Alkuperäinen nimi: 
Sex, hopp och kärlek
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
90
Seksi toivo & rakkaus
M. Pajulahti, Pe, 12/05/2006 - 00:00

Elokuva

Lisa Ohlinin Seksi toivo & rakkaus edustaa ruotsalaista elokuvaa tyylikkäämmillään. Tarina keskittyy yhden perheen ympärille. Isä Lennart (Lennart Jähkel) on saanut sydänkohtauksen, ja yrittää muokata uudet ruokailutapansa painonvartijoiden ohjeiden mukaan. Hänen vaimonsa Birgit (Ing-Marie Carlsson) haikailee nuoruudenrakkautensa Bertilin (Krister Henriksson) perään, joka sattumoisin palaa pariksi päiväksi takaisin kotiseudulleen isänsä kuoltua. Bertil isännöi erittäin suosittua TV-ohjelmaa nimeltä Seksi toivo & rakkaus. Ohjelmassaan itsensä erittäin haluttuna naistenmiehenä esittelevä Bertil osoittautuukin oikeassa elämässä melkoiseksi surkimukseksi. Bertilin ja Birgitin suhde alkaa kukoistaa jälleen, mikä ei lohduta lainkaan kotona sydänvaivojensa kanssa mököttävää Lennartia.

Perheen teini-ikäinen tytär Marie (Mira Eklund) kapinoi kaikkea vastaan, haaveilee silikonirinnoista, harrastaa myymälävarkauksia ja viiltelee itseään, koska poikaystävä jätti. Sattumalta hän tutustuu uskovaiseen lehdenjakajaan, Jonakseen (Oliver Loftéen), ja saa tästä uuden ystävän, jonka luokse paeta hädän hetkellä.

Vaikka elokuva alkaa lyhyitä pätkiä eri tapahtumista näyttäen, pääsee juoneen mukaan erittäin helposti. Se yllättääkin positiivisesti vetäessään katsojan mukaan tunnetasolla leijailevaan kolmiodraamaan. Surullisemmat ja yllätyksellisemmät kohtaukset on aseteltu juuri sopivaan rytmiin, jotta pitkästyä ei ehdi.

Kuten ruotsalaisissa tuotannoissa yleensäkin, myös tällä kertaa näyttelijät tekevät erinomaista työtä. Käsikirjoitus ja juoni toimivat hienosti. Yhtymäkohtia muihin elokuviin löytyy jonkin verran; elokuvan tekijät ovat varmasti katsoneet ainakin Magnolian (1999) ja American Beautyn (1999). Kuvauspaikat ovat paikoin myös hienoa katsottavaa, ja varsinkin disco on niin upea, että ainakaan Suomesta ei taida saman tason paikkaa löytyä. Myös etenkin valaisuun on panostettu, ja hienosti valaistut kohtaukset väkevöittävät elokuvan tunnelmaa.

Seksi toivo & rakkaus käsittelee nimensä mukaisesti kaikkia kolmea parisuhdetta pyörittävää asiaa monelta kantilta. Juoni ei ole liian pinnallinen, ja elokuva jättääkin jälkeensä paljon asioita mietittäväksi. Vaikka surumielistä draamaakin riittää, on sitä tasapainotettu mukavasti pienillä hauskuuksilla ja muutenkin piristävillä kohtauksilla. Päällimmäisenä mieleen jää leijumaan elokuvan ihana tunnelma, joka saa katsomaan tämän varmasti joskus uudelleenkin.

Kuva

1.85:1-suhteen anamorfikuva on erittäin nättiä jälkeä. Hienolla valaistuksella, taidokkaalla kameran liikuttelulla ja erinomaisella leikkauksella on saatu aikaan hyvä silmää miellyttävä kokonaisuus. Kuva on puhdas, eikä  värimaailma voisi olla parempi olematta jo liian epärealistinen. Lievää pehmeyttä on kuitenkin havaittavissa läpi koko elokuvan, ja tästä etenkin syväterävyys ajoittain kärsii.

Ääni

Dolby Digital 5.1 -muotoinen ääniraita hoitaa homman hyvin kotiin. Äänenlaatu on erinomainen, ja tunnelmallinen musiikki korostaa arkisen nättiä tunnelmaa. Dialogi kuuluu ihan hyvin, vaikka ruotsalaiset puhuvatkin hieman epäselvästi. Miksaus on hyvää työtä, mutta kokonaisuus jää perustasolle.

Lisämateriaali

Julkaisu sisältää lisämateriaalina ainoastaan trailerin ja kommenttiraidan. Tekstitystä ei ole saatavilla, joten ruotsinkielisestä raidasta ei ainakaan allekirjoittanut ymmärtänyt mitään.

Yhteenveto

Seksi toivo & rakkaus edustaa uudenlaista ruotsalaista elokuvaa parhaimmillaan. Hyvää kokonaisuutta täydentävät hienot näyttelijäsuoritukset ja etenkin nättiä jälkeä oleva toteutus. Julkaisu on teknisesti hyvä, ja ainoastaan lisämateriaalin puute jää harmittamaan. Elokuvan taso on yllättävän korkealla, ja tätä kelpaakin hyvillä mielin levittää ulkomaille. Ruotsalaiset näyttävät jälleen mitä osaavat, ja tätä vauhtia Ruotsi menee kepeästi muiden pohjoismaiden ohitse myös elokuvateollisuudessa.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelukappale on Future Filmin lähettämä promo. FilmiFIN kiittää yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Bonukset: 
- kommenttiraita - traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016