Alkuperäinen nimi: 
Parker
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
118
Parker
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/02/2013 - 00:00

Elokuva
Omaa kunniakoodistoaan aina seuraava ammattirikollinen Parker (Jason Statham) saa pahasti siipiinsä, kun viimeiselle keikalle kiinnitetyt apumiehet, inhan Melanderin (Michael Chiklis) johdolla, vetävät välistä ja jättävät herran henkihieverissä joen penkkaan. Haavansa nuoltuaan Parker painuu petturiporukan perässä Miamiin, missä välienselvittelyyn sekaantuu tahtomattaan myös kovissa veloissa kituva kiinteistövälittäjä Leslie Rodgers (Jennifer Lopez).

Venkuloista veijariromaaneistaan kuuluisa Donald E. Westlake tuotti myös tummempaa tekstiä salanimellä Richard Stark, jonka turvin syntyi muun muassa tiukka ja armoton rikosromaani The Hunter, joka sai kaksikin elokuvasovitusta, Tappajan jäljet (Point Blank, 1967) ja Payback - tilinteko (1999). Saman pseudonyymin takaa tulee myös Parker, Paybackin koston riivaaman Porterin hengenheimolainen, jonka on valkokankaalle Starkin romaanista Flash Fire sovittanut John J. McLaughlin.

Pitkän linjan ammattilaisen ja ihan laatuohjaajaksikin miellettävän Taylor Hackfordin Parker kulkee tarinavetoisena mukavalla sykkeellä. J. Michael Muron kekseliäs kuvaus löytää lokaatioista runsaasti detaljeja ja varsinkin finaalin tapahtumapaikasta, Miamista, luodaan varsin omaperäinen kuva. Rennonoloista kerrontaa ja odottamattomia käänteitä höystellään toimintaelokuvien standardien mukaan tasaisin väliajoin verisillä tappelujaksoilla, mutta kokonaisuus pysyy passelin viileänä osaavien kuskien toimesta.

Kuin urakalla elokuvia tekevästä Jason Stathamista löytyy roolin vaatimaa kylmää karismaa, ja raamikas karhu vakuuttaakin paljon paremmin kuin monet muut action-orientoituneet kollegansa. Jennifer Lopez lienee kiinnitetty rooliinsa ainoastaan tuomaan mainosarvoa ja (mies)katsojia, sillä Leslien hahmon olisi periaatteessa voinut näytellä aivan kuka tahansa. Paremmin esiin nousevatkin tämän äitiä esittävä Patti Lupone ja Parkerin elämänkumppania Clairea näyttelevä Emma Booth. Shield - Lain varjolla -sarjasta ikuisesti muistettava Michael Chiklis murisee ja uhkaa tuttuun tyyliinsä ja Nick Nolte piipahtaa pienessä sivuosassa Clairen isänä, joka sattuu olemaan myös yksi Parkerin työnantajista.

Yhteenveto
Rouheasti rullaava rikosjännäri pysyy kurssissaan loppuun asti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016