Oz - The Complete 1st Season
Vesa Jalkanen, Ma, 16/08/2004 - 00:00

Elokuva:


 

HBO -tuotantoa oleva televisiosarja OZ nähtiin Suomessa nelosella nimellä Kylmä rinki. Nyt HBO on julkaissut sarjaa verkkaiseen tahtiin tuotantokauden vuodessa. Ensimmäisen tuotantokauden kahdeksan tunnin mittaista jaksoa sisältävän kolmen levyn paketin HBO sai julkaistua vuonna 2002. Oz on HBO:n tyyliin uskalias ja kovaotteinen vankiladraama, jonka ympäristönä toimii erityisen raakoihin rikoksiin syyllistyneille vangeille tarkoitettu moderni vankilakompleksi Oswald Maximum Security Prison, joka tuttavallisemmin tunnetaan lempinimellä OZ. Varsinkin sarjan alussa sen vahvuuksina olivat voimakkaat, hyvin näytellyt henkilökuvaukset ja henkilöhahmojen väliset suhteet sekä loogiset henkilökemian ympärille rakennetut tarinat, mutta myös yllätykselliset tarinat. Sarjan pohjavire on kuitenkin varsin synkeä, eikä ilonaiheita ole näköpiirissä turhan usein. Järkyttäviä ihmiskohtaloita sitäkin enemmän. Monesti herääkin kysymys, ansaitseeko kukaan näin julmia kohtaloita riippumatta heidän rikostensa raakuuden asteesta? Vankilan epäinhimillinen ilmapiiri näyttää tuovan esille ihmismielen synkimmät syöverit; vihamielisyys, juonittelut ja väkivallan uhka leijuvat alati ilmassa, purkautuen usein suorastaan käsittämättömän raaoilla tavoilla.

 

Kaikki vangit ovat tekoihinsa syyllisiä ja heidän rikkomuksensa ovat poikkeuksetta hyvin raakoja. Epäilemättä yksikään heistä ei ole joutunut tähän vankilaan aiheetta. Siitä huolimatta henkilökunnassa on yksi, joka haluaa uskoa vankilan kykenevän järjestämään toimintaa, joiden avulla vankeja voidaan auttaa palaamaan tuomion jälkeen normaaliin rikoksista vapaaseen elämään. Tim McManus elättelee toiveita Emerald Cityksi kutsutulla osastolla, mikä on eräs hänen hartaimpia projektejaan. Em Cityn sellit ovat lasiseinäisiä akvaarioita, jotta vartijat voivat tauotta tarkkailla vankien toimintaa. McManus pyrkii muutoinkin järjestämään vangeille monipuolista toimintaa, jotta heidän vankilan jälkeinen elämänsä vapaudessa sujuisi edes hieman helpommin. Ikuisena optimistina McManus jaksaa uskoa ja toivoa parasta, mutta elämässä ei kaikki mene toiveiden mukaisesti, ja vielä vähemmän unelmilla on mahdollisuuksia toteutua pahimman luokan rikollisia täyteen ahdetussa vankilassa.

 

Suuri osa sarjan vetovoimasta on peräisin henkilöhahmoista ja niiden takana olevista näyttelijäsuorituksista. Sarjassa ei juurikaan ole perinteisiä "hyviä hahmoja", mutta tästä huolimatta henkilöihin on onnistuttu luomaan inhimillisiä piirteitä riittävästi, jotta katsoja jaksaa kiinnostua ja ehkä jopa välittää heidän kohtaloistaan. Eräs ensimmäisen tuotantokauden keskeisimmistä hahmoista on asianajaja Tobias Beecher (Lee Tergesen), joka on tuomittu ajettuaan rattijuoppona kohtalokkain seuraamuksin. Beecher on tavallaan poikkeuksellinen hahmo vankilan asukkaiden joukossa, sillä hän ei ole muiden tavoin paatunut taparikollinen. Pahimman luokan rikollisten joukkoon joutuneena yhden erittäin pahan virheen tehnyt mies on muiden vankien rajun kiusanteon kohteena. Tämän seurauksena hän käy kauden edetessä läpi suuren muutoksen muutosprosessin hakiessaan sekä omaa identiteettiään että ystäviä selviytyäkseen vankilan rajussa ilmapiirissä.

 

Vankien ryhmittymien vahvoja ja säälimättömiä johtajia edustavat mm. muslimien hengellinen väkivaltaa vastustava, mutta vihaa lietsova Kareem Said (Eamonn Walker) ja arjalaisten johtaryhmään kuuluva Vernon Schillinger. Ryan O'Reily (Dean Winters) on viattoman oloinen nuori mies, jolla on kuitenkin takataskussaan temppu jos toinenkin. Italomafiosojen leirissä näkyvänä hahmona huseeraa äkkipikainen, mutta oikeudenmukainen Dino Ortolani (John Seda). Harold Perrineau Jr. toimii sarjassa eräänlaisena omatunnon äänenä, kertojana, joka laukoo vaihtelevalla menestyksellä filosofissynkisteleviä mietelauseita. Muutoin hänen pyörätuoliin siduttu hahmo Augustus Hill esiintyy sarjassa varsin säästeliäästi pysyen sivuhenkilönä. Eräs sarjan vahvimmista hahmoista on vankkarakenteinen ja lihaksikas Simon Adebisi (Adewale Akinnuoye-Agbaje), joka jo pelkällä perusolemuksellaan kykenee keräämään katsojan huomion jokaisessa kohtauksessaan esiintyessään. Eivätkä vankilan henkilökunnankaan edustajat jää sen huonommiksi, vaan hekin ovat monisärmäisen ristiriitaisia hahmoja omine henkilökohtaisine ongelmineen. Kaiken kaikkiaan Oz on kovaotteinen ja kylmähenkinen vankilakuvaus ympäristöstä, jossa mitä tahansa voi sattua koska tahansa eikä kukaan ole turvassa hetkeäkään.

 

Alla lyhyt kuvaus ensimmäisen tuotantokauden jaksoista.

 

Episodi 1: The Routine 55:53
Ensimmäinen jakso tutustuttaa katsojan vankilarutiineihin. Ajoneuvolla suoritettuun tappoon syyllistynyt entinen asianajaja Tobias Beecher saapuu Emerald Cityn kovaan ja armottoman väkivaltaiseen ilmapiiriin. Pian hän huomaa että pieni ihminen ei pärjää eri leireihin kuuluvien ryhmien taistelutantereella yksin, vaan hänen on löydettävä oma paikkansa miniyhteiskunnassa.

 

Episodi 2: Visits, Conjugal, and Otherwise 56:33
Beecher saa vieraan, hänen vaimonsa käy tervehtimässä vankilassa asustavaa miestään. Dino Ortolanin surma aloittaa varsinaisen murhakierteen.

 

Episodi 3: God's Chillin' 56:13
Murhien jälkeen vankilan ilmapiiri on hyvin kireä. Glynn ja McManus yrittävät parhaansa mukaan saada tilanteen hallintaan ja järjestävät neuvottelun eri vankijengien päälliköiden kesken rauhanneuvotteluja varten.

 

Episodi 4: Capitol P 56:03
Murhasta epäilty vanki joutuu toiimaan henkensä edestä itsepuolustukseksi ja kuolemantuomiota henkeen, ja vereen kannattava kuvernööri Devlin haluaa jänestä ensimmäisen teloitettavan.

 

Episodi 5: Straight Life 56:33
Vangit suljetaan selleihinsä jotta huumeiden salakuljetus saataisiin loppumaan. Mutta sekään ei riitä. Kaikesta huolimatta huumeet löytävät tiensä Emerald Cityyn, ja kaiken lisäksi hämärissä olosuhteissa tapahtuva kuolemantapaus järkyttää Emerald Cityn rutiineja pahemman kerran.

 

Episodi 6: To Your Health 56:32
Tobias Beecher alkaa sekoilemaan otettuaan yliannostuksen ja eri jengien pomoilla ilmenee terveydellisiä ongelmia, joista osa saattaa olla kilpailijoiden järjestämiä.

 

Episodi 7: Plan B 55:57
Vanhempansa surmannut George Groves hyökkää vartija Glynnin kimppuun kohtalokkain seurauksin. Vartijoiden harjoittaessa mielivaltaisen kovia otteita alkaa vankien mitta täyttyä, ja eri leirit alkavat solmia liittoja.

 

Episodi 8: A Game Of Checkers 56:28
Emerald City leimahtaa liekkeihin kun vartijoiden pahin painajainen toteutuu.

 

 

Kuva:


Kaikki ensimmäisen tuotantokauden jaksot ovat alkuperäisellä kuvasuhteella 1,33:1 kuten ne aikanaan esitettiin televisiossa. Kuvan laatu vaihtelee hieman jaksoittain, mutta on kaikissa jaksoissa varsin epäterävä koko ajan. Lähikuvissa on usein sangen laadukkaitakin otoksia, mutta laajemmat kuvat eivät juurikaan yksityiskohtien rikkauksilla juhli. Sarjan maailma on kuvattu varsin värittömäksi - kuten karuun vankilaympäristöön ja sarjan tunnelmaan sopii - mutta mukana olevat, enimmäkseen harmaasävytteiset värit toistuvat varsin luontevasti, eikä värien vuotamistakaan ole havaittavissa juuri lainkaan. Yleisesti kuva on koko ajan enemmän tai vähemmän rakeinen ja paikoitellen kovinkin suttuinen. Kontrastin tasot vaihtelevat paljon kohtauksesta toiseen ja vaikka musta näyttää enimmäkseen mustalta, ei pimeähköissä kohtauksissa välttämättä saa yksityiskohdista selvää. Kaiken kaikkiaan kuva on televisiosarjalle kohtuullista tasoa, muttei ansaitse mitään erityiskiitosta. Parempaa jälkeä on nähty vanhempienkin televisiosarjojen DVD-julkaisuissa. Näkyvä rakeisuus on osin selitettävissä sarjan kuvaustavasta, ei DVD-version siirtovirheistä.

 


Ääni:


Levyllä on kaksi valinnaista ääniraitaa: Dolby Digital 5.1 -miksaus ja 2.0 -stereoversio. Uudelleen miksattu 5.1 -raita ei eroa juuri lainkaan 2.0 -versiosta, ainoastaan muutamassa harvassa kohtauksessa on kuultavissa jotain takakanavissa, muuten suurin osa äänimaailmasta painottuu etukanaviin. Erityisesti puhe kuuluu luontevasti ja selkeästi, eikä ääniraidalla ole muutenkaan ylimääräisiä häiriötekijöitä, kuten kohinaa tai vastaavaa. Ääniraita on televisiosarjalle aivan kelvollinen, muttei tarjoa mitään ylimääräisiä säväyksiä tai tilatehosteita.

 

Levyllä ei ole lainkaan tekstityksiä, mitä voidaan pitää miinuksena. Onneksi dialogi on suhteellisen selkeää, mikä auttaa dialogin ymmärtämisessä. Mukana on ns. closed caption -tekstitys, mutta niistä ei ole mitään hyötyä, ellei käytössä ole sopivaa dekooderia (mitä ei Suomessa kovin monella ole). Itse tarkastin CC-tekstityksen tietokoneen DVD-soittimen avulla. Tekstitys oli varsin suurella fontilla ja suuraakkosin,  aivan kun tekstittäjä olettaisi kuulovammaisten olevan myös huononäköisiä. Lisäksi tekstitys on sijoitettu oikeaan tai vasempaan laitaan sen mukaan missä kohden kuvaruutua puhuja sijaitsee. Suurin ongelma on kuitenkin tekstien näkyvyydessä ainakin allekirjoittaneen HTPC-laitteistolla. Teksteissä näyttäisi olevan ohuet mustat reunat, mutta ne ovat niin olemattomat, ettei niistä ole mitään hyötyä ja useaan otteeseen tekstitys häipyy lukukelvottomaksi kirkkaan valkoisella taustalla. Onneksi tätä ei tapahdu kovin usein. Pahimmillaan muutama lause per episodi jää täysin kuullun varaan. Hankalaa kuulovammaisille.

 


Lisämateriaali:


Lisämateriaalia on mukana turhan vähän. Kahteen ensimmäiseen episodiin on kommenttiraitat, joilla sarjan luoja ja kirjoittaja Tom Fontana ja näyttelijä Lee Tergesen (Tobias Beecher) katselevat sarjaa yhdessä välillä keskustellen. Vaikka he välillä kertovatkin tiedon palasia, on selvää, ettei kommenttiraidan tekemistä ole otettu vakavissaan. He ovat ilman sen kummempia valmisteluja ottaneet mikrofonin ja alkaneet katsoa episodeja tyyliin puhutaan shown edetessä mitä mieleen sattuu juolahtamaan. Ja ajoittain ei herroilla olekaan mitään sanottavaa, joten he pitävät varsin pitkiä taukoja kommentoinnissaan. Muutenkin kommenttiraita informaatioarvoltaan on varsin kevyt, eikä näitä välttämättä jaksaisi kuunnella toista kertaa.

 

      
Poistettuja kohtauksia on kaikkiaan 11, joiden yhteen laskettu kesto on kahdeksan minuutin paikkeilla. Kaikkiin näihin löytyy valinnainen Tom Fontanan kommentointi. Suurin osa kohtauksista on hyvin lyhyitä, kolmea lukuun ottamatta alle minuutin mittaisia.

 

(Episodi 1) Post & O'Reilly 0.16
(Episodi 2) Schibetta & D'Angelo 1.05
(Episodi 3) Mukada, Schibetta & D'Angelo 2.38
(Episodi 3) Schibetta & D'Angelo 1.07
(Episodi 3) McManus & Glynn 0.14
(Episodi 3) Hill 0.18
(Episodi 4) McManus & Reimmondo 0.28
(Episodi 6) Alvarez & Groves 0.32
(Episodi 7) Glynn & Grimble 0.35
(Episodi 7) Glynn & Grimble 0.31
(Episodi 8) McManus & Dobbs 0.27

 


Featurette (3:30) on lyhyt esittelyvideo, mainosmateriaalia sisältäen sarjan tekijöiden lyhyitä haastattelupätkiä, ja joka toimii korkeintaan nopeana sarjan esittelynä, mutta mitään syvällisempää tietoa siltä on turha odottaa. Mukana on myös musiikkivideo (4:02) "Behind The Walls" / Kurupt & Nate Dogg ja erittäin lyhyitä sivun tai parin esittelyjä sarjan tekemiseen syyllistyneistä näyttelijöistä ja ohjaajista. Lisäksi jokaisesta jaksosta on lyhyet tähän mennessä tapahtunut, sekä tulossa ensi jaksossa pätkä erikseen menun kautta, tai haluttaessa nämä osiot voi sivuuttaa mikä on hyvä varsinkin jos katsoo jaksot yhteen putkeen.

 


Yhteenveto:


Oz on kovan luokan TV sarja vankilasta, jonka asukkaat elävät jatkuvassa hälytystilassa väkivallan, huumeiden ja homoseksuaalisuuden ollessa arkipäiväistä. Koko ensimmäinen tuotantokausi on pakattu yksiin kansiin. Oz ei aihepiirinsä vuoksi sovellu aivan kaikille, mutta kovaotteisen vankiladraaman ystäville sarjan katsastaminen paikallaan. DVD julkaisu ei valitettavasti laadullisesti yllä sarjan tasolle. Kuva ja ääni ovat vain siedettävää tasoa, eikä lisämateriaalikaan tarjoa paljoakaan lisäarvoa. Onneksi tässä tapauksessa sisältö pitkälti korvaa julkaisun teknisiä puutteita.
 
Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
3
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraita poistettuja kohtauksia Musiikkivideo Featurette
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016