Alkuperäinen nimi: 
Life of Pi
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
127
Piin elämä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/12/2012 - 00:00

Elokuva
Juuri elämänsä ensirakkauden kokenut Pi (Suraj Sharma) on kuusitoistavuotias, kun perheen persoonallisista päätöksistään tunnettu omaperäinen isä, Santosh (Adil Hussain), päättää muuttaa koko konkkaronkan sekä perheen Intiassa omistaman eläintarhan Kanadaan. Japanilaisella rahtialuksella matkaava Patelin perhe joutuu kuitenkin myrskyn kouriin, ja aluksen upottua Pi huomaa olevansa yksin pelastusveneessä, seuraanaan ainoastaan loukkaantunut seepra, poikastaan kaipaava orangutangi, kiukkuinen hyeena ja perheen eläintarhan pelottavin asukki, Bengalin tiikeri nimeltään Richard Parker. Alkaa luonnonlakien määräämä järjestys ja huima matka kohti pelastusta, jonka aikana Pin ja Richard Parkerin välille kasvaa, ei ehkä aivan ystävyys, mutta ymmärrys ravintoketjusta kuitenkin.

Kiitellyn ja useasti palkitun ohjaajan Ang Leen Piin elämä on valloittava fantasia ja huikean monitasoinen seikkailukertomus. Useassa aikatasossa sujuvasti liikkuvan kertomuksen protagonistina toimii nykyhetkessä aikuinen Pi (Irfan Khan), kertoen uskomatonta tarinaansa journalistille (Rafe Spall), joka huomaa yhtäläisyyksiä vakuutusyhtiön varsin erilaiseen raporttiin haverista. Ajatuksekkaan ja mielikuvitusta kiehtovan elokuvan pohjimmaisena pointtina on se, miten kertomus, oli se sitten miten traaginen tai kaunis tahansa, kerrotaan.

Yann Martelin vuonna 2001 julkaisemaan saman nimiseen menestysromaaniin perustuvasta käsikirjoituksesta vastaava David Magee (Finding Neverland - Tarinan lähteillä, 2004) on Leen tavoin tehnyt erinomaista työtä, löytäen Martelin kertomukseen juuri oikean nuotin ja sävellajin, ja saman tempun tekee myös elokuvan kauniin scoren luonut Mychael Danna. Myös kolmannen ulottuvuuden käytössä Lee on ymmärtänyt olennaisen ja loihtii valkokankaalle yhden kauneimmista visioista, mitä 3D:nä on nykybuumin aikaan nähty.

Piin elämän uskomattoman eläväisen visuaalisuuden takana on chileläissyntyinen kuvaaja Claudio Miranda (Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008), Tron: Perintö (2010)), jonka kameratyöskentely yhdistettynä Tim Squyresin taidokkaaseen editointiin ja Bill Westenhoferin Rhythm & Hues Studioiden luomiin visuaalisiin tehosteisiin (digitaalisesti synnytetty Richard Parker-tiikeri on fotorealistisuudessaan uskomattoman aito ilmestys) saavat aikaan pysyvän muistijäljen haltioituneen katsojan sydämeen.

Yli 3000 tuhannen koekuvatun hakijan joukosta lopulta Piiksi valittu 17-vuotias tulokas Suraj Sharma tekee yksinkertaisen loistavaa työtä raskaassa ja yksinäisessä roolissaan, eikä puheet Oscar-ehdokkuudesta ole ollenkaan tuulesta temmattuja. Bollywood-tähti Tabu on erinomainen Piin äitinä ja vissiin sokkona roolejaan nykyään arpova Gerard Depardieu palauttaa uskoa itseensä viimeisimmän Asterix -nöyryytyksen jälkeen haaksirikkolaivan töykeänä kokkina.

Yhteenveto
Sydämellisen hauska ja raastavan traaginen fantasia, jonka juuret ovat syvällä ihmisyydessä. Valaa uskoa ja toivoa siihen, että vielä tulevaisuudessakin elokuvantekijöiden visuaaliset intressit kohtaisivat käsikirjoituksen tarkoituksen yhtä kauniisti kuin Piin elämässä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016