Alkuperäinen nimi: 
The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
92
Paavo Pesusieni kuivalla maalla 3D
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/02/2015 - 00:00

Elokuva
Suuren meren pohjassa, Tangalan kaupungissa, asusteleva Paavo Pesusieni on katastrofi- ja tapaturma-altis merisieni, jonka päivät täyttyvät työstä Ravunkuori-ravintolassa ja useimmiten tahattomasta toheloinnista parhaan ystävänsä Patrikin kanssa. Mutta kun Ravunkuoren ykköstuotteen, rapupiirasten salainen resepti varastetaan ja koko Tangalaa uhkaa tuho, joutuu Paavo yhdistämään voimansa vihamiehensä Planktonin kanssa, ja jäljittämään konnuuden tehnyt paha merirosvo Purilaisparta (Antonio Banderas). Kaiken kohelluksen katalyyttiinä toimii mystinen kirja, jonka sivuille taltioidut tapahtumat tulevat tosiksi.

Varsinkin kotimaassaan Yhdysvalloissa jo vuodesta 1999 lasten ja miksei vanhempienkin tv-suosikiksi kasvaneen Paavo Pesusienen toinen pitkä teatterielokuva, Paavo Pesusieni kuivalla maalla, on surrealismiin taipuvainen, mutta ennen muuta pitelemättömän anarkistinen 3D-animaatio.

Epileptisen eläväiseksi leikattu, kaikkia mahdollisia tekniikoita piirretyistä stop-motion-animaatioon ja elävään kuvaan surutta yhdistelevä, visuaalisesti kekseliäs ja värikylläinen tykitys ei vaadi edes Paavon historian tuntemusta, sillä tuhatta ja sataa toinen toistaan hulluimpiin tilanteisiin kaahaava hullunmylly nappaa mukaansa logiikasta piittaamatta. Suurimmilta osin suoraa huutamista, kirkumista ja karkumista sisältävä dialogi on kaikessa älyttömyydessään rikasta ja hilpeää hetulointia, jonka osumatarkkuus kasvaa kiitettävän korkeaksi. Järjettömyydestään huolimatta, tai ehkä juuri siksi, sekopäinen seikkailu onnistuu olemaan paikoin myös kyljet reväyttävän hauska.

Ainoaa ihmishamoa esittävän Antonio Banderasin lisäksi originaalissa versiossa hahmojen ääninä ovat tutut henkilöt tv-sarjankin takaa, eli Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Clancy Brown, Rodger Bumpass ja Mr. Lawrence, ja samaa mallia hyödynnetään myös kotimaaksi puhutussa versiossa. Härmäläinen dubbiryhmä on miehitetty tuttuakin tutuimmilla äänitalenteilla. Kymmeniä, ellei jopa satoja jälkiäänityksiä hoitaneiden ammattilaisten ryhmää johtavat Antti Lj Pääkkönen (Paavo), Markus Bäckman (Plankton), Pasi Ruohonen (Patrik), Antti Pääkkönen (Jalmari), Aku Laitinen (Purilaisparta), Jenni Sivonen (Sanna), Ella Pyhältö (Kaarina) ja Rauno Ahonen (Johtaja Rapu) tekevät kaikki äänijänteet kovalle koetukselle laittaneissa rooleissaan kiitettävän hyvää, ja ennen kaikkea hauskaa työtä Juha Paanasen ohjauksessa. Bonuksena meiningissä mekkaloivat myös uudesta Putouksesta framille nousseet Antti Holma sekä riemastuttavana lokkilaumana Kari Ketonen, Ville Tiihonen, Joonas Nordman ja Heikki Paasonen.

Yhteenveto
Paavo Pesusieni kuivalla maalla on ensisijaisesti fanituote, omituisten otusten kerhon psykedeeliselle aaltopituudelle virittäytyneiden seuraajien kulttikuva, jonka maailma on hyvin, hyvin kaukana perinteisistä koko perheen elokuvista. Ensi kertaa Pesusieneen tutustuva voi kuitenkin pian huomata olevansa koukussa rapupiirasiin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016