Alkuperäinen nimi: 
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
150
Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu
Markus Laitinen, Su, 16/07/2006 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2003 ilmestynyt Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous oli yllätyshitti. Disneyn huvipuiston laitteen pohjalta tehty merirosvoelokuva kuulosti lähinnä vitsiltä, vaikka tuottajana häärikin suuren luokan spektaakkelien tehtailija Jerry Bruckheimer. Mustan helmen kirous voitti kuitenkin niin yleisön kuin kriitikotkin puolelleen. Se oli menevä seikkailuelokuva, joka ei ottanut itseään turhan vakavasti. Yksi osasyy menestykseen oli myös ehdottomasti elokuvan mieleenpainuvin hahmo, Jack Sparrow, jota Johnny Depp esitti Oscar-ehdokkuuden arvoisesti. Mustan helmen kirouksen menestyksen jälkeen ei ollut mikään ihme, että jatko-osia alettiin tehtailemaan. Jatko-osat kuvattiinkin yhtä aikaa ja nyt toinen osa on saapunut teattereihin.

Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu alkaa tilanteesta, jossa ensimmäisen osan rakastavaiset William Turner (Orlando Bloom) ja Elizabeth Swann (Keira Knightley) ovat menossa naimisiin. Häät kuitenkin keskeytyvät ennen kuin ehtivät alkaakaan, kun ikävän oloinen Lordi Cutler Becket (Tom Hollander) vaatii Williä ja Elizabethia pidätettäviksi ja hirtettäviksi merirosvon avustamisesta. Will saa kuitenkin mahdollisuuden armahdukseen, jos hän etsii käsiinsä Jack Sparrow’n ja tuo tältä erään tärkeän tavaran Lordi Becketille. Tämä tavara ja siihen liittyvät löydökset johtavat myös pahamaineisen Davy Jonesin (Bill Nighy) luo. Jack Sparrow’lla on velka maksettavanaan tälle merten pohjasta nousseelle kapteenille, ja sitä Jones on myös tullut noutamaan. Tässä vaiheessa alkavat tapahtumat, joiden aikana ensimmäisen osan tunteminen on suotavaa. Hahmot nimittäin esitellään nopeasti ja Sparrowkin hyppää ruutuun kuin tunnettu rock-tähti konsanaan.

Jos ensimmäinen osa oli fantasiaraameissaan aluksi näennäisen realistinen, on tämä seikka unohdettu jatko-osaa tehdessä kokonaan. Hieman liian vakavasti alkava elokuva löytää pienen hakemisen jälkeen oman juttunsa. Sitten alkaakin sellainen slapstick-ilottelu ja farssi, että jotain muuta kuin kesäelokuvaa hakemaan tullut kauhistuu. Suurin osa älyttömyyksistä sattuu luonnollisesti enemmän ruutuaikaa saaneelle Sparrow’lle, joka alkaa eleineen lähentelemään jo piirroshahmoa. Muutkin pääsevät kyllä mukaan kohellukseen toimintakohtauksissa, jotka näyttävätkin upeilta. Mielikuvitus on todella päästetty valloilleen ja kaikki liikkuva on otettu mukaan keskelle taistoja. Ohjaaja Gore Verbinski pitää kuitenkin ohjat käsissään tiukoissakin paikoissa ja tapahtumat pysyvät selkeinä. Vaikka kamera pyörii ja hahmot menevät vauhdilla mukana, niin useimmiten kohtauksista saa myös selvää. Asia, joka ei nykyään ole itsestäänselvyys.

Toiminnassa piilee kuitenkin myös elokuvan heikkous. Sitä on nimittäin liikaa. Jo ensimmäinen osa oli hieman pitkitetty, ja jatko-osassa mennään vielä pidemmälle elokuvan keston rullatessa noin kahteen ja puoleen tuntiin. Tästä olisi voinut rohkeasti leikata ainakin puolisen tuntia pois. Nyt loppua kohden alkaa tuntua, että kaikki on jo nähty, kun jälleen kerran syöksytään massiivisiin taisteluihin erinäisiä otuksia vastaan. Alussa oleva paikkojen esittelykin on hyvin hajanainen eikä lopulta tarinan kannalta kovin oleellinen. Sieltä olisikin voinut jättää toimintaa ja sekoilua pois, vaikka se viihdyttävää onkin. Tällaisenaan kevyt tarina ei kestä koko elokuvan pituutta.

Hahmot toimivat, kuten ensimmäisessä osassakin. Deppin erinomaisesti vetämä Jack Sparrow on tällä kertaa ruorissa, mutta myös muille hahmoille annetaan aikaa. Bill Nighy on erityisen hyvä Davy Jonesin roolissa ja tekeekin hyytävän suorituksen lonkeronaamaisena merten valtiaana. Keira Knightleyn ja Orlando Bloomin hahmot eivät ole kokeneet suurempia muutoksia, ja tälläkin kertaa he saavat lähinnä vahvistaa Deppin hauskuutta. Sivuosissa on monia hyviä hahmoja, joista mainittakoon ainakin Naomie Harrisin esittämä voodoopapitar Tia Dalma.

Yhteenveto
Kuolleen miehen kirstu
on pääosin juuri sellainen kuin kesäelokuvan pitääkin olla. Siinä on suurta seikkailua, paljon huumoria ja toimintaa sekä upeita tehosteita. Mitään muuta ei kannata odottaakaan. Jos ensi vuonna tuleva kolmas osa pitää seikkailun tasoa yllä, on tässä mahdollisesti 2000-luvun oma Indiana Jones.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016