Alkuperäinen nimi: 
Shoot `Em Up
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
88
Shoot `Em Up
Jussi U. Pellonpää, La, 20/10/2007 - 00:00

Elokuva
Herra Smith (Clive Owen) on vihainen. Yleensä ottaen hän on vihainen ihan kaikille, mutta erityisesti hän on pahana yksinäisiä naisia ase kädessä jahtaaville, poninhäntäpäisille karjuille, joilla on vakaa aikomus ottaa kohteensa rumasti hengiltä. Herra Hertz (Paul Giamatti) taas ei pidä kenestäkään, eikä varsinkaan niistä jotka sekaantuvat hänen miljardiluokan asebisnekseensä. Ja juuri näin käy, kun herra Smith päätyy vasten tahtoaan vastasyntyneen poikalapsen suojelijaksi, pelastavaksi enkeliksi, jolla on siipien sijaan suurikaliiberiset käsiaseet. Suuremman luokan salakuljetuksen sokkeloissa, tappamisen erityisen hyvin taitavalla herra Smithillä on apunaan ainoastaan hyväsydäminen huora Donna Quintano (Monica Bellucci), joka, kuin luojan lahjana, sattuu olemaan juuri sopivassa tilassa jakamaan niin äidinrakkautta kuin –maitoakin.

Ohjaaja Michael Davis on useassa yhteydessä maininnut esikuvakseen honkkariohjaaja John Woon, ja eritoten tämän mestarillisen väkivaltaeepoksen Hard Boiled, vuodelta 1992. Hidastetut tulitaistelut ja painovoimaa uhmaavat koreografiat ovat kohdallaan, kuten myös monet muut Woon itsensäkin rasittavuuteen asti toistamista maneereista. Mutta Hard Boiledin totista ylpeyttä ei Shoot `Em Up tavoita kuin hetkittäin, ohjaajan heittäessä kohtausten huipentumat toistuvasti läskiksi lapsellisilla ylilyönneillä. Lajityypin vaatimusten mukaan ultraväkivaltaisia tappotuokioita on yritetty keventää huumorilla, mutta satiirin sivallukset osuvat kohteisiinsa harmittavan harvoin. Useammin kuin kerran Shoot `Em Up tuo mieleen myös Joe Carnahanin raivotautisen Smokin` Aces -rymistelyn, missä siinäkin sekalainen seurakunta yritti tuhdilla tulivoimalla lahdata kaiken tielleen osuvan.

Davisin oma käsikirjoitus on rungoltaan suurimmaksi osaksi puhdasta huttua, hatusta repäistyjä laastareita, joilla toinen toistaan korskeammat toimintajaksot on liitetty yhteen ilman mitään sen suurempaa logiikkaa.
Juttuun heitetään mukaan varastettuja vauvoja, luuydinsiirtoja, lahjottuja poliitikkoja ja tylsähampaista kritiikkiä amerikkalaisesta asehulluudesta, mutta onneksi ohjaaja Davis on onnistunut pitämään dialogikohtaukset kaiken räiskinnän keskellä mahdollisimman pieninä. Teknisesti Shoot `Em Up on kuitenkin varsin viihdyttävää katsottavaa, ammattitaidolla tehtyä isojen poikien hubaa.

Karismaattinen Clive Owen on mies paikallaan porkkanoita narskuttelevana sankarina, jokaisen tyylikkään tapponsa katu-uskottavalla herjalla kuittaava sänkileuka, jolla on ainakin osa omatuntoaan vielä tallella.
Moniulotteinen Paul Giamatti saa niin ikään yllättävän paljon irti alituiseen vaimonsa puhelinterrorin kohteeksi joutuvana arkkikonnana, jolle moraali on vieras sana. Monica Belluccin ura englanninkielisissä elokuvissa ei ole oikein noussut tähän mennessä, eikä niin tule käymään Shoot `Em Upinkaan tapauksessa. Sensuellit kasvot yhdistettynä uhkeaan ulkomuotoon eivät vielä takaa paikkaa siinä auringossa, mikä Hollywoodin harjun takaa aamuisin nousee. Loppuryhmä, särmikästä Stephen McHattieta lukuun ottamatta, on sitä kasvotonta peruskauraa, stunt-koulutettua sivuosasakkia, joiden tehtävänä on vain kuolla mahdollisimman näyttävästi.

Yhteenveto
Korkeaoktaaninen patruunabaletti Shoot `Em Up on aivojen Hubba Bubbaa, väkivaltaista popcornviihdettä, joka toimii juuri kestonsa ajan, mutta ei anna mitään kotiin vietäväksi. Videopelimäinen genrepastissi, jossa teilataan ihmisiä enemmän kuin yksi minuutissa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016