Rush
Jussi U. Pellonpää, La, 14/09/2013 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1976 ja kilpailu autourheilun kuninkuusluokan Formula ykkösten maailmanmestaruudesta käy kuumana. Toistensa täydelliset vastakohdat, huikentelevainen rämäpää ja bilehile James Hunt (Chris Hemsworth) ja äärianalyyttinen vakavikko Niki Lauda (Daniel Brühl), käyvät kisaa osakilpailutaisto kerrallaan. Traagisten tapausten täyttämä kausi ratkaistaan dramaattisesti viimeisessä osakilpailussa Japanissa.

Ron Howardin tositapahtumiin perustuva eeppinen F1-kuvaus Rush menee suoraan moottoriurheiluelokuvien paalulle. Vaikka ympyrää ajavista isopalkkaisista miehistä ei piittaisi sentinkään vertaa, Rush imaisee mukaansa moottorit ärjyen vangitessaan kisojen kiihkeän tunnelman ja aidon ajankuvan häikäisevän hienosti.

Peter Morganin psykologisesti virittäytynyt käsikirjoitus keskittyy viisaasti toistensa peilikuvina nähtäviin päähenkilöihin ja heidän edustamaansa outoon maailmaansa. Vaikka nykyäänkin F1 on vaarallista urheilua, liki 40 vuotta sitten kuolema oli läsnä aina ja kaikkialla. Morganin tarkka käsikirjoitus analysoi kilpailuviettiä ajatuksella ja nostaa keskiöön miehet, jotka vaarantavat elämänsä ainoastaan kunnian tähden.

Teknisesti Rush on upeaa katsottavaa. Diginero Anthony Dod Mantlen kameratyöskentely näyttää kisojen kiihkeän tunnelman kaikista mahdollisista kuvakulmista, loistavasti rakennetun äänimaailman ja Daniel P. Hanleyn ja Mike Hillin laserin tarkka editointi tekevät kokemuksesta huikean realistisen.

Chris Hemsworth ja Daniel Brühl tekevät päärooleissa loistavaa työtä. Vaikka sympatiat kerää Hemsworthin rakastettavan renttumainen lurjus James Hunt, jota Kimi Räikkönenkin pitää esikuvanaan, Brühlin huikean hienosti tulkitsema Niki Lauda on lopulta se, josta elokuva tullaan tulevaisuudessa muistamaan.

Yhteenveto
Yksi genrensä parhaista esityksistä. Rush ajaa ruutulipulle voittajana.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016