Perhe - August: Osage County
Jussi U. Pellonpää, Ti, 25/02/2014 - 00:00

Elokuva
On kuuma ja painostava syyskuu Oklahoman Osage Countyssa. Kun Westonin perheen pää, alkoholisoitunut runoilija Beverly (Sam Sheppard) katoaa, perheen suusyövästä kärsivä hermoraunio matriarkka Violet (Meryl Streep) kutsuu lähipiirinsä koolle. Kun poliisi lopulta tuo tiedon isäukon kohtalosta, pitkään kytenyt vihanpito suvun jäsenten välillä räjähtää täyteen liekkiinsä.

Palkitun näytelmäkirjailijan Tracy Lettsin provosoivat tekstit ovat valkokangassovituksina (William Friedkinin Bug (2006) ja Killer Joe (2011)) herättäneet niin ihailua kuin vihailuakin, mutta uusin, Perhe - August: Osage County, luottaa toisenlaiseen lähestymistapaan kuin Manaaja-Friedkinin rajut rykäisyt.

Lettsin Pulitzer-palkittu Perhe - August: Osage County on saanut ohjaajakseen tv:n toiminnallisten draamojen (Hädän hetkellä (1999-2005), West Wing (1999-2006), Teho-osasto (1994-2004) sekä Southland (2009-2013)) parissa touhunneen monipuolisen tuottaja/ohjaaja John Wellsin. Wellsin uskollinen filmatisointi ei suuremmin edes yritä kätkeä kappaleen vahvaa teatterimaisuutta, fokuksen pysyessä kitkerässä dialogissa ja sitä suustaan sylkevissä ihmisissä.

Lettsin teksti heiluttaa paitsi sanan säilää, sivaltaa sähköpiiskana syvältä ja viiltää parhaimmillaan kuin partaveitsi. Kovalla volyymillä tai pahaenteisesti kuiskaten käsitellään niin alkoholi- kuin huumeaddiktioita, petollisuutta ja insestiä, samalla kun mittavan henkilögallerian persoonat törmäävät ruhjoen yhteen. Lettsin kirurgisen tarkassa arpikudosten auki repimisessä on ajoittain samankaltaista katharsista kuin Roman Polanskin Garnagessa (2011), jossa Christopher Waltzin ja Kate Winslettin sekä John C. Reillyn ja Jodie Fosterin,taidokkaasti näyttelemät pariskunnat keskustelivat viskilestin tukemana jälkikasvujensa tulevaisuudesta isoin kirjaimin ja kovaan ääneen.

Perhe - August: Osage County kosiskelee katsojia taidokkaan tekstin lisäksi myös komealla miehityksellään, johon kuuluvat Sheppardin ja Streepin lisäksi Abigail Breslin, Chris Cooper, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis, Margo Martindale, Ewan McGregor, Dermot Mulroney, Julianne Nicholson, Julia Roberts ja Misty Upham.

Yhdestäkään roolityöstä ei löydy pahaa sanottavaa, mutta eniten esiin nousevat niin Golden Globe- kuin Oscar-ehdokkuudetkin rooleistaan saaneet Meryl Streep ja Julia Roberts, joiden väkivaltaiseksi menevä äiti-tytär-suhde toimii katalyyttinä muidenkin läsnäolijoiden irtiotoille ja tunnustuksille. Yhtä lailla mieleenpainuvat roolityöt tekevät Benedict Cumberbatch Violetin siskon Mattie Faen (erinomainen Margo Martindale) ykstotisena poikana pikku-Charliena sekä Misty Upham houreiseksi menevää hulluutta ulkopuolelta katselevana kodinhoitaja Johnnana.

Yhteenveto
Huikean hienot näyttelijäsuoritukset pitävät Wellsin sapekkaan sadatuksen voiton puolella. Kaiken raivoamisen, paljastusten ja kyyneleiden jälkeen katsojan olo on yhtä naatti kuin myrkyn sisältään valkokankaalla sylkeneillä henkilöillä, puhtaaksi piesty.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016