Oblivion
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/04/2013 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2073 ja sodassa tuhoutuneen maapallon viimeiset asukit keräävät tarpeellista tavaraa ennen muuttoa Saturnuksen kuuhun rakennetulle avaruusasemalle. Yksi heistä on Jack Harper (Tom Cruise), jonka tehtävä yhteysupseeri Victorian (Andrea Riseborough) kanssa lähenee loppuaan. Kun ilmakehän puhkaisee vanhaa tekniikkaa edustava alus, ja sen sisältä löytyy nuori nainen Julia (Olga Kurylenko), joutuu Jack kyseenalaistamaan kaiken, mitä hänelle on planeettamme kohtalohetkistä kerrottu.

Joseph Kosinskin komean näköinen ja tavallista ajatuksekkaampi scifi-seikkailu Oblivion hakee omanlaisiaan kaikuja niin Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:stä kuin Wachowskin sisarusten Matrixeistakin, ja vaikkei kaikkia selityksiä ja paljastuksia kokonaisina nielisikään, 1970-luvun mietitymmin muokattuja tieteisfaabeleita kunnioittavan ja teknisesti moitteettoman laatuleffan rakenne puolustaa paikkaansa normaalien räiskintädystopioiden pitkässä virrassa. Kosinskin ja William Monahanin originaaliin käsikirjoitukseen ja siitä luotuun sarjakuvanovelliin perustuvan Oblivionin on filmatisoinniksi adaptoineet Karl Gajdusek ja Michael Arndt.

Tom Cruise tekee tanakan hyvän roolityön keskelle järisyttäviä tapahtumia joutuvana miehenä, joka joutuu puntaroimaan uudelleen jopa oman olemassaolonsa. Valju Olga Kurylenko jää selvästi lähimmän kilpasiskonsa Andrea Riseboroughin varjoon, joista molemmat ohittaa pelkän monitorinkin välityksellä hyisen kylmä Melissa Leo ratkaisevia määryksiä Tellukselle jakelevana Sallyna. Morgan Freeman on totuudentorvi Malcolm Beech, mies menneisyydestä, jolla on avaimet uuteen tulevaisuuteen.

Yhteenveto
Näyttävä ja visuaalisesti huikean hieno elämys tuntuu harkitussa vanhakantaisuudessaan raikkaan omaperäiseltä elämykseltä, tarjoten scififaneille monipuolisen kattauksen genren tuttuja siirtoja uusilla mausteilla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016