Alkuperäinen nimi: 
Swiri
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1999
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
124
Shiri
Vesa Jalkanen, Ma, 16/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Etelä-Korea ei perinteisesti ole tunnettu kansainvälisten menestyselokuvien kehtona. Paikallisilla elokuvateattereilla on kotimaisen elokuvan esittämisen vähimmäiskiintiö, joten joka tapauksessa elokuvat saavat esityskertoja. Shiri tehtiin kuitenkin yleisöä silmällä pitäen ja kilpailemaan Hollywoodin suuria produktioita vastaan. Jollain kaavalla, jota en täysin ymmärrä, on laskettu Shirin sisältävän 51% toimintaa ja 49% romantiikkaa. Itse olisin kylläkin arvioinut toiminnan osuuden suuremmaksi. Joka tapauksessa toimintaa on alun repäisevän ja lopun mittavan taistelun lisäksi myös sangen tasaisesti läpi elokuvan, eikä niiden välilläkään pääse pitkästymään. Nopeatempoista toimintaa sulavati yhdistettynä romanttiseen sivujuonen Shiri onkin saanut kansainvälistä menestystä, ja sitä on katseltu ympäri maailmaa. Ei pelkästään Aasian maissa, kuten Japani, Hongkong ja Singapore, mutta myös länsimaissa lähinnä erilaisten elokuvafestivaalien saattelemana. Onpa se esitetty jopa Suomessakin Rakkautta ja Anarkiaa festivaaleilla. Koreassa Shiri teki historiaa upottamalla Titanicin luoman kaikkien aikojen katselijaennätyksen vain 57 päivässä. Eräiden arvioiden mukaan Shirin näki Koreassa peräti 5.8 miljoonaa kansalaista. 

 

Hollywoodin mittapuun mukaan varsin pieni budjetti $2.5 miljoonaa on kolminkertainen verrattuna keskimääräiseen korealaiseen tuotantoon. Elokuvan rahoituksessa olikin mukana Samsung jonka logoja voikin nähdä pitkin elokuvaa. Lopputuloksena on kuitenkin suuren luokan toimintaa, jonka erikoistehosteissa ei ole turhaan pihistelty. Silti tehosteet ei näyttele pääosaa. Tavallista suuremman budjetin ansiosta elokuvaan voitiin palkata kaksi korealaisen elokuvan suurimpiin tähtiin kuuluvaa näyttelijää: Han Suckyu ja Choi Minsik. Jo heidän läsnäolonsa oli varmistamassa elokuvalle tietynasteista suosiota Koreassa. Toki kansainvälisillä elokuvamarkkinoilla nimet ovat täysin tuntemattomia, ja elokuvan viehätys perustuu aivan muihin tekijöihin. Toki elokuvan tukena oli korealaisesta näkökulmasta massiivinen markkinointikampanja. Usein Koreassa uuden kotimaiset elokuvat vain ilmestyvät teattereihin ilman että niitä juurikaan on mainostettu.

 

Elokuvan tarina pyörii Pohjois- ja Etelä-Koreoiden välisen jännitteen ympärillä. Korean poliittinen tilanne ja siihen liittyvine tekijöineen, kuten terrorismin uhka, on ollut varsin tulenarka aihe, eikä sitä ole juurikaan uskallettu käsitellä elokuvissa. Shiri tarttuu kuitenkin aiheeseen rohkeasti. Kun käy ilmi, että Etelä-Koreasta aiotaan varastaa uutta erittäin voimakasta nestemäistä nimellä CTX tunnettua räjähdettä, aletaan epäillä, että tapahtumien takana olisi mahdollisesti Pohjois-Korea tai joku sieltä käsin toimiva vapautusarmeija / terroristijärjestö (valitse sopiva vaihtoehto). Aletaan pelätä, että jos toistaiseksi tuntematon taho saa superaseen käsiinsä, sitä kenties käytettäisiin terroristisiin tarkoituksiin. Moinen pommi täyteen ahdetussa Seoulissa tekisi todella tuhoisaa jälkeä. 

 

Kaikki alkaa jonnekin päin Pohjois-Koreaa sijoittuvassa prologissa, jossa militaristinen sotilasryhmä on taistelutaitojen kurssin viimeistelyleirillä. Tällöin  maalitauluina käytetään eläviä vankeja, mahdollisesti kuolemaantuomittuja. Kyyti on kylmää ja heikoimmat kurssilaiset yksinkertaisesti päätyvät samaan seuraan tuhottujen maalitaulujen kanssa, siis hautaan. Kurssin priimukseksi nousee nainen nimeltä Yee, joka näyttää olevan varsinainen tappokone. Myöhemmin hän saa erityisen komennuksen Etelä-Koreaan, missä hän toimii ammattitappajana raivaten suunnitelmien tiellä olevia vastustajia pois päiviltä. Hänen ryhmänsä tarkoitus on toimia Koreiden laillisia hallituksia vastaan perimmäisenä päämääränään jälleen yhtenäinen yhdistetty Korea. Ruy ja Lee ovat Etelä-Korealaisia agentteja, jotka saavat tehtäväkseen jäljittää Yeen. Tilannetta vaikeuttaa epäilys petturista ja parivaljakko alkaa epäillä kaikkia, myös toisiaan. Samaan aikaan heidän tulisi ratkoa myös CTX räjähteen mysteeriä. Tarinan romanttisella puolella Ryu valmistautuu purjehtimaan avioliiton auvoiseen satamaan suloisen Hyunin kanssa. Omalla tavallaan kaikki nämä kuuluvat samaan tapahtumien vyyhteen ja tarinan kehittelemisen. Henkilöhahmojen tuntemisen kannalta myös taistelujen väliset seesteiset, joskus jopa lämminhenkisen romanttisetkin hetket ovat merkittäviä.  

 

Toiminta on varsin räväkkää Hongkong -tyylistä menoa. Voi sanoa, että tekijät ovat John Woon töitä nähneet. Joissakin kohtauksia luoteja ei todellakaan säästellä, vaan massiivista asearsenaalia käytetään täysin surutta. Shirin toiminta poikkeaa kuitenkin melkoisesti tyypillisestä Woo-tyylisestä väkivaltabaletista. Kun Woon elokuvissa kamera tanssii yhtenä osapuolena veristä balettia yhdessä näyttelijöiden ja luotien kanssa, Shirissä kamera on kuin tarkkailemassa tapahtumia. On kuin kameramiehet olisivat keskellä tapahtumia väistelemässä luoteja samalla pyrkiessään dokumentoimaan tapahtumat filmille. Tämä lienee varsin lähellä todellisuutta, sillä kuvaajia todella puettiin sanoihin asuihin kuin näyttelijät, ja laitettiin juoksemaan näiden sekaan. Käsivarakuvaus luo vääjäämätöntä autenttisen dokumentaarisuuden tuntua. Enkä tässä nyt puhu mistään kameraa vakauttavista Steadycam järjestelmistä, sillä muutaman kohtauksen osalta voisi kuvitella kameran olleen tavallisessa repussa. Ratkaisu toimii kuitenkin hyvin luoden ammuskelukohtauksiin varsin realistisen kaoottista vaikutelmaa.

 

Shiri on varsin näppärä viihteellinen toimintaelokuva, joka ammentaa vaikutteita niin Hongkongista kuin myös Hollywoodistakin muodostaen sulavasti rullaavan kokonaisuuden. Itse asiassa Shiri on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin mitä kumpikaan em. elokuvan mekasta on kyennyt viime aikoina tuottamaan. Tarinassa on tiettyä tuoreutta ja pari kolme mukavaa käännettä, joiden paljastamista olen pyrkinyt välttelemään - toisin kuin useimmat muut arvostelut. Näyttelijät tekevät varsin hyvää työtä ja varsinkin tarinan roistoissa on runsaasti särmää, vai pitäisikö puhua karismaattisista näyttelijäsuorituksista. Ja toimintaakin on mukana runsaasti kautta koko elokuvan ja vieläpä varsin villiä sellaista aikana jolloin jopa Hongkong on uhkaamassa kesyyntyä liikaa. Hollywoodin mahdollista kesyyttä ei tässä yhteydessä kommentoida.

 





 

Kuva:


Anamorfinen kuva on oikealla kuvasuhteella 1.85:1. Edkon Hongkongissa julkaisema ei-anamorfinen levy on open matte -menetelmällä avattu kuvasuhteeseen 1.66:1. Elokuva kuvattiin alunperin kuvasuhteella 1.66:1 mutta teattereissa se rajattiin 1.85:1:een. Hongkong versio näyttää koko kuvatun ruudun eli ylhäällä ja alhaalla on nähtävissä hieman enemmän kuvaa.

 

Korealaisessa versiossa kuva on huomattavasti selkeämpi ja terävämpi, varsinkin jos näyttölaite osaa hyödyntää anamorfisuuden suoman lisäresoluution. Värit näyttävät hyviltä niin kuin pitääkin ja kuva on yksityiskohtainen ja terävä. Tosin paikoitellen on havaittavissa pienehköjä kompressoinnista aiheutuneita häiriöitä. Varsinkin joissain öisissä pimeähköissä kohtauksissa jää kaipaamaan synkempää mustaa. Itse asiassa kunnollisen mustan niukkuus on todellinen ongelma. Kokonaisuutena kuva on vähintään parhaiden Hongkong levyjen tasoa ellei jopa parempikin ja viimeistään anamorfisuus tuo Shirille selkeän voiton. Se kestää kestää kuitenkin vertailun keskimääräiseen R1/R2 alueen Hollywood tuotantoon. Aivan parhaiden referenssilevyjen tasolle se ei kuitenkaan yllä mutta laadukasta jälkeä kuitenkin.
 






Ääni:


Ääniraitoina löytyy alkuperäinen korealainen versio kolmena erilaisena versiona: DD5.1, DTS ja DD2.0. Näistä jokainen varmasti voi valita omaan laitteistoonsa parhaiten soveltuvan version. Eri ääniraitojen välillä voi hyppiä lennosta. Itse kuuntelin elokuvan lähinnä DTS versiona, koska sopiva dekooderi sattui olemaan käytössä. Ohimennen tsekkasin myös DD5.1 -versiota. Nämä molemmat raidat ovat todella mainioita eivätkä häpeile Hollywoodinkaan tekemien ääniraitojen rinnalla. DTS-versio soi jälleen hieman kovemmin samoilla äänen voimakkuussäädöillä. Muutoin ei näiden välillä ole mitään ratkaisevaa eroa joten se siitä aiheesta. Pro logic raitaa en pahemmin kuunnellut, mutta kyllä sekin tarvittaessa asiansa ajaa.

 

Surround -äänimaisema on varsin vaikuttava, kerta kaikkiaan positiivinen yllätys. Kaikkia kanavia käytetään varsin hyvin ja äänet soi puhtaan kauniisti niin kuin odottaa sopii laatujulkaisulta. Myös takakanavien käyttöä on maksimoitu tarjoamalla takaakin stereoääntä aina tarvitaessa. Aito 5.1 -miksaus siis. Kielimuurista huolimatta dialogia voi kuvata varsin selkeäksi. Tapahtumat tuntuvat sijoittuvan hyvin paikoilleen ja äänet kuuluvat hyvin oikeista suunnista. Ammuskelukohtauksissa tuntee olevansa keskellä tapahtumia ja ajoittain dokumentaarin tyylinen kuvaus tukee tätä vaikutelmaa. Laukaukset kuulostavat miltä pitääkin ja räjähdyksistä löytyy tarvittavaa potkua ja LFE kanavaan kytketylle subwooferille pureksittavaa.


Tekstitykset ovat myös selkeät ja helppolukuiset sopivan kokoisella selkeällä fontilla ja enimmäkseen suhteellisen oikeaoppista miltei virheetöntä englantia. Ainakin allekirjoittaneen havaintojen perusteella helposti luettavaa ja ymmärrettävää tekstiä. Vaikkakin löytyihän niitä muutamia pikku virheitä, joitakin välilyöntejä sanojen välistä on muutamasta kohtaa kadonnut ja vastaavaa mutta ei mitään sen vakavampaa. Verrattuna usein hongkongilaisissa julkaisuissa nähtyihin käännöksiin tämä vaikuttaa erittäin hyvin tehdyltä.

 






Lisämateriaali:


Pakkaus on komean näköinen, rakenteeltaan samanlainen kuin uudehkosssa R1- alueen Se7en Special Editionissa, mutta huomattavasti tukevammasta pahvista tehty. Neliaukeamaiseksi aukeava hopeanhohtoinen pahvinen rakennelma pitää sisällään molemmat levyt ja taskuun sijoitetun vihkosen. Tämä systeemi pujotetaan vielä pahviseen kuvitettuun hopean, teräksen sinertävän ja mustan sävyissä kimaltelevaan koteloon.


 

Levy 1

 

 Aluksi elokuvalevy tarjoilee The Digital Experience DTS-trailerin, josta käy hyvin ilmi että 'This theatre features digital DTS sound' eli DTS-tarjoilu pelaa täällä. Ykköslevyltä löytyy elokuvan lisäksi ohjaaja ja näyttelijäprofiilit (lyhyt biografia ja filmografia) koreaksi. Näyttelijöiden nimet on kirjoitettu myös länsimaisin aakkosin joten täältä voi tarvittaessa käydä tarkistamassa kuka on kuka ilman että tarvitsee vaihtaa levyjä. Muutoin extramateriaalit ovat kakkoslevyllä.

 

     
Levy 2

 

Extramateriaalille pyhitetty toinen levy. Videomateriaalin tarkkaa kestoa en osaa sanoa tarkkaan, sillä kyseisissä videopätkissä ei ole aikakoodia, ja ainoa keino kestoajan mittaamiseksi on katsella ne läpi sekuntikelloon tuijottaen. Joka tapauksessa kaiken kaikkiaan materiaalia kertyy liki pari tuntia eli lähes elokuvan keston verran. Valtaosa materiaalista on vain koreaksi ja voi vain harmitella ymmärrettävän tekstityksen puutetta. Tässä tarkastelenkin tätä levyä lähinnä ummikon näkökulmasta, mitä tästä runsaasta materiaalista saa irti, jos ei ymmärrä sanaakaan koreaa. Tarjolla on ainakin kulissien takaista kuvamateriaalia ja epäonnistuneita otoksia, trailerit sekä musiikkivideo. Mutta tälläkin kertaa kannattaa katsoa elokuva ensin, sillä varsinkin haastattelujen lomassa näytetään videopätkissä paljastuksia, mitä ei välttämättä haluaisi nähdä, ellei ole leffaa aiemmin nähnyt. Mm. eräs tarinan kannalta keskeinen henkilö saa luoteja nahkaansa ja väläyksestä voi päätellä ettei kyseessä ole pelkkä pintanaarmu.

 

What "SHIRI" Symbolizes

 

Pari sivua tekstiä koreaksi ja kummallakin sivulla kalan kuva. Enpä osaa sanoa olisiko tämä kovin kiinnostava osio vaikka siitä jotain ymmärtäisikin. Joka tapauksessa elokuvan aikana opimme että shiri on alkuperäiseen korealaiseen väestöön kuuluva kalalaji joka on nääntymäisillään murheeseen nähdessään rakkaan kotimaansa olevan jaettu kahtia. Joka tapauksessa kaloilla on varsin näkyvä rooli koko elokuvassa niin visuaalisessa mielessä kuin myös tavallaan tarinankin kannalta.

 

Director Cut

 

Tämä korealainen DVD-versio on ns. ohjaajan versio. Käytännössä se tarkoittaa että yksi irrallinen väkivaltakohtaus, jossa joku ukko tapetaan iskemällä seiväs rintaan ja vertahan roiskuu, on leikattu pois. Tämä extra näyttää pätkän sekä ohjaajan versiona että pidemmän version joka  on mukana Edkon Hongkongissa julkaisemalla ei-anamorfisella DVD-levyllä. Sinällään kyseinen lyhyt leikkaus ei ole niin paha sillä poistettu pätkä vaikuttaa olevan muusta materiaalista irrallaan aivan kuin elokuvaan olisi haluttu lisätä vähän lisää väkivaltaa ilman sen itsensä vuoksi. Ohjaajan mielestä ainakin se tuntuu olevan ylimääräinen pala ja elokuva parempi ilman sitä. Ja näkeehän nämä puuttuvat sekunnit täältä extraosastolla.

 

NG Scenes

 

No Good scenes on mitä lupaa eli 'ei hyviä'-otoksia. Toisin sanoen epäonnistuneita otoksia. Nämä esitetään ei-anamorfisena mustalla palkilla juoksevan aikakoodin kera ilman tekstityksiä. Tosin dialogiakaan ei ole kovin paljoa joten tekstittömyys ei haittaa kovinkaan paljon. Yhteensä nelisen minuuttia.

 

Interviews

 

Haastattelutkin ovat koreaksi ja ilman tekstityksiä joten se siitä. Aika moni heppu pääsee sanomaan asiansa, niin ohjaaja ja näyttelijät kuin myös erikoisefektien ja stunttien tekijät ja musiikista ja äänityksestä vastaavat. Kaikkien äänessä olevien nimet näytetään ruudussa, mutta korealaiset hieroglyfit ei valitettavasti ole allekirjoittaneella täysin hallussa. Haastattelut on jaettu kolmeen osioon. Ensimmäisessä osiossa, kestoltaan puolisen tuntia, on äänessä ohjaaja ja näyttelijät. Haastattelujen lomassa näytetään kulissien takaista kuvamateriaalia minkä takia tämä osio on kuitenkin katsomisen arvoinen. Toisessa osiossa erikoistehostekavereiden haastattelujen lomassa näytetään myös kuvaa kulissien takaa sekä joitain kohtauksia ilman erikoistehosteita ilmeisesti kun näyttelijät / stuntmiehet harjoittelevat  tehtäviään. Tämä osio tarjoaakin kiinnostavaa behind scenes materiaalia katseltavaksi. Kolmannessa, lyhyessä musiikkimiesten osuudessa saa nähdä orkesterin soittamassa ja joidenkin heppujen työskentelevän miksauspöytiensä ja jonkin alan tietokoneohjelman kimpussa, eikä paljon muuta.

 

Behind Story

 

Kolmiosainen osio jossa 1) yleisö ja näyttelijät arvostelevat elokuvaa lyhyesti, koreaksi tietenkin. 2) korean televisiouutisissa kerrotaan elokuvasta jotain, arvaatte varmaan millä kielellä. 3) yllättävän häiriörikkaassa pätkässä (valkoisia pikseleitä ja raitoja vilisee) näytetään musiikin säestämänä sekalaista kuvastoa elokuvan tuottamisesta alkaen aina näyttelijöistä istumassa parturissa päätyen tietokoneen leffan editointiohjelmien käyttöön. Tämä ei ole erityisen kiinnostava osuus.

 

The Making of "SHIRI"

 

15 minuuttinen tekstittämätön making of dokumentti esittää koko joukon kulissien takaista kuvamateriaalia. Kameramiehet häärivät näyttelijöiden ympärillä, näyttelijät harjoittelevat omia suorituksiaan, erikoistehostemiehet rakentelevat lavasteisiin omia viritelmiään ja sitä rataa. Mitään ei selitellä, eikä dialogia ole kovin paljoa vaikka työskennellessään näyttelijät ja filmiryhmä keskustelevatkin satunnaisesti keskenään. Joka tapauksessa tämä kannattaa katsella läpi.

 

Music video "When I Dream"

 

Musiikkivideo romanttisesta biisistä näyttää herkkiä kohtauksia elokuvasta. Biisi lauletaan englanniksi. Kannattaa katsoa jos musavideot kiinnostaa.

 

Theatrical Trailers

 

Alkuperäinen korealainen elokuvatraileri
Japanilainen elokuvatraileri
Japanilainen TV mainos

 

Gun Index

 

Esittelee koreaksi elokuvassa käytetyt aseet ja onhan niitä: AK-47, UZI, Walter PPK ja monia muita. Esittelyt löytyy yhteensä 14:sta aseesta, pari kolme kuvitettua tekstisivua kustakin. Ainakin tästä saa käytettyjen aseiden mallit ja lisätietoja voi lähteä hakemaan vaikka kirjastosta tai netistä.

 

Digital Audio Expierience

 

Yksi DTS ja neljä DD traileria: DTS-traileri on The Digital Experience ja Dolby Digital -trailerivalikoimasta löytyy City, Game, Egypt, Canyon ja Train. DTS traileri anamorfisena, Canyon letterboksattuna ja loput 4:3 -muodossa.

 

Cast & Director's Profile (English)

 

Ohjaajan ja näyttelijöiden lyhyet biografiat ja filmografiat englanniksi löytyvät täältä.

 

12 sivuinen vihko on kuvitettu, mutta enimmäkseen koreaksi paitsi otsikot, levyn kappaleluettelo (joita on peräti 44) ja ominaisuudet sekä extramateriaaliluettelo ovat englanniksi. 

 

Kaiken kaikkiaan varsin runsas valikoima lisämateriaalia, videomatskua löytyy kaikkiaan lähes kahden tunnin verran.  Mutta valitettavasti tekstityksen puute vähentää sen arvoa.

 





 


Yhteenveto:


Shiri tarjoaa räväkkää Hongkong -tyylistä toimintaa yhdistettynä ripaukseen romantiikkaa ja aimo annos poliittista näkemystä. Vaikka elokuvan voikin katsoa pelkästään viihteellisenä toimintapakettina, siinä on kuitenkin vahvasti mukana katsaus jaetun Korean tilanteeseen.
Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
What "SHIRI" Symbolizes Director Cut NG Scenes Interviews Behind Story The Making of "SHIRI" Music video "When I Dream" Theatrical Trailers (Korean, Japan) Gun Index infoa tekijöistä Digital Audio Expierience 12 sivuinen vihko, enimmäkseen koreaksi
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016