Alkuperäinen nimi: 
Wreck-It Ralph
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
108
Räyhä-Ralf
Jussi U. Pellonpää, To, 14/02/2013 - 00:00

Elokuva
Fix-It-Felix-Jr. -pelin pahis, ainoastaan tuhoa ja hävitystä aikaan saava Räyhä-Ralf (John C. Reilly) kärsii pahasta identiteettikriisistä ja käy terapiassa muiden vain ilkeiksi luotujen hahmojen kanssa. Jatkuva pataan saaminen pelin sankarilta, Felixiltä (Jack McBrayer), ja ainainen mitalitta jääminen eskaloituu lopulta siihen pisteeseen, että Ralf lähtee omasta maailmastaan pelihallin muihin peleihin ja tulee vahingossa päästäneeksi vapaaksi vihollisen, joka vaarantaa kaikkien videopelien ja koko hallin tulevaisuuden.

Rich Mooren Räyhä-Ralf on nostalginen kunninaosoitus vanhoille pelihalleille ja videopeleille, sekä varsinkin niiden klassisille hahmoille, samalla kun se analysoi hillittömän hauskasti pahana olemisen painolastia. Disney -animaatioiden perinteiset tuotantoarvot ovat kunniassaan, ja Räyhä-Ralf onkin teknisesti erinomaisen eläväinen, samalla kun se kumartaa kauniisti menneiden aikojen pelihahmoille. Käsikirjoitus tulvii oivia osumia ja hilpeitä heittoja monista klassista peleistä kuten Super Mario Bros, Pac-Man ja Sonic, joiden kanssa ainakin ennen vuotta 1980 syntyneet ovat viettäneet hävettävän paljon aikaa.

Videopeleistä on vuosien varrella tehy vaihtelevalla menestyksellä paljon elokuvia, mutta Räyhä-Ralf on siitä poikkeuksellinen, että se on yhtä aikaa elokuva, sekä peli, tai itse asiassa monta peliä, jonka etenemistä katsoja seuraa kuin ohjain omassa kädessä. Retroviihdettä parhaimmillaan.

Originaalissa Ralfina kuullaan erinomaisen ääni-ilmeikästä John C. Reillya, jonka sympaattinen ja nallemaisen karhea höpötys varastaa shown suvereenisti. Reillyn tukena on toki muitakin homman hienosti haltuun ottavia talentteja: 30 Rockista tuttu Jack McBrayer on aidosti mukava Felix, mainiot komediennet Sarah Silverman letkeästi lässyttävä kilpa-ajaja Nelli ja Jane Lynch kovaotteinen toimintahahmo kersantti Calhoun sekä Alan Tudyk kiero Karkkikunkku, tapahtumille tärkeän Sugar Rush -ajopelin valtias. Pelihallin omistajan, herra Litwakin, äänenä toimii Pulmusten Alina ikuisesti muistettava Ed O`Neill.

Suomeksi dubatussa versiossa kuullaan valkokankailta ja tv:stä tuttuja tyyppejä, kun ääneen pääsevät Niko Saarela (Ralf), Riku Nieminen (Felix), Iina Kuustonen (Nelli), Elina Knihtilä (Calhoun) ja Jarkko Tamminen (Karkkikunkku).

Yhteenveto
Taitavasti näyttävän vauhdikasta 3D-toimintaa ja hilpeän nostalgista kerrontaa sympaattisesti yhdistelevä Räyhä-Ralf on riemastuttavan omaperäinen huippuanimaatio joka tarjoilee vanhalle ja uudelle videopelisukupolvelle mielikuvituksellisen mahtimatkan. Koko perheen elokuva, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016