Alkuperäinen nimi: 
Rio
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
98
Rio
Jussi U. Pellonpää, La, 16/04/2011 - 00:00

Elokuva
Blu (Jesse Eisenberg) on eloonsa tyytyväinen siniara, joka ei ole koskaan oppinut lentämään, mutta väliäkös sillä, kun arki on auvoista omistajan ja samalla linnun parhaan ystävän Lindan (Leslie Mann) hellässä huomassa.
Lunki ja leppoisa elo kuitenkin järkkyy, kun paikalle pyyhältää ornitologi Tulio (Rodrigo Santoro), joka kertoo, että Blu on lajinsa viimeinen uros. Viimeinen naaraspuolinen vastine löytyy kaukaa Brasiliasta, jonne parivaljakko lähtee lumisesta Moose Laken kotikaupungistaan Minnesotasta tarkoituksenaan turvata Blun lajin jatkuminen.
Rioon tullaan tietenkin juuri parahiksi karnevaaleille, ja Blu tutustutetaan Jeweliin (Anne Hathaway), vapaudesta haaveilevaan lajitoveriinsa, jonka kanssa aika ei todellakaan ehdi käydä pitkäksi. Kuin taikaiskusta toisiinsa kahlehditut linnut ovatkin harvinaisten eläinten salakuljetukseen erikoistuneiden konnien ja näiden inhottavimman hanslankarin, omilleen sulkansa kääntäneen Nigel-kakadun, takaa-ajamina ja ennen kuin Blu ehti samba sanoa, sen on henkensä pitimiksi opittava käyttämään paitsi terävää nokkaansa, myös siipiään.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa Ice Age -sarjan luoneen Blue Sky Studioiden uudessa värikylläisessä 3D -animaatiossa Rio. Ohjaaja Carlos Saldanha on ottanut elämäntehtäväkseen täyttää valkokangas huimilla lentokohtauksilla ja hehkuvilla detaljeilla maailmankuulun orkesterinjohtaja Sérgio Mendesin sovittamien latinorytmien tahdittaessa tanssin lailla eteenpäin keinuvaa elokuvaa.

Tapahtumien taustalla sykkii ne kaikista komeimmat karnevaalit, joita itsekin kaikkien aikojen jalkapallomaasta kotoisin oleva ohjaaja Saldanha kuvittaa henkeäsalpaavalla pieteetillä. Toinen tärkeä seikka Riossa on se, että tällä kertaa myös ihmishahmoihin on syvennytty antamalla näille persoonaa ja karaktääriä. Don Rhymerin opettavainen käsikirjoitus heiluttaa värikästä lippua luonnonsuojelun, ystävyyden ja omien pelkojen voittamisen puolesta fiksusti, ilman päälle liimattua saarnaamista.

Viimeksi upeassa The Social Network -elokuvassa vakuuttanut Jesse Eisenberg sopii myös kärkkään ja hetuloissaan sarkastisen Blun ääneksi mainiosti, samoin kuin omapäiselle Jewelille äänensä antava Anne Hathaway. Sivurooleistakin löytyy hubaa ja särmää: Jamie Foxx on kanarianlintu Nico, musikantti Will i Am tämän pulska kaveri Pedro, rääväsuu Chris Morgan bulldoggi Louis sekä Jemaine Clement myrkyllisen ilkeä Nigel. Suomeksi dubatussa versiossa Rion sekalaiselle seurakunnalle äänenesä antavat mm. Antti Lang (Blu), Kiti Kokkonen (Jewel), Raili Raitala (Linda), Jasper Pääkkönen (Tulio), Ville Tiihonen (Nigel) sekä Fintelligens-veijarit Elastinen (Nico) ja Iso H (Pedro).

Yhteenveto
Koko perheelle yhteistä laatuaikaa tarjoava Rio on harvinaista karkkia silmille ja korville, todellinen hyväntuulenleffa, jonka seurassa viihtyy taatusti muutamaankin kertaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016