Alkuperäinen nimi: 
Sammy's avonturen: De geheime doorgang
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
86
Sammyn suuri seikkailu 3D
Jussi U. Pellonpää, Ke, 01/12/2010 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1959 heti kuoriutumisensa jälkeen vihreä kilpikonna Sammy (Yuri Lowenthal) tapaa elämänsä rakkauden, kovasta kuorestaan huolimatta ihanan pehmoisen Shellyn (Isabelle Fuhrman), mutta herkkä hetki katkeaa lokkien kirkunaan. Päättäväinen kilppari päättää kuitenkin etsiä elämänsä rakkauden ja aloittaa hurjan matkan läpi maailman valtamerien joutuen samalla monenmoisiin seikkailuihin. Lajitoveri ja paras kaveri Ray (Anthony Anderson) löytyy matkan varrelta, ja yhdessä kaksikko kohtaa paitsi muita meren eläviä valaista haihin ja piraijoista kotkiin, myös ihmisen ja tämän jättämät jäljet luontoon ja valtameriin. Mutta tokihan mukaviakin ihmisiä matkan varrelta löytyy, varsinkin eri ympäristöjärjestöjen kivat aktivistit ja tutkijat. Pitkän reissun aikana Shellykin löytyy, mutta onnea varjostavat aina myös vastoinkäymiset, kunnes vihdoin koittaa paluu ja jälleennäkemisen riemu syntymärannalla.

Ben Stassenin pastellinsävyinen ja kiltti animaatio Sammyn suuri seikkailu on varsinainen asiaelokuva, sillä sen kaikkiin käänteisiin on upotettu oivia opetuksia ja päivänpolttavia pointteja. Punaisena lankana kulkee suuri luonnonsuojelullinen sanoma, jonka tuotannossa luulisi olleen mukana kaikki mahdolliset vähänkin vihertävät tahot aina Greenpeacesta lähtien. Ekologiset tietoiskut piilotellaan pikkuisen jänskänkin selviytymisseikkailun käänteisiin, mutta aavistuksenkin aikuisempaa katsojaa moinen alleviivailu alkaa matkan varrella jo hiukan tympäistä. Osoittelevimmillaan Sammyn suuri seikkailu on varsinkin ilmaston lämpenemistä, edesvastuuntonta saastuttamista ja valaanpyyntiä kritisoivissa kohtauksissa, eikä se unohda hetkeksikään paukuttaa muitakaan tärkeinä pitämiään asiota, joista todistaa päälleliimattuimpiin kuuluu Sammyn kilpeen maalattu rauhan merkki.

Pahimmillaan Sammyn retki tuokin mieleen alakoulussa pakkosyötetyt evankelisluterilaiset filminpätkät, joissa ei ikinä tarvinnut aprikoida, kuinka ketkuille käy ja kenen sääntökirja on se ainoa oikea. Teknisesti suloisen söötti ja värikäs seikkailu vetoaa piirrosjäljellään taatusti perheen pienimpiin, joita ajatellen pelottavimmatkin ilmestykset ovat vain vähän pelottavia. 3D:tä käytetään pääasiallisesti ajatuksella ja ylimääräinen ulottuvuus tuokin meren alaisiin näkymiin paikoin realistista fantasiaa.

Ääninäyttelijöistä ei sen suuremmin ole pahaa, mutta ei sitten hyvääkään, sanottavaa. Jokainen hoitaa leiviskänsä kakistelematta, sen suuremmin rooleihinsa sisintään antamatta. Originaalissa muistettavimmin artikuloivat äkkiväärä Tim Curry Fluffy-kissana ja vanha jäärä Stacy Keach eläkeikäisenä kertoja-Sammyna. Samat leiviskät hoitavat suomeksi Pekka Autiovuori ja Veikko Honkanen. Muina kotimaisina talentteina kuullaan tuttuja soundeja mm. Petrus Kähköseltä, Tuomas Uusitalolta, Pirjo Lonkalta ja Aarre Karénilta.

Ramin Djawadin score on kevyttä kalypsomaista kilkuttelua ja paikoin myös pikkuisen jännää toimintateemailua. Intron Welcome To The World soi kesäisen kepeästi ja murheellisempi Shelly`s Lost tavoittelee kyynelkanavia, The Coral Reef kilkuttelee jännäriteemoin, kun taas pääteemaksi kasvava Around The World soi kuin suurempikin sankaritarinan huipennus. Djawadin scoren lisäksi Stassen kiinnittelee seikkailuaan kalenteriin eri aikakausille tunnusomaisilla musiikkiesityksillä. Matkan varrella ääeen päästetään mm. Donavon Frankenreiter (Free), Dry Spells (Happy People), Mika (Love Today), The Mamas & The Papas (California Dreamin`), Michael Jackson (Ain`t No Sunshine) sekä tietenkin The Beatles, joiden Across The Universe soi aina yhtä upeasti.

Yhteenveto
Valveutunut ja ympäristötietoinen animaatio pikkuväelle opettaa seikkailun siivellä luonnonsuojelua ja käyttäytymismalleja.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016