Noah 3D
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/04/2014 - 00:00

Elokuva

Veljensä Abelin tappaneen Kainin perintönä maailmaan levisi pahuus ja ihmiskunta eksyi Luojan polulta. Aatamin ja Eevan jälkeläinen kymmennennessä polvessa, Nooa (Russell Crowe), saa näyn maailmaa uhkaavasta tuhosta ja tehtävän rakentaa arkin, pelastaakseen viattomat.

Omaperäisen visionäärin, Darren Aronofskyn, Noah on eeppinen tulkinta Vanhan testamentin kaikille tutuista teksteistä. Aronofky tekee täysin omanlaistaan elokuvaa, ilman raamatun tarinoihin perustuvien elokuvien päälleliimattua painolastia tai fundamentalistista julistamista ja käännytystyötä. Vaikka kuvat tulvivatkin kristillistä symboliikkaa ja vuosituhansia vanhoja legendoja, päällimmäiseksi sanomaksi kasvaa ihmisen ja ihmisyyden olemus sekä hyvän ja pahan ikiaikainen taistelu.

Vanhan testamentin kertomus Nooasta sisältää kaikki epookin elementit: Pyhää tehtäväänsä uhrautuvasti suorittava sankari vastassaan pahuuden ruumiillistuma ja palkintona kaiken olevaisen pelastaminen ja parempi maailma. Aronofskyn ja Ari Handelin käsikirjoitus käyttää tapahtumia kuitenkin vain taustana maalatessaan tarkkoja havainnointeja ihmisestä ja uskon pohjimmaisesta merkityksestä.

Teknisesti Noah on komea työtä, synkissä sävyissä jyrähtelevä ja tummanpuhuva madonluku, jonka taustalla ovat alan parhaat ammattilaiset kuten kuvaaja Matthew Libatique, jonka visiot liikkuvat psykedeelis-surrealistisilla leveysasteilla, leikkaaja Andrew Weisblum sekä ennen kaikkea säveltäjä ja ohjaajan luottokumppani Clint Mansell, jonka score osuu mahtipontisuudellaan asian ytimeen kerta toisensa jälkeen. Efekteiltään epookki kivijätteineen ja outoine faunoineen tuo mieleen myös sen toisen herran, sen, jolla oli sormuksia.

Vaikka Noah täyttää kaikki suurelokuvan tunnusmerkit, on siinä myös vahva independent-tuotannon leima ja henki, joka erottaa sen edukseen suurten tuotantotalojen kuristusotteessa taloudellisia kompromisseja kerronnan kustannuksella tekemään joutuneista raamattutulkinnoista. Kaikin puolin aronofskylaisen persoonallinen Noah on yhtä aikaa modernia teknologiaa komeasti hyödyntävä katastrofielokuva kuin myös ihmisen olemusta tarkasteleva psykologinen trilleri, jonka taustalla kulkee myös vahva luonnonsuojelullinen sanoma.

Russell Crowe on pääroolissa mies paikallaan, uskossaan vahva ja järkähtämätön Nooa, joka omien etujensa vastaisestikin on valmis seuraamaan Luojansa käskyjä. Ihmiskunnan pahuutta edustaa erinomaisen brittitulkin Ray Winstonen Tubal-Kain, itsekkyyden, ahneuden ja kostonhimon perikuva, jonka hankkeet uhkaavat myrkyttää koko maailman. Nooan puolisona Naamehina nähdään Jennifer Connelly ja näiden kolmena poikana, Haamina, Seetinä ja Jaafetina Logan Lerman, Douglas Booth ja Leo MgHugh Carroll. Harry Pottereista tuttu Emma Watson on Nooan perheen ottotytär Ila ja Anthony Hokins isoisä Methuselah.

Yhteenveto
 

Rohkeasti erilainen, mutta lähdeteokselleen myös uskollinen, henkevä ja hengästyttävä spektaakkeli. Kaikin puolin hieno elokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016