Alkuperäinen nimi: 
King of New York
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1990
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
103
New Yorkin Kuningas
Jari Tomppo, Ma, 13/09/2004 - 00:00

Elokuva:


Abel Ferrara on joko erittäin onnekas tai sitten hänellä on oikeasti silmää tuleville tähdille. Miten muuten on selitettävissä että Ferraran vuonna 1990 ohjaamaan elokuvaan New Yorkin kuningas löytyi tähtiasemansa vakiinnuttaneen Oscar-voittaja Christopher Walkenin seuraksi keskeisiin rooleihin melkoinen joukko tulevia tähtinäyttelijöitä: Vain parissa elokuvassa nähty Laurence Fishburne, joka vielä tuolloin käytti etunimeä Larry. David Caruso, jonka läpimurto TV-sarjassa NYPD Blue oli vielä edessäpäin. Wesley Snipes, joka ei ollut tehnyt yhtään mitään mainitsemisen arvoista. Eräiden tahojen mielestä tämä lausahdus tosin pätee yhä vieläkin. Lisäksi pienessä roolissa nähdään mainio Steve Buscemi.


Elokuvan alussa Walkenin näyttelemä gangsteripomo Frank White vapautuu vuosien lusimisen jälkeen vankilasta. Hän palaa kotikulmilleen aikomuksenaan ottaa takaisin mikä hänelle kuuluu.  Tukenaan hänellä on Larry Fishburnen näyttelemä Jimmy Jump, joka saa Samuel L. Jacksonin roolihahmon Pulp Fictionissa vaikuttamaan pyhäkoulun priimusoppilaalta. Whiten vapaalla jalalla pysymisestä puolestaan huolehtii hänen asianajaja-tyttöystävänsä (Janet Julian). Nicholas St. Johnin laatima käsikirjoitus on juuri niin kliseinen kuin edellä kuvatusta voi päätellä. Niinpä ei tulle kenellekään yllätyksenä että Victor Argon näyttelemän poliisipäällikön tähtikytät Dennis Gilley (David Caruso) ja Tom Flanigan (Wesley Snipes) ottavat oikein sydämenasiakseen huolehtia Whiten palauttamisesta telkien taakse. Tavalla tai toisella.


Samaan aikaan White puolestaan järjestää suursiivousta New Yorkin alamaailmassa asiaankuuluvan verisin menetelmin. Christopher Walken on usein näytellyt henkisesti enemmän tai vähemmän epätasapainossa olevia ihmisiä, joten ei ole yllätys että hän tekee Frank Whiten roolin sangen vakuuttavasti. Joskin melkoisen osan elokuvan kestosta White vaikuttaa olevan puoliunessa herätäkseen vain ajoittain ammuskelemaan ihmisiä. Larry Fishburnen suoritusta jo edellä hieman hehkutinkin. David Caruso ja Wesley Snipes hoitelevat roolinsa asiallisesti. Tuskin on heidän vikansa että elokuvan poliisit on käsikirjoitettu jokseenkin yksioikoisiksi hahmoiksi.


New Yorkin kuningas on helppo tunnistaa Abel Ferraran ohjaukseksi sillä elokuvassa ei ole oikeastaan yhtään sympaattista henkilöhahmoa. Kaikki elokuvan henkilöt ovat tavalla tai toisella vastenmielisiä tyyppejä. Kuolemaa ympärilleen estottomasti kylvävä tappaja paljastuu ruikuttavaksi raukaksi joutuessaan itse tulituksen kohteeksi. Poliisien metodit eivät kestä päivänvaloa yhtään paremmin kuin heidän jäljittämiensä rikollisten toiminta. Tämän elokuvan gangstereissa ei ole mitään hohdokasta eikä heidän toimiaan ihannoida Quentin Tarantinon tympeän Pulp Fictionin malliin.

Kuva:


Levykotelon takakansi väittää kuvasuhteeksi 1,33:1, mutta tämä ei onneksi pidä paikkaansa. Elokuva on tallennettu levylle alkuperäisellä kuvasuhteella ja anamorfisena.


Kuva ei mitenkään häikäise laadullaan. Tasaisten pintojen elämisen lisäksi kuvaa vaivaa ajoittainen ääriviivojen ylikorostuminen. Kohinaa kuvassa ei onneksi esiinny ainakaan häiriöksi asti eikä kuvan terävyydessäkään ole pahempaa valittamista.


Kaiken lisäksi kuvaa vaivaa hienoinen jatkuva nykiminen, joka johtuu väärin tehdystä NTSC - PAL -konversiosta.

Ääni:


Surroundkoodattu kaksikanavainen Dolby Digital -ääniraita toimii kohtalaisesti toistaen elokuvan dialogin hyvin. Niinikään ääniraidalla on havaittavissa jopa hienoista tilavaikutelman tapaista, mutta varsinaiset äänitehosteet jäävät kovin ponnettomiksi.


Gangsta-rap on perseestä eikä se tämän elokuvan aihepiiristä huolimatta kuulosta hyvältä New Yorkin kuninkaan taustamusiikkinakaan.

Lisämateriaali:


Tarjolla on vain traileri (1:44 ; 1,33:1 ; DD 2.0) ja muutaman tekstiruudun verran filmografiatietoja Walkenilta, Fishburnelta, Carusolta sekä Snipesilta.

Yhteenveto:


New Yorkin kuningas on peittelemättömän kliseinen gangsterielokuva, joka ei edes pyri uudistamaan lajityyppiään. Christopher Walken tekee puoliunessakin roolinsa hienosti saaden vakuuttavaa taustatukea kovassa nousussa olleilta kollegoiltaan.


 

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Surround
Tekstitys: 
Bonukset: 
- Traileri - Filmografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016