keston ajan, pois lukien haastateltavien viemät minuutit, kertojana toimii näyttelijänä tunnettu Samuel West, joka on tehnyt muutamia kertojantöitä eri dokumenttien parissa. Mies on harvinaisen hyvä valinta sillä Westin ääni ei todellakaan ole mitään monotonista tahtia nakuttavaa Thompson-sarjaa, vaan hän omaa varsin mielekkäältä kuulostavan äänen, joka ei aiheuta väsymystä missään vaiheessa.

Lisämateriaali

Julkaisu ei sisällä minkäänlaista lisämateriaalia, tosin ei tuota nyt hirveästi jää kaipaamaankaan. 

Yhteenveto

Syväluotaava, ja ennen kaikkea objektiivinen dokumentti natsi-Saksasta ja sen ylläpitämästä hallinnosta. Haastateltavina kuullaan mm. entisiä saksalaisia sotilaita, natseja, puolalaisia ja keskitysleireiltä selviytyneitä, joiden kertomat tuovat mukavasti erilaisia näkökulmia asioihin. Pakollista katsottavaa kaikille historioitsijoille, dokumentinystäville, natsi-Saksasta kiinnostuneille ja ylipäätään kaikille, jotka janoavat yleissivistystä. Ei dokumentti kaikkea natsi-Saksasta kerro, mutta paljon ja mielenkiintoista tietoa on tarjolla koko viisituntisen ajan.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016