Alkuperäinen nimi: 
From Paris with Love
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
94
From Paris with Love
Arto Lappalainen, To, 29/04/2010 - 00:00

Elokuva
Elämä hymyilee James Reecelle (Jonathan Rhys Meyers). Vastuullinen työkomennus Yhdysvaltain Ranskan suurlähetystössä neuvonantajana, asemapaikkana ikiromanttinen Pariisi ja rinnalla kaunis paikallinen tyttöystävä Caroline (Kasia Smutniak), jota James on aikeissa kosia. Jännitystä arkeen tuo matalan profiilin piilohomma CIA:n kenttäoperaattorina, vaikka toiveissa onkin päästä Bond-kaimansa kokoisiin saappaisiin ja mukaan isompiin kuvioihin. Yllättäen tilaisuus tositoimiin tarjoutuu, kun James saa tehtäväkseen toimia maahan saapuvan erikoisagentti Charlie Waxin (John Travolta) kontaktina ja apuna. Wax on alansa paras, mutta myös arvaamaton ja puolihullu tappokone, jonka työmetodeina ovat väkivalta ja valtavat riskit. Yhdessä heidän on määrä pysäyttää maailmanrauhaa uhkaavaa attentaattia suunnittelevien terroristien aikeet. 

Omimmasta lajityypistään ohjaajana jo eläköityneen, mutta tarinaniskijänä edelleen aktiivisen toimintaguru Luc Bessonin lempigenren suoraviivaisia vauhtiajoja jatkava From Paris with Love luukuttaa kaasu kaakossa ja kierrokset kovilla kuin elinkautisvanki autobaanalla. Aikaisemmin ainoastaan George P. Cosmatosin testamentiksi jääneen tusinajännärin Vallan varjossa (Shadow Conspiracy, 1997) kynäilleen Adi Hasakin käsikirjoitus on niin ikään yksinkertaisen premissin mukaisesti mutkat suoriksi oikova tykistökeskitys, johon mahtuu reippaasti rumaa rytinää ja mojovasti lunkia läppää, mutta myös yksi onnistunut yllätyskäänne. Kahdeksankymmenlukulaisena buddy-leffana se kantaa reilua b-leimaa ottamatta itseään turhan vakavasti, kun homma on vielä avoimesti rasistinen, reippaasti misogyyninen ja mahdollisimman moraaliton.

Samasta kynästä lähteneellä, tylyllä ja tehokkaalla vanhan koulukunnan toimintatykillä Taken (2008) yllättänyt kovapanostaja Pierre Morel virittää luottokuvaajansa Frédéric Thoravalin kanssa tyylikkkäältä näyttävän ja täyteläisesti rytmitetyn, kitkatta kulkevan luotijunan lastattuna tuntuvalla ruumissaldolla. Juttu ei jämähdä pelkkään räiskintään tarinan kustannuksella ja jännitteet kiristetään onnistuneesti kiihkeään finaaliin. Rakkauden pääkaupunki Pariisi on lokaationa pelkkä postikorttimainen kulissi, jonka pikkubulevardeista osataan kuitenkin ottaa tarvittaessa tehot irti. 

Painavissa draamarooleissa, etenkin Woody Allenin intohimotrillerissä Match Point (2005) ja kohutussa Tudors-sarjassa, vakuuttanut irkkuadonis Jonathan Rhys Meyers taipuu kivutta myös toiminnallisempaan osaan tiukkaan tulikasteeseen joutuvana bona fide-agenttina. Toistaiseksi catwalkeilta paremmin tunnettu puolalaiskaunotar Kasia Smutniak on oiva vastapari, jota ei unohdeta pelkäksi romanttiseksi virikkeeksi. Koko shown varastaa ultraretee John Travolta Upo:n arkkupakastintakin viileämpänä machona, joka on kuin Martin Riggsin tai John McClanen hullu veli. Sekasortoa kylvävä ja juustohampurilaisista diggaava ääriäijä onkin lähimpänä Travoltan comeback-roolia, Pulp Fictionin (1994) Vincent Vegaa. Muu sakki, varsinkin umpikliseiset roistot, tuntuvat löytyneen jostain Marseillelaisesta kyläteatterista, mutta kasvottomat vähemmistögangsterit uhrataan onneksi nopeasti tykinmuonaksi. 

Lähinnä television puolella krediittinsä hankkineen ja isompiin kuviohin vasta kung fu-seikkailu The Forbidden Kingdomin (2008) myötä ponnistaneen David Buckleyn yksinkertaisista, mutta toimivista palikoista kasattu rytinäbiitti istuu vauhdikkaaseen toimintapakettiin mainiosti, vaikka ei erityisen persoonallista jälkeä olekaan. Albumilta esille nousevat odotusta sykkivä Parking Lot, tunnelmallinen The Ring, sähköinen Room with a View, hektiseksi yltyvä Mirror of the Soul ja surumielinen Trigger Unhappy. Biisipuolella säväyttävät Billie Hollidayhin verratun jazzvirtuoosi Madeleine Peyrouxin herkkä chanson J'ai Deux Amours ja nimensä puolesta osuvasti From Russia with Loven (Salainen agentti 007 Istanbulissa, 1963) tunnarin ikimuistoisesti tulkinneen Matt Monron tonybennettmainen ikivihreä (They Long to Be) Close to You.

Yhteenveto
Kurkokarisma John Travolta heittäytyy aivan mahdottomaksi umpiluisessa ja nopeasti unohdettavassa, mutta äijäenergiaa stimuloivassa ruutibakkanaalissa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016