Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
Pionér
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
106
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Pioneer - sukellus meren syvyyksiin
Jussi U. Pellonpää, To, 10/10/2013 - 00:00

Elokuva

Eletään 1980-lukua ja Pohjanmerestä löydetyille öljyesiintymille etsitään kuumeisesti keinoa saada se mantereelle. Yhteistyössä amerikkalaisen Deep Sea Diving-yhtiön kanssa Norjan valtio päättää tuoda mustan kullan maihin 500 metrin syvyydessä kulkevaa putkea pitkin, mutta sen rakentaminen on hengenvaarallista puuhaa, kuten Jensenin sukeltajaveljekset Petter (Aksel Hennie) ja Knut (André Eriksen) saavat pian omakohtaisesti kokea. Traagisen onnettomuuden jälkeen totuutta etsivä Petter saa huomata joutuneensa keskelle salaliittoa, joka laittaa miehen paineensietokyvyn aivan uudenlaiselle koetukselle.

Loistavalla vainoharhatrillerillä Insomnia (1997) maailmanmaineeseen nousseen ohjaajan Erik Skjoldbjærgin Pioneer - sukellus meren syvyyksiin on vaietuista tositapahtumista inspiraationsa hakeva tiukka ja asiallinen jännäri. Äärimmilleen kiristyvä jännitys luodaan yksinkertaisin keinoin ilman turhia kommervenkkejä ja varsinkin sukelluskohtauksissaan Pioneer on ehdottomasti kansainvälistä tasoa. Vedenalaisten kohtausten realistiseen taltiointiin on ottanut osaa myös suomalainen MRP Productions, jonka toinen omistaja, Marko Röhr, tunnetaan myös intohimoisena sukeltajana.

Nikolas Frobeniuksen, Hans Gunnarssonin, Cathinka Nicolaysenin, Kathrine Valenin ja Skjoldbjærgin käsikirjoitus tuo päivänvaloon pohjattoman ahneuden ja kilpailun rikkauksista, jonka läpivalaisussa ei anneta puhtaita papereita kotimaa Norjankaan keplotteluille öljyvarantojen hyödyntämisessä ilman ulkopuolisia jakajia. Todellisuudessa jättihankkeen taustalla käytettyjen keinojen jälkipuintia käydään vieläkin Euroopan ihmisoikeusistuimessa sukeltajien vaatiessa Norjan valtiolta korvauksia kärsimyksistään.

Kotimaassaan huippusuosittu Aksel Hennie, erinomaisen Headhuntersin (2011) ehdoton tähti, tekee vakuuttavan antaumuksellisen roolityön sitkeänä suklarina, jolle totuuden etsintä muodostuu vaaralliseksi pakkomielteeksi. Kansainvälisyyttä kuviin tuovat jenkkiyhtiön palkkalistoilla nähtävät Stephen Lang, Wes Bentley ja Jonathan LaPaglia.

Yhteenveto

Ruotsin lailla myös toisessa länsinaapurissamme osataan hyvien jännityselokuvien teko kadehdittavan hyvin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016