Alkuperäinen nimi: 
Amour
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
125
Rakkaus
Jussi U. Pellonpää, To, 28/02/2013 - 00:00

Elokuva
Georges (Jean-Louis Trintignant) ja Anne (Emmanuelle Riva) Laurent ovat iäkäs pariskunta, joiden elämän ehtoon täyttää kulttuuri. Konsertit ja taidenäyttelyt muuttuvat kuitenkin pohjattomaksi suruksi, kun Anne saa vakavan kohtauksen ja halvaantuu pysyvästi. Georges ei voi muuta kuin seurata vaimonsa hidasta matkaa kohti pimeyttä ja omaishoitajana yrittää kaikin keinoin helpottaa rakkansa suurta tuskaa. Kun rappeuttava sairaus kasvaa lopulta muuriksi kahden ihmisen välille, Georgesin on tehtävä se äärimmäinen ratkaisu, jonka eteen jokainen meistä voi joskus joutua.

Rankkoja aiheita elokuvissaan käsitelleen Michael Hanekenin, niin Cannesissa kuin Oscarillakin palkittu Rakkaus on pysäyttävän voimakas kuvaus elämän hiipumisesta ja vääjäämättä saapuvasta lopusta, jonka tullessa joudutaan pohtimaan sitä ainoaa arvokasta tapaa lähteä. Rakkaus ei tuputa vastauksia tai alleviivaa arvojaan, vaan antaa katsojan itse punnita loppuratkaisun oikeellisuuden, joka on tunteella ajateltuna äärimmäisen helppo kuitenkin ymmärtää. Rakkaus ei ole helppo elokuva ja sen esittämät ratkaisut saavat mielen myllertämään. Haneke ei myöskään provosoi tunnetiloja, ei väännä kyyneleitä eikä pakahduta paatoksella, vaan antaa kertomuksen edetä omaan tahtiinsa jättäen katsojalle tarpeeksi aikaa sisäistää muutokset päähenkilöiden elämässä.

Hanekenin äärirauhallinen tyyli ja kuvaaja Darius Khondjin staattisen pitkät otokset antavat tilaa yksinkertaisen loistaville näyttelijöille, jotka tulkitsevat raskaat roolinsa suoraan sydämeen sattuvalla intensiteetillä. Valovoimaiset veteraanit Jean-Louis Trintignant ja Emmanuelle Riva ovat huippuhallitun kokonaisuuden täydelliset katalyytit. Trintignantin syvästi tunteva roolityö esittää aidosti sen pysähtyneisyyden olotilan, jonka puolison vakava sairastuminen väistämättä saa aikaan, kun taas Oscar-ehdokkaanakin työstään ollut Riva esittää musertavan vahvan muodonmuutoksen pirteästä ikäihmisestä hirvittävän taudin runtelemaksi eläväksi ruumiiksi fyysisestikin vaikuttavalla tavalla.

Yhteenveto
Äärimmäisen vaikuttava ja traagisesta aiheestaan huolimatta koskettavan kaunis elokuva vie katsojan syvimpien tunnetilojen äärelle, sinne, missä se todellinen rakkaus lopulta mitataan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016